Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Fără arme albe în școlile vrâncene

Odată cu lansarea campaniei de prevenire a faptelor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase în incinta unităților de învățământ preuniversitar, polițiștii Biroului Siguranță Școlară și cei ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, cu sprijinul polițiștilor din cadrul structurilor județene de ordine publică, au derulat activități de informare și educativ-preventive, în unitățile de învățământ de pe raza de competență.
Asigurarea unui mediu școlar sigur, protejat de diferitele forme de manifestare a criminalității, este o prioritate pentru poliția vrânceană, mai ales că siguranţa şcolară constituie una dintre principalele condiţii pentru existenţa unui învăţământ de calitate.
Astfel, în perioada 08 – 16.05.2023, polițiștii vrânceni s-au deplasat la unitățile de învățământ de pe raza județului, desfășurând activităţi preventive, în vederea conştientizării consecinţelor (fizice, psihologice, juridice etc) faptelor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase, în vederea evitării situațiilor de risc și adoptării unor comportamente adecvate în mediul școlar.
De asemenea, campania își propune să informeze părinții/reprezentanții legali ai elevilor cu privire la restricțiile impuse de lege referitoare la accesul în incinta unităților de învățământ cu obiecte periculoase.
În conformitate cu prevederile art. 372 Cod penal, constituie infracţiunea de *”Portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase”*:
(1)Fapta de a purta fără drept, la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în locuri special amenajate şi autorizate pentru distracţie ori agrement sau în mijloace de transport în comun:
a)cuţitul, pumnalul, boxul sau alte asemenea obiecte fabricate sau confecţionate anume pentru tăiere, înţepare sau lovire;
b)arme neletale care nu sunt supuse autorizării ori dispozitive pentru şocuri electrice;
c)substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

(2)Folosirea, fără drept, la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în locuri de distracţie ori agrement sau în mijloace de transport în comun a obiectelor sau substanţelor prevăzute în alin. (1) se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

(3)Portul, fără drept, al obiectelor sau substanţelor prevăzute în alin. (1) în sediul autorităţilor publice, instituţiilor publice sau al altor persoane juridice de interes public ori în spaţiile rezervate desfăşurării procesului electoral se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.

*Sfaturi pentru părinți:*
o Discutați cu copiii referitor la pericolul și consecințele folosirii unor obiecte periculoase, despre faptul că este interzisă introducerea unor astfel de obiecte în mediul școlar;
o Încurajați-i pe copii să evite orice conflict fizic sau verbal în mediul școlar, iar în cazul în care sunt expuși unei asemenea situații, să solicite sprijinul unui cadru didactic sau unui adult de încredere, pentru găsirea unor soluții amiabile de rezolvare;
o Verificați obiectele pe care copiii le poartă asupra lor sau în ghiozdane atunci când merg la şcoală, având în vedere riscurile la care se supun prin portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase;
Totodată, le *recomandăm cadrelor didactice* să fie vigilente cu privire la comportamentul elevilor, să le explice acestora riscurile portului/folosirii unor obiecte periculoase în mediul școlar, iar atunci când iau cunoştinţă că un elev a introdus în unitatea de învăţământ un obiect periculos, să sesizeze de urgenţă poliţia (prin intermediul SNUAU 112 sau prin sesizare directă la subunitatea de poliţie/poliţistul în responsabilitatea căruia se află unitatea de învăţământ).

Biroul de presă al IPJ Vrancea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?