Firmele și persoanele care au realizat venituri în România mai au câteva zile la dispoziție pentru depunerea la Finanțe a declarațiilor anuale. Primul termen, 25 mai, este pentru depunerea declarației unice de către persoanele care obțin venituri din activități independente, care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal. Declarația unică trebuie completată și depusă inclusiv de către persoanele fizice care nu realizează venituri şi care optează pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.
Finanțiștii recomandă ca declarația unică să fie depusă prin mijloace electronice de transmitere la distanță, respectiv prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual”, disponibil pe portalul www.anaf.ro, prin intermediul serviciului „Depunere declaraţii”, disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro, pe baza certificatului digital calificat. De asemenea, declarația unică se poate depune și în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire.
Tot 25 mai este termenul limită pentru depunerea formularului 230 – „Cerere privind destinaţia sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat“. „Entitatea nonprofit/unitatea de cult care primeşte cereri de la contribuabili are obligaţia de a transmite la organul fiscal competent, doar prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, formularul „Situaţie centralizatoare a datelor cuprinse în formularul 230“. În această situaţie, cererile 230 în format hârtie se păstrează de către entităţile nonprofit/unităţile de cult şi sunt puse la dispoziţia organului fiscal la solicitarea acestuia”, se arată într-o informare a AJFP Vrancea.
Finanțiștii arată că 30 mai 2023 este este termenul pentru depunerea situaţiilor financiare anuale. Acestea trebuie depuse de către societățile comerciale, regiile autonome, societăţile cooperate şi celelalte persoane juridice. Situațiile financiare anuale vor fi însoţite de raportul administratorilor, raportul de audit sau raportul comisiei de cenzori, după caz, şi de propunerea de distribuire a profitului sau de acoperire a pierderii contabile. În vederea depunerii situațiilor financiare anuale, entitățile folosesc programul de asistență pus la dispoziție gratuit de către Ministerul Finanțelor pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală – www.anaf.ro.
Sursa foto: Facebook/Agenția Națională de Administrare Fiscală