Ediția: Vineri 24 ianuarie 2025 Nr. 6800
Ediția: Vineri 24 ianuarie 2025 Nr. 6800

VIDEO și GALERIE FOTO: „Fără educație, moare orice nație”/ „Nu vrem milă și pomană, vrem dreptate-n astă țară‟. Protest al angajaților din învățământ în Piața Unirii din Focșani

Luni, în Piața Unirii din Focșani, angajații din învățământul vrâncean au protestat timp de două ore față de „nepăsarea guvernanților‟ și „lipsa soluțiilor concrete‟ la problemele care i-au determinat să declanșeze grevă generală. De luni, 22 mai a.c., angajații din învățământ au intrat în grevă generală fiind nemulțumiți de salarii, condițiile de muncă și modul în care sunt tratați „de cei care ne conduc‟. Constantin Ionescu, liderul Sindicatului Liber din Învățământ (SLI) Vrancea, a declarat că „oferta Guvernului de zilele trecute, de a ne da prime educaționale, vouchere sau carduri‟ este o jignire la adresa angajaților din învățământ.

Noi ne dorim o creștere salarială pentru că avem de plătit facturi, avem de întreținut copii la școli, în facultăți, avem rate la bănci, prețurile au luat-o pe un trend ascendent, s-au dublat și chiar triplat prețurile alimentelor de bază, fiind lucruri pe care nu le mai putem suporta‟, spune Constantin Ionescu. Un alt aspect care-i nemulțumește pe angajații din învățământ este „ieșirea la pensie la 70 de ani, în timp ce alte categorii ies la pensie la 45 de ani‟. Faptul că salariul de încadrare al profesorului debutant nu este la nivelul salariului mediu brut pe economie, este un alt lucru care i-a determinat pe protestatari să iasă în stradă.

Cadrele didactice semnalează și faptul că nu se simt în siguranță în timpul orelor de curs, iar liderul de sindicat spune că „în ultima perioadă au avut loc mai multe evenimente nedorite și au dreptate pentru că nu ne simțim în siguranță. În orice moment putem fi atacați de elevi‟. Ieri dimineață, în timpul protestului din Piața Unirii, Constantin Ionescu a participat la comisia de dialog social organizată la Prefectura Vrancea. „I-am adus la cunoștință prefectului nemulțumirile noastre și… cam atât. Deciziile nu se iau aici, se iau la nivel înalt. Noi doar ne-am făcut datoria să fie transmise de jos în sus‟, a spus liderul SLI Vrancea.

Azi, la București, „sunt anunțați în jur de 20.000 de participanți, la un marș de protest care va porni de la Palatul Victoria și va ajunge la Palatul Cotroceni. Sperăm ca domnul președinte Iohannis să ne primească și să discute cu noi și să ne ajute astfel încât România educată în programul lui să-și atingă obiectivele din toate punctele de vedere, și să nu fie o Românie eșuată. Și Vrancea va fi prezentă în capitală, la protest‟, a spus Constantin Ionescu.

Liderul SLI Vrancea le-a transmis colegilor care protestează „să fie fermi‟, să rămână pe poziții și „să nu cedeze presiunilor altor directive care vin din diferite zone‟, pentru că este nevoie să „mergem până la capăt, până când ne obținem demnitatea de cadru didactic și de personal angajat în sistemul de învățământ‟.

Ofer tichetul colegului meu, președintele Iohannis

Ce mesaje au pregătit protestatarii pentru cei în fața cărora își strigă nemulțumirile? Iată doar câteva dintre exemple: „Nu vrem milă și pomană, vrem dreptate-n astă țară!‟; „Guvernanții repetenți vor copiii competenți‟; „Fără educație moare orice nație‟; „Un popor needucat e ușor de manevrat‟; „Nota 4 la purtare pentru Guvernare‟; „Școli curate și dotate, ca să putem face carte‟; „Când profesorii dispar, viitorul este amar‟ ș.a.m.d.

La protest am întâlnit-o și pe Adriana Bocman, profesor pentru învățământ primar la Școala Gimnazială „Mareșal Alexandru Averescu‟ din Adjud. Lucrează în învățământ de 43 de ani și se declară „profund dejamăgită de nepăsarea guvernanților‟.

Nu suntem masă de manevră. Proasta salarizare, lipsa de respect, umilița pe care ne-au arătat-o guvernanții după 1989, ne-au scos în stradă. Suntem permanent umiliți și nu suntem băgați în seamă. Își amintesc doar în preajma alegerilor de noi și nu ne dau decât niște firimituri pe care nu le putem accepta. Cei 2.500 de lei pe care ni i-a oferit Guvernul în două tranșe, 70% din ei sunt pentru materiale didactice și doar 30% sumă forfetară. Cu materialele didactice nu pot să-mi plătesc factura la energie și nici la gaze naturale. Eu ofer acest tichet guvernanților. Nu am nevoie de acest tichet. Îl ofer colegului meu, președintele Iohannis, care nu este alături de noi și căruia îi dedic melodia «O lume minunată»‟, spune Adriana Bocman.

Același cadru didactic adaugă faptul că „majoritatea colegilor nu sunt de acord cu legile educației‟, iar înainte de a merge spre promulgare, „cei care ne conduc ar trebui să revină asupra unor capitole‟. „Problemele sunt aceleași pe care le împărtășesc și părinții: introducerea religiei ca disciplină opțională la Bacalaureat; încă un examen pentru intrarea la liceele bune și multe altele. Mesajul pentru colegi este să rămânem uniți până la capăt și să nu acceptăm mai puțin de 25% mărire de salariu începând cu 1 iunie. Până acum am fost Cenușăreasa categoriilor sociale. Învățământul întotdeauna a fost lăsat pe ultimul loc. Am impresia că țara vrea oameni needucați ca să poată fi manipulați‟, a mai adăugat Adriana Bocman.

Un viitor educat pentru copii și nepoți

Constantin Ionescu atrage atenția asupra faptului că angajații din învățământ „nu vor dublarea salariului‟, ci „doar majorarea salariului cu 60%‟, iar greva va continua până când „revendicările noastre vor fi rezolvate‟. Protestatarii l-au invitat să le fie alături și pe Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean (CJ) Vrancea, care este la bază cadru didactic: „Cătăline, hai cu noi!‟, au strigat participanții la miting. Iar pe președintele Klaus Iohannis l-au numit „colegul norocos‟.

Claudia Dobroiu lucrează în învățământ de 25 de ani, predă limba engleză la Liceul Tehnologic „G.G. Longinescu‟ Focșani și la Colegiul Național „Al. I. Cuza‟ Focșani. Își iubește profesia și speră ca tânăra generație ce-și dorește să lucreze în învățământ, să privească cu drag această carieră. Pe lângă „o salarizare decentă atât pentru cadrele didactice aflate la început de drum, cât și pentru cele care sunt de mai multă vreme în educație‟, Claudia Dobroiu își dorește și „condiții de lucru moderne‟.

Ni se cere să fim bine pregătiți și din punct de vedere științific, și din punct de vedere pedagogic și digital, dar nu avem aceste condiții. Lucrăm cu propriile dispozitive de acasă, cu internetul pe care-l plătim, ceea ce s-a întâmplat și în perioada pandemiei. Ne dorim condiții mai bune, un viitor mai bun pentru copiii și nepoții noștri. Vrem condiții propice pentru a face o educație bună, de calitate, care să asigure oameni pentru piața de muncă ce există la ora aceasta‟, spune profesoara de engleză.

Cât despre legea educației, „poate că a pornit cu intenții bune, însă sunt probleme foarte mari în ceea ce privește curriculum-ul, și nu credem că se îndreaptă într-o direcție bună‟. Greva generală declanșată săptămâna trecută scoate în evidență „probleme care durează de cel puțin 15 ani‟, spune Claudia Dobroiu. „Nu avem nicio pârghie prin care să ne apărăm. Suntem la latitudinea elevilor, părinților și a celor de la conducere. Nu avem nicio posibilitate de a impune respect. Suntem lăsați în voia sorții. Eu nu am venit astăzi (n.r. luni) aici să-mi mărească mie salariul, am venit pentru că-mi doresc respect, am venit pentru că iubesc această meserie și mi-aș dori ca și alții, adică ce-i pe care-i educ, să vadă această meserie cu dragoste și să-și dorească să vină să educe la rândul lor‟, a mai adăugat profesoara.

În timpul grevei, protestatarii au cântat și câteva versuri din Imnul României, „Deșteaptă-te, române!‟, dar au cerut și „demisia celor care ne conduc‟. Greva, anunță angajații din învățământ, va continua până când revendicările lor vor primi „soluții corecte și concrete‟.

Prelungire a cursurilor şi reprogramare a calendarului de evaluări şi examene

Niciun elev nu va rămâne cu situaţia şcolară neîncheiată şi niciun elev care se află în clasa a VIII-a sau a XII-a nu va rămâne fără posibilitatea de a susţine examenul, fie Evaluarea Naţională, fie examenul de Bacalaureat, a anunţat luni ministrul Educaţiei, Ligia Deca, menţionând că, dacă greva va continua, există posibilitatea de prelungire a cursurilor şi de reprogramare a calendarului de evaluări, conform AGERPRES. Ea a spus că „termenul pentru încheierea mediilor pentru clasa a XII-a şi clasa a XIII-a în cazul învăţământului seral este de 2 iunie”, menţionând că, în cazul în care va fi nevoie, acest termen va fi prelungit „în aşa fel încât toţi copiii să aibă situaţia şcolară încheiată”. Ministrul a spus că, în cazul în care greva va continua, există posibilitatea de prelungire a cursurilor şi de reprogramare a calendarului de evaluări. „Niciun elev nu va ajunge în situaţia în care să nu-şi dea examenele de final de gimnaziu sau de liceu. Până la finele acestui an şcolar, noi o să închidem această situaţie, atât din punct de vedere al mediilor, cât şi din punct de vedere al examenelor naţionale”, a mai precizat Deca.

Ligia Deca a explicat că toţi elevii se vor înscrie şi, apoi, data va fi stabilită în aşa fel încât toţi elevii să poată să susţină acest examen. „Nu contează momentul în care se vor înscrie, dacă vor fi elevi care nu s-au putut înscrie, evident prelungim calendarul. (…) În şcolile în care există resursă umană care nu este în grevă se face înscrierea, acolo unde nu, imediat ce protestul se va încheia, se vor face procedurile necesare. Perioada de înscriere a început azi (luni-n.r.), dar continuă până pe 7 iunie, este timp”, a subliniat Deca. Ministrul a mai spus că propunerile din partea sindicatelor urmează să fie analizate şi identificat impactul bugetar.

Evaluarea naţională pentru clasa a VI-a, în zilele de 12 şi 13 iunie

Ministerul Educaţiei a informat luni că Evaluarea naţională pentru clasa a VI-a se amână din nou şi va avea loc pe 12 şi 13 iunie, precizează AGERPRES.

„A fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial ordinul de ministru pentru modificarea Calendarului de administrare a Evaluărilor Naţionale la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a în anul şcolar 2022 – 2023. Astfel, Evaluarea naţională pentru clasa a VI-a va avea loc în zilele de 12 iunie – Limbă şi comunicare, respectiv 13 iunie – Matematică şi ştiinţe ale naturii”, afirmă sursa citată. Aceasta este a doua amânare a Evaluării naţionale la clasa a VI-a în contextul grevei cadrelor didactice. Prima amânare prevedea ca Evaluarea naţională pentru clasa a VI-a să aibă loc în zilele de 30 mai – Limbă şi comunicare, respectiv 31 mai – Matematică şi ştiinţe ale naturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?