Ediția: Luni 27 ianuarie 2025 Nr. 6801
Ediția: Luni 27 ianuarie 2025 Nr. 6801

În Focșani, de câteva zile, pute! Ce spun instituțiile de mediu și DSP-ul

De câteva zile, în Focșani este un miros foarte urât. Se pare însă că apogeul a fost atins în această dimineață când, în loc să deschidă geamul pentru a aerisi încăperile, focșănenii s-au grăbit să-și acopere nasul, deranjați fiind de mirosurile pestilențiale. Ca să verificăm despre ce este vorba și dacă au fost primite astfel de sesizări, am contactat reprezentanții Gărzii de Mediu Vrancea, Agenției pentru Protecția Mediului Vrancea și Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea.

De ce miroase în Focșani atât de urât?

Atât în anii trecuți, cât și în aceste zile, focșănenii au sesizat prezența unui miros supărător care, se pare că ar proveni de la o fermă de animale/păsări. Contactat de reporterii noștri, Aurel Cristian, comisarul șef al Gărzii de Mediu Vrancea a spus că săptămâna aceasta nu a fost primită nicio sesizare cu privire la mirosul supărător. Însă, „am avut săptămâna trecută o sesizare pe care am și verificat-o‟. În urma verificării societăților care ar putea fi răspunzătoare de această problemă, comisarii Gărzii de Mediu Vrancea au stabilit faptul că nu au existat nereguli.
De asemenea, am mai aflat că aceste societăți sunt încadrate la „mari instalații și se supun rigorilor unor acte normative și directive europene, fiind extrem de verificate‟. Aurel Cristian mai spune că fermele cu pricina sunt obligate să anunțe de fiecare dată când execută activități de curățare a grajdurilor. „Sunt operațiuni corecte, legale, pe care ni le comunică. Este posibil ca în momentul în care se efectuează aceste proceduri, din cauza direcției vântului, mirosurile să ajungă și în zona noastră. Săptămâna trecută am fost la toate fermele și am stabilit că mirosul sesizat săptămâna trecută este legat de niște proceduri de evacuare a dejecțiilor, proceduri care se efectuează pe parcursul unei zile, însă este creat acest disconfort‟, spune comisarul șef al Gărzii de Mediu Vrancea.
Cine spun reprezentanții Gărzii de Mediu Vrancea că sunt răspunzători de verificarea mirosurilor? „DSP-ul are competență, ei pot verifica, pentru că este vorba de sănătatea populației. Noi mergem să vedem dacă procedurile și tehnologia sunt aplicate corect astfel încât să nu fie generate aceste mirosuri‟.

Până să vorbim cu directorul DSP Vrancea, l-am contactat pe Valentin Logodinschi, directorul Agenției de Mediu Vrancea care ne-a spus că „nici săptămâna aceasta, nici săptămâna trecută‟ nu au primit „sesizări cu privire la mirosurile neplăcute‟.
Cu ce se ocupă Agenția de Protecția Mediului Vrancea? „Noi nu mergem în control. Noi verificăm amplasamentul în cazul în care există o solicitare pentru reglementarea activității sau proiectului care urmează a fi implementant‟, spune Valentin Logodinschi. Cine merge în control? „Garda de Mediu, DSP-ul, DSVSA-ul, Primăria și Poliția. Noi nu avem atribuții de control‟, atrage atenția directorul Agenției de Mediu Vrancea.
În ceea ce privește „împrăștierea dejecțiilor‟ fie ele solide sau lichide, societățile respective anunță atât Garda de Mediu Vrancea, cât și Agenția de Mediu Vrancea. Această operațiune se face „după un plan bine stabilit‟, iar printre cerințele impuse regăsim interdicția de a împăștia dejecțiile atunci când temperatura exterioară este mai mare de 30 de grade Celsius și/sau când intensitatea vântului este mai mare de 50 de kilometri/oră.

Ce spune directorul DSP Vrancea?

Am luat legătura și cu Cătălin Graur, directorul DSP Vrancea care ne-a spus că instituției pe care o conduce nu-i revine obligația de a merge în control la societățile care sunt răspunzătoare de emanarea acestor mirosuri supărătoare în aer. În ce situații intervin totuși inspectorii DSP Vrancea? „Dacă cineva hotărăște să crească în curte câteva animale pentru uz casnic, iar vecinul din apropiere are o sursă de apă a cărei pânză freatică poate fi afectată de dejecțiile animale, atunci intervenim noi‟, spune Cătălin Graur.
Totodată, DSP-ul intervine și în situația în care un pacient ajunge la spital cu toxiinfecții sau cu alte probleme de sănătate cauzate de anumiți factori de mediu, „numai în cazul în care medicii de specialitate stabilesc faptul că de vină sunt factorii de mediu‟. Întrebat fiind, directorul DSP Vracea a spus că nu au existat în Vrancea astfel de situații. „Autoritățile de Mediu au instrumentele necesare monitorizării calității aerului și dacă concentrațiile întâlnite sunt sau nu dăunătoare mediului înconjurător și populației. (…) Dacă societatea respectivă este autorizată de Mediu și tot ce emite în aer afectează sănătatea populației, atunci sunt răspunzători și înseamnă că, într-un anumit fel, nu respectă autorizația. Noi nu putem cuantifica mirosul‟, spune Cătălin Graur.
Cei care vor să crească pe cont propriu animale în curte, în Focșani, trebuie să respecte o anumită distanță în funcție de numărul de capete de animale, astfel încât să nu afecteze pânza freatică și să nu deranjeze vecinii cu mirosul. DSP-ul nu intervine nici în situația în care, spre exemplu, avem în bloc un iubitor de pisici în a cărui apartament locuiesc 20 de feline. Această situație intră, potrivit directorului DSP Vrancea, în atribuțiile Asociației de proprietari.

sursă foto: pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?