Fiscul vrea să crească încasările la bugetul de stat și a modificat procedurile de acordare a eșalonărilor la plată, clasice și simplificate, pentru agenții economici care nu și-au achitat obligațiile fiscale. Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vrancea a anunțat că una dintre modificări se referă la stabilirea obligației contribuabililor de a constitui garanții în procent de minim 50% din valoarea obligațiilor fiscale restante ce fac obiectul înlesnirilor la plată, pentru a beneficia de eșalonarea la plată de cel mult 5 ani, în situația în care contribuabilii dețin bunuri în proprietate insuficiente pentru a constitui garanțiile. „În cazul în care debitorii nu pot constitui garanția de minim 50%, aceștia pot beneficia de eșalonare la plată pe o perioadă de cel mult 6 luni. În ambele situații, penalităţile de întârziere cuprinse în certificatul de atestare fiscală nu se amână la plată şi se eșalonează la plată”, arată AJFP Vrancea.
O altă modificare se referă la excluderea din sfera eșalonării la plată a obligațiilor fiscale reprezentând accize şi impozite precum și a contribuțiilor sociale obligatorii cu reţinere la sursă sau reţinere prin stopaj la sursă. De asemenea, au fost eliminate plafoanele obligațiilor eșalonate la plată sub care nu este necesară constituirea de garanții de către debitori, respectiv 5.000 pentru persoane fizice, 10.000 lei în cazul asocierilor fără personalitate juridică şi, respectiv 20.000 pentru persoane juridice. Totodată a fost redus numărul cererilor de modificare/menţinere a înlesnirilor la plată de la două cereri într-un an calendaristic sau, după caz, într-o fracţiune de an calendaristic, la una singură.
Agenții economici care vor să beneficieze de eșalonarea la plată în formă simplificată trebuie să îndeplinească două noi condiții, respectiv achitarea accizelor și a taxelor jocurilor de noroc precum și achitarea impozitelor și contribuțiilor sociale obligatorii cu reținere la sursă sau reținute prin stopaj la sursă. Nu în ultimul rând, a fost modificat nivelul dobânzii datorate în cazul eșalonării la plată, în formă simplificată, de la 0,01% la 0,02% pentru fiecare zi de întârziere.
Sursa foto: pexels.com