Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Verificări și amenzi pentru spitalele din Vrancea

Inspectorii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea au aplicat 40 de sancțiuni contravenționale în urma celor 22 de controale efectuate în primele cinci luni din acest an în spitalele din județ. Bilanțul verificărilor a fost prezentat, ieri, în ședința Colegiului Prefectural, de către directorul DSP Vrancea, Cătălin Graur. Acesta conduce activitatea instituției de la începutul lunii ianuarie, iar în primele cinci luni din acest an, DSP a efectuat de trei ori mai multe controale decât în perioada similară a anului trecut și chiar decât în tot anul 2022. Mai mult, inspectorii DSP au aplicat 17 amenzi în valoare de 47 mii lei, în condițiile în care tot anul 2022, au fost aplicate doar 7 amenzi, cu o valoare de 20400 lei. Controalele realizate de DSP au fost atât tematice dar și în urma unor sesizări și au vizat toate unitățile sanitare cu paturi de la nivelul județului Vrancea.

Principalele nereguli constatate de inspectorii DSP vizează gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor rezultate din activitatea medicală, nerespectarea protocoalelor de lucru, a procedurilor de curățenie și dezinfecție. Nu pun ce trebuie în găleată”, a explicat directorul Graur. De altfel, prefectul Nicușor Halici a cerut DSP să monitorizeze modul în care se face curățenia în unitățile sanitare, inclusiv prin prelevarea de probe din substanțele folosite. În ceea ce privește amenzile, au fost acordate sancțiuni în special pentru nerespectarea procedurilor de lucru privind gestionarea pacientului.

O îmbunătățire a fost constatată la infecțiile nosocomiale, unde unitățile sanitare raportează cazuri pe care înainte le ignorau. A fost dat exemplul Spitalului Județean de Urgență Focșani unde există un protocol foarte bine pus la punct.

Directorul Graur a subliniat și problemele întâmpinate în derularea acțiunilor de control, respectiv lipsa personalului medical superior, adică a medicilor de specialitate igienă și sănătate publică. La acest moment, este insuficient personalul din cadrul Serviciului Control în Sănătate Publică, unde sunt doar șase inspectori, din care doi sunt debutanți. Sunt vacante trei posturi, din care două sunt cu pregătire medicală superioară, specialitatea igienă și sănătate publică.

În ceea ce privește sesizările transmise de cetățeni referitoare la comportamentul personalului medico-sanitar, conducerea DSP a arătat că nu are competențe în acest domeniu și reclamațiile au fost retransmise către conducerea unităților sanitare. De asemenea, în ceea ce privește calitatea actului medical, sesizările sunt transmise către Colegiul Medicilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?