Procurorii DIICOT alături de poliţiştii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) Buzău au destructurat o grupare infracţională formată din 12 persoane, specializată în trafic de persoane pe teritoriul României şi Irlandei.
Oamenii legii au organizat 17 percheziţii domiciliare la persoanele bănuite de trafic de persoane, proxenetism şi spălarea banilor, în Buzău şi pe raza judeţului Ilfov, alături de alte două percheziţii domiciliare în Irlanda, în localităţile Galway şi Limerick. „Din cercetări a reieşit că, începând cu anul 2017, 12 persoane bănuite, din Buzău, ar fi constituit un grup infracţional organizat, care ar fi acţionat până în anul 2023, în scopul obţinerii unor sume de bani din exploatarea sexuală a mai multor tinere. Astfel, membrii grupului ar fi racolat mai multe tinere, din diferite judeţe de pe teritoriul României (Buzău, Vrancea, Brăila), pe care le-ar fi transportat în Marea Britanie şi Irlanda şi pe care le-ar fi determinat să practice prostituţia în folosul acestora. Serviciile sexuale ar fi fost anunţate pe site-uri web dedicate, iar actele infracţionale s-ar fi săvârşit în apartamente închiriate, din diferite oraşe”, a transmis Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Buzău.
Potrivit anchetatorilor, sumele de bani câştigate de pe urma tinerelor exploatate sexual erau transferate în România unde erau folosite pentru achiziţionarea de bunuri de lux, respectiv autoturisme şi imobile. „În urma percheziţiilor din România, au fost ridicaţi, în vederea continuării cercetărilor, 21.470 de euro, 4.300 de lei, 70 de lire sterline, 12 telefoane mobile, mai multe carduri bancare, un laptop, o cantitate de drog de mare risc (cocaină) şi înscrisuri. De asemenea, a fost instituită măsura sechestrului asigurător cu privire la şase imobile şi şase autoturisme, până la concurenţa a 481.000 de lire sterline şi 427.000 de euro. Două dintre autoturismele indisponibilizate, în valoare de 100.000 şi respectiv 40.000 de euro, au fost preluate în custodie de către Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI)”, a precizat prin intermediul unui comunicat de presă IPJ Buzău.
Potrivit unor surse, membrii grupării sunt din municipiul Râmnicu Sărat, iar de racolarea tinerelor se ocupa o femeie. Anchetatorii au descoperit că una dintre victime a fost vândută în mod repetat, pentru diferite sume de bani, de la un membru al grupării la celălalt. „Liderul grupului infracţional a organizat şi dezvoltat, începând cu anul 2017, o reţea de prostituţie, iniţial în Marea Britanie şi, ulterior, în Irlanda, atribuind roluri determinate fiecărui membru, creând, totodată, condiţiile favorabile aderării la această reţea şi a altor proxeneţi. Astfel, o parte dintre membri au recrutat (prin inducerea în eroare sau profitând de starea de vulnerabilitate) mai multe persoane vătămate, în vederea exploatării sexuale. Totodată, s-a reţinut faptul că una dintre persoanele vătămate a fost vândută, în mod repetat, de la un membru al grupului la altul, în schimbul unor diferite sume de bani”, precizează DIICOT.
Cinci persoane, cu vârste cuprinse între 23 şi 38 de ani, au fost reţinute de procurorii DIICOT-Biroul Teritorial Buzău, iar pe numele lor Tribunalul Buzău a emis mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile. Totodată, pentru alte patru persoane s-a dispus măsura controlului judiciar.