Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

Cetățean belarus acuzat de delapidare, după ce a fost prins în Vrancea golind rezervorul tirului pe care îl conducea

Un cetățean belarus în vârstă de 37 de ani a fost cercetat în Vrancea pentru delapidare, după ce a fost depistat pe un drum comunal din apropiere de Adjud, în timp ce golea rezervorul tirului pe care îl conducea. Bărbatul a scăpat destul de ușor de acuzații, procurorii propunând renunțarea la urmărirea penală, propunere confirmată ulterior și de instanță, însă toate probele indicau că șoferul golea rezervorul pentru a vinde motorina celor interesați. În februarie anul trecut, bărbatul fusese prins chiar de poliţişti pe drumul comunal, în timp ce transfera carburantul în recipiente din plastic, folosindu-se de o pompă electrică specială. Explicația acestuia, oferită prin intermediul unui traducător, a fost aceea că încerca să salveze motorina după ce observase că din rezervorul capului tractor se scurgea carburant.

În momentul în care polițiștii l-au depistat, cetățeanul belarus nu era chiar singur, ci în apropierea acestuia erau trei alți șoferi, în autovehiculele cărora au fost identificate recipiente din plastic pline cu carburant. La unison, șoferii români au precizat că doar îl ajutau pe cetățeanul belarus în problema întâmpinată cu scurgerea din rezervor, variantă susținută și de acesta din urmă. Cu toate acestea, varianta defecțiunii la rezervor nu a fost probată în vreun fel, nefiind observate urme sau pete de carburant, astfel că încă de la acel moment a fost ridicată cantitatea totală de 283 litri de motorină, care ulterior a fost predată în custodie unei staţii de distribuţie a carburanţilor, fiind demarată ancheta.

Cu toate probele care indicau că șoferul belarus pusese de „o afacere” în România, procurorii au avut în vedere mai multe aspecte atunci când s-a decis renunțarea la urmărirea penală. „În prezenta cauză nu există un interes public în urmărirea faptei, datorat în principal eforturilor organelor de urmărire penală necesare pentru desfăşurarea procesului penal prin raportare la gravitatea faptei, la cetățenia subiecților implicați şi la timpul scurs de la data săvârşirii faptei, dar şi la existenţa unei disproporţii vădite între cheltuielile pe care le-ar implica desfăşurarea procesului penal şi la gravitatea urmărilor produse prin săvârşirea infracţiunii (prejudiciul produs în cauză este de aproximativ 2.100 de lei).

De asemenea, (…) rezultă că este îndeplinită şi condiţia referitoare la maximul special al pedepsei pentru infracţiunea urmărită, care în acest caz nu depăşeşte 7 ani închisoare, (…). Pe lângă propunerea de renunţare la urmărirea penală, ce urmează a fi făcută în cauză, este necesar a se solicita instanței de judecată și confiscarea specială a cantităţii de 283 litri carburant (motorină), ridicată de către organele de poliție. Trecerea în patrimoniul statului a bunurilor este determinată de faptul că acestea nu au fost restituite persoanei vătămate, datorită imposibilităţii identificării ori contactării acesteia pentru exprimarea unei poziţii procesuale în cauză”, reținea instanța, potrivit rejust.ro.

Foto cu rol ilustrativ, sursa: Pixabay

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?