Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Numărul căsătoriilor minorelor scade într-un ritm mult prea lent (raport UNICEF)

Numărul căsătoriilor tinerelor minore scade pe plan global, însă într-un ritm care nu ar permite eliminarea acestei „încălcări a drepturilor copilului‟ decât peste 300 de ani, au anunţat reprezentanţii UNICEF, care se declară îngrijoraţi şi din cauza unei convergenţe a situaţiilor de criză care riscă să inverseze această tendinţă de scădere, informează AFP.Am făcut fără îndoială progrese în legătură cu practica ce vizează căsătoriile copiilor, mai ales în ultimii zece ani. Însă aceste progrese nu sunt suficiente‟, a declarat Claudia Cappa, principala autoare a raportului publicat marţi.

Potrivit estimărilor UNICEF, 640 de milioane de fete şi femei care trăiesc în prezent s-au căsătorit atunci când aveau mai puţin de 18 ani. Totuşi, în ultimii 25 de ani, 68 de milioane de căsătorii de acest tip au putut fi evitate. În 1997, 25% dintre femeile tinere cu vârste cuprinse între 20 şi 24 de ani se căsătoriseră înainte să împlinească 18 ani. Acest procent a fost de 23% în 2012 şi de 19% în 2022.În acest ritm, ar trebui să aşteptăm 300 de ani pentru a elimina căsătoria copiilor‟, a comentat Claudia Cappa, precizând că aceste căsătorii vizează în majoritatea cazurilor fete cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani.

În ritmul actual, numărul căsătoriilor fetelor ar trebui să depăşească în continuare 9 milioane pe an în 2030 (contra 12 milioane în prezent), potrivit UNICEF, care estimează că o scădere de aproape 20 de ori mai rapidă ar fi necesară pentru a atinge obiectivul eliminării acestei practici până la sfârşitul deceniului actual. Reprezentanţii agenţiei se tem, în plus, că o convergenţă a crizelor – COVID-19, conflicte armate şi impacturi în creştere ale schimbărilor climatice – ar putea „să inverseze progresele atât de greu obţinute‟.

Criza COVID-19 ar putea fi responsabilă între 2020 şi 2030 pentru 10 milioane de căsătorii suplimentare ale minorilor.Lumea este invadată de crize care se adaugă altor crize, distrugând speranţele şi visurile copiilor vulnerabili, în special ale fetelor care ar trebui să fie eleve, nu mirese‟, a declarat într-un comunicat directoarea UNICEF, Catherine Russell. Sunt crize „care forţează familiile să caute un fals sentiment de securitate‟ prin căsătoria fiicelor lor.Deşi căsătoria copiilor este o încălcare clară a drepturilor copiilor, ea este adeseori văzută de către familii ca o măsură de «protecţie» pentru fete, o protecţie financiară, socială şi chiar fizică‟, notează autorii raportului.

Această practică echivalează, de asemenea, cu o gură mai puţin de hrănit. De altfel, în rândul familiilor mai înstărite au fost înregistrate cele mai importante progrese. Geografic, Asia de Sud-Est reprezintă „motorul‟ scăderii globale a numărului căsătoriilor fetelor. Regiunea cuantifică totuşi aproximativ 45% din cele 640 de milioane de femei căsătorite înaintea vârstei de 18 ani. Reprezentanţii UNICEF se declară deosebit de îngrijoraţi de situaţia din Africa Subsahariană, o regiune în care fetele se confruntă de acum cu riscuri mai mari de a fi căsătorite înainte de cea de-a 18-a aniversare a lor. Odată cu creşterea populaţiei în acea regiune, numărul mireselor foarte tinere ar trebui să crească cu 10% până în 2030. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?