Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Vrei număr de înmatriculare preferențial? Află cât trebuie să plătești, dar și ce combinații de litere sunt interzise și ce e cu numerele de înmatriculare verzi

Ți-ai cumpărat un autovehicul și vrei să-l înmatriculezi? Noi te ajutăm să afli care sunt documentele necesare, cât costă plăcuțele de înmatriculare cu numere la rând, respectiv cu numere preferențiale, dar și ce combinații de litere sunt interzise. Toate aceste informații le-am obținut cu ajutorul inspectorului principal Cătălin Văraru, șeful Compartimentului de Înmatriculări din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Vrancea.

Înmatricularea poate fi făcută de către proprietar, însă sunt și excepții

Înmatricularea unui autovehicul poate fi realizată doar de către proprietarul acestuia, excepție făcând situația în care o persoană deține „procură specială autentificată de notarul public‟. De reținut că, „toate operațiunile se fac doar în baza unei programări online, pe site-ul https://www.drpciv.ro/drpciv-booking/. Programările nu se pot face telefonic, ci doar pe mail, persoana alegând ziua și ora la care poate veni la sediul nostru. Programul nostru de funcționare este de luni până vineri, în intervalul orar 08:00-16:30‟, după cum a precizat inspectorul principal Cătălin Văraru.

Ce documente sunt necesare în cazul în care am achiziționat un autoturism de la un dealer auto din România și vreau să-l înmatriculez? Sunt solicitate documente suplimentare în cazul în care mașina este adusă din afara țării? Cum procedez în cazul în care am cumpărat o mașină de la un alt proprietar din România? Ne explică insp. principal Cătălin Văraru.

Pentru înmatriculare, trebuie să veniți cu documentele de identificare ale vehiculului, respectiv cartea de identitate. În cazul vehiculelor noi, achiziționate prin dealer, cartea de identitate se ridică direct de la acel dealer, adică nu trebuie să mergem să facem identificarea la RAR, așa cum facem în cazul celor uzate importate. Este nevoie și de: luarea în evidență la organul fiscal de pe raza domiciliului sau, dacă sunt persoane străine, la locul de reședință; asigurarea auto obligatorie – încheiată pe numele proprietarului – în termen de valabilitate; factura de achiziție și dovezile achitării taxelor de înmatriculare, respectiv taxa pentru certificatul de înmatriculare și taxa pentru plăcuțele de înmatriculare‟. Aceste taxe se pot achita online, pe https://www.ghiseul.ro/ghiseul/public/, dar și la stațiile SelfPay.

În cazul înmatriculării unui vehicul cumpărat de la un alt proprietar din România, „este vorba de transcrierea, transmiterea dreptului de proprietate. În cazul transcrierii, nu mai este necesar ca proprietarul să meargă la reprezentanța RAR să facă o nouă identificare, mașina fiind înmatriculată, și având număr de înmatriculare. Sunt două situații: transciere dintr-un alt județ sau transcriere din același județ‟.

În această situație, pentru înmatriculare, noul proprietar vine cu: certificatul de înmatriculare, carte de identitate a autovehicului, o nouă asigurare întocmită pe numele actualului proprietar, fiind nevoie să achite taxele pentru certificatul de înmatriculare și cea pentru plăcuțe. În cazul în care vehiculul cumpărat are numere de înmatriculare de Vrancea, „noul proprietar poate păstra combinația numărului de înmatriculare, în cazul în care vechiul proprietar nu a optat pentru păstrarea combinației și, bineînțeles, dacă noul proprietar nu dorește o nouă combinație‟.

Trebuie menționat că „fostul proprietar al vehiculului poate solicita păstrarea combinației numărului de înmatriculare. Iar în acest sens se achită o taxă valabilă un an, cu posibilitatea prelungirii până la trei ani, achitându-se în fiecare an câte o taxă. Dacă această combinație nu este folosită, în momentul în care a expriat perioada de păstrare, numărul devine disponibil‟.

În cazul în care vehiculul a fost cumpărat dintr-un alt județ, se vor atribui automat alte plăcuțe de înmatriculare cu număr de Vrancea pentru că „înmatricularea se face doar pe raza de competență unde proprietarul își are domiciliul sau reședința – în cazul persoanelor străine. Dacă actualul proprietar este persoană juridică, înmatricularea se poate face pe raza județului unde își are sediul sau punctul de lucru‟.

Taxe plăcuțe de înmatriculare

Taxa pentru plăcuțele de înmatriculare diferă în funcție de tipul plăcii și combinația de litere. Există plăcuțe cu combinații de litere la rând, pe care sistemul le generează automat, și plăcuțe cu combinații de litere preferențiale, pentru care se achită o taxă suplimetară. „De exemplu, dacă sunt plăci de tip A, adică cele clasice, de dimensiuni dreptunghiulare, se achită 45 de lei în plus față de cei 40 de lei pentru o plăcuță cu numere la rând. Plăcuțele de înmatriculare se eliberează, de regulă, în aceeași zi. În cazul în care persoana solicită număr de înmatriculare preferențial, durează mai mult. Plăcuțele cu numere la rând se atribuie pe loc‟, spune insp. principal Cătălin Văraru.

În cazul motocicletelor, taxa pentru plăcuța de înmatriculare diferă. „Pentru o plăcuță de înmatriculare tip C cu combinație de litere la rând costă 17 lei, iar cu număr preferențial este 62 de lei‟, în timp ce „pentru o plăcuță de înmatriculare tip B, numărul preferențial costă 68 de lei, iar numărul generat automat costă 23 de lei‟.

Am discutat cu insp. prinicipal Cătălin Văraru și despre numerele provizorii de înmatriculare. Înmatricularea provizorie „se face doar pentru vehiculele care nu sunt înmatriculate. În cazul vehiculelor noi, dealerii pot beneficia de autorizație de circulație provizorie în alb. Aceștia trebuie să facă dovada unui volum de vânzări într-o anumită perioadă, iar noi le atribuim autorizație de circulație provizorie în alb. În momentul în care ei comercializează vehiculul, completează acea autorizație, i-o dau clientului cu termen de valabilitare de 30/90 de zile, perioadă în care noul proprietar va trebui să o înmatriculeze. Dacă vorbim despre vehicule uzate importate – aduse din străinătate, se atribuie autorizație de circulație provizorie cu valabilitate de până la 90 de zile maximum, iar în această perioadă, proprietarul merge la reprezentanța RAR, face identificarea autovehiculului și apoi solicită înmatricularea‟.

Cine beneficiază de numere de înmatriculare verzi?

În ultima perioadă, am tot văzut prin oraș mașini cu numere de înmatriculare verzi, așa că am vrut să aflu mai multe informații despre ele. Așa am aflat că „numerele verzi au început să fie atribuite de la sfârșitul lunii iunie a anului 2022, doar pentru autovehiculele full electrice. Cele hibride nu beneficiază de numere verzi. Până în 2022, au mai fost autovehicule full electrice înmatriculate, dar cu numere negre. Dacă proprietarul solicită schimbarea plăcuțelor, operațiunea se face doar prin achitarea unei taxe pentru numere preferențiale‟.

Așa cum a observat și insp. principal Cătălin Văraru, în ultimii ani, numărul înmatriculărilor vehiculelor uzate importate a scăzut, înregistrându-se o creștere de aproximativ „60-70% față de anii precedenți la înmatriculările vehiculelor noi‟.

Am discutat și despre atelajele hipo (căruțe), mopedele și tractoarele pe care nu le înmatriculăm la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Vrancea. „Acestea se înregistrează la nivelul Consiliului Local al primăriei de domiciliu. Numerele de înregistrare sunt atribuite de Consiliul Local, la fel și certificatul de înregistrare, numerele fiind pe fundal galben‟, spune șeful Compartimentului de Înmatriculări Vrancea.

Îți poți alege numărul de înmatriculare, însă sunt câteva excepții

Am aflat deja că ne putem alege combinația de litere pentru plăcuțele de înmatriculare, însă trebuie să ținem cont de faptul că există câteva „combinații interzise‟. Deși nu există o listă pe care o putem consulta, insp. principal Cătălin Văraru spune că, printre combinațiile interzise, se regăsesc „combinațiile de litere cu semnificație obscenă, combinațiile de litere interzise la cererea unor instituții, cum ar fi: MAI, IGP ș.a.m.d.‟. Oamenii obișnuiesc să folosească o combinație de litere care are legătură cu numele, cum ar fi „ION‟. Din păcate, aceste combinații ajung să fie indisponibile, „pentru că sunt mai mulți oameni cu numele respectiv, și avem doar 99 de combinații la dispoziție‟.

Spre exemplu, „avem un număr de înmatriculare restricționat: WWW, dar nu pentru toate zonele, ci acolo unde nu se încadrează pe plăcuță. În Vrancea, această combinație este permisă, însă în București nu, pentru că acolo s-a ajuns la numărul maxim și automat nu mai puteau acorda numere la rând cu combinații de două cifre, așa că au trecut la trei cifre. La noi, în Vrancea, abia suntem la numărul 10 și, cu siguranță, până la 99 mai avem mult‟.

Atenție! Dacă circulați cu plăcuțele de înmatriculare deteriorate, fără plăcuțe sau cu alte plăcuțe de înmatriculare decât cele declarate pentru respectivul vehicul, răspundeți contravențional și chiar penal. În cazul pierderii sau deteriorării plăcuțelor de înmatriculare, proprietarul trebuie să se prezinte la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Vrancea unde, în baza unei cereri, obține un duplicat, iar taxa pe care o achită este de 40 de lei.

Sursa foto: promotor.ro, romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?