O vrânceancă, fostă elevă a Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu” din Focșani, a pus bazele unui site care are să devină o revistă culturală la nivel național. Alina Roiniță este licențiată în Filologie și, în prezent, este doctorandă în Lingvistică în cadrul Universității din București. Alături de Alina Partenie, o altă doctorandă din cadrul aceleiași universități, vrânceanca a dezvoltat o nouă provocare culturală, www.filologisme.ro.
Așa cum este descris de cele două, filologisme.ro este o rezultatul pasiunii unor filologi, transpus acum într-un site cultural care își dorește să devină o revistă culturală de amploare. Apărut ca un răspuns la greșelile de limbă, la (cvasi)eroii promovați de media, la pseudovalorile promovate de societatea contemporană, filologisme.ro și-a propus, încă de la apariție (decembrie 2017), să prezinte subiecte actuale. Astfel, după cum îi spune și numele, ideea a pornit de la cuvânt și de la formele sale.
Echipa filologisme.ro a început cu două minți agere, atrăgând în grup alte trei persoane, studenți doctoranzi din cadrul Universității din București și chiar un Doctor în Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din București. Lucrând cu pasiune, fără alte recompense materiale, echipa filologisme.ro are deviza: „Astea-s mofturi, onorabile!”, referindu-se la faptul că articolele lor pot fi percepute ca mofturi de o parte dintre cititori. Echipa și-a dezvoltat și o pagină de Facebook unde, pe lângă articolele publicate pe site, oferă și explicații lingvistice pentru greșelile și neliniștile limbii române.
Printre rubricile filologismelor, se numără Dâale filologului, serie ce propune o abordare lingvistică care nu se bazează neapărat pe raportul normă/abatere, ci pe justificarea unor fenomene lingvistice actuale apărute, mai ales, în presă și în mediul online. Rubrica semnalează dinamica limbii române actuale, punând accent pe creativitatea lexicală și pe justificarea unor structuri intrate în limbajul comun. O altă rubrică, cea de Recenzii, propune un semnal al unor apariții recente care nu sunt neapărat literare, ci au ca subiect provocările societății actuale. Tot aici sunt prezentate volume de memorii, de istorie culturală și de idei. Pentru această rubrică, echipa filologisme.ro a început și un parteneriat cu Libris.ro pentru a recenza volumele dorite. Mai departe, rubrica Societatea viceversa prezintă provocările lumii actuale, semnalând aspecte punctuale ale lumii în care trăim, uneori, pe dos.
Varia, după cum îi spune și numele, este o rubrică despre cultură (teatru, operă, educație), despre „câte-n lună și în stele”, demnă de a fi luată în seamă. În continuare, echipa filologisme.ro își dorește să dezvolte o rubrică de interviuri, dar și una despre muzee, dat fiind că este pasionată de așa-zisa cultură înaltă.
La jumătate de an de la apariție, filologisme.ro ne redă încrederea că lumea mai poate fi încă schimbată. Proiectul este unul care trebuie primit cu bunăvoință și cu optimism și, de ce nu, transmis mai departe. Cuvântul, cultura, lingvistica, literatura, lumea în care trăim, toate își găsesc loc și răspuns alături de filologisme.ro.
Cine dorește să le însoțească?