Profesoara de limba română, Liliana Foarfecă, de la Școala Gimnazială „Alexandru Vlahuță” din Focșani, a participat la Conferința Europeană „Schools go green and digital-and Erasmus+ supports teaching excellence!”, din Bonn – Germania. Conform datelor transmise de cadrul didactic, participarea a fost posibilă datorită acceptării candidaturii de către Agenția Națională din Germania și de către ANPCDEFP România, costurile de deplasare și de cazare fiind suportate de Uniunea Europeană, grație programelor Erasmus+.
Tema conferinței din acest an a fost axată pe schimbările climatice în creștere și ritmul digitalizării, școlile de astăzi confruntându-se cu mari provocări. Conferința s-a concentrat în special pe următoarele întrebări: de ce cunoștințe au nevoie profesorii pentru a face față provocărilor și cum poate contribui Erasmus+ la dobândirea acestor cunoștințe, ce condiții sunt necesare pentru a crea o atmosferă optimă de învățare și un cadru incluziv în școli, cum pot contribui proiectele Erasmus+, inclusiv eTwinning la acest obiectiv. Participanți au fost peste 200 de profesori din 26 de țări europene, din care 6 cadre didactice din România, evenimentul fiind organizat de Agenția Națională din Germania în colaborare cu Agenția Națională din Finlanda. „În deschiderea conferinței, au luat cuvântul directorul Agenției din Germania și omologul său din Finlanda. Toți speakerii au avut discursuri despre schimbările climatice și digitalizare. În prezent, în spațiul european al educației se pune accentul pe educația pentru sustenabilitate și pe introducerea în sala de clasă a digitalizării. Proiectele Erasmus+ și eTwinning reprezintă un răspuns la întrebarea despre ce putem face împotriva schimbărilor climatice”, a declarat profesoara Liliana Foarfecă.
Aceasta a mai precizat că în cadrul conferinței, au existat sesiuni pentru găsirea de parteneri, în vederea realizării schimbului de experiență. A fost organizată o expoziție cu parteneriatele școlare Erasmus+ și eTwinning, derulate în prezent, despre protecția mediului și digitalizare, oferite ca exemple de bune practici. Au fost prezentate diferite jocuri digitale, cu recomandarea folosirii spațiului virtual pentru a transmite idei și a forma competențe în rândul elevilor. De asemenea, au fost transmise informații despre programul Erasmus+ și eTwinning și despre facilitățile de care se bucură o școală care a aplicat pentru acreditare până în 2027. Participanții la eveniment s-au înscris la ateliere de prezentare a unor proiecte ai căror coordonatori din diferite țări, prezenți la conferință, au dorit să împărtășească din experiența lor.
Toate aceste informații au fost diseminate ulterior de cadrul didactic focșănean în cadrul Consiliului Profesoral de la unitatea de învățământ de unde face parte. „Impulsurile proiectelor și experților Erasmus+ au promovat schimburile între participanți și au stimulat discuțiile. În plus, conferința a oferit o platformă pentru crearea de rețele între participanți și pentru modelarea planurilor de proiecte viitoare”, a mai precizat profesoara Liliana Foarfecă.