Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Procurori: Bărbat acuzat că ar fi agresat sexual o poliţistă – lăsat în libertate din cauza unor vicii de procedură

Un bărbat acuzat că ar fi agresat sexual o poliţistă în Gara de Nord din Capitală ar fi fost lăsat în libertate din cauza unor vicii de procedură, respectiv acestuia nu i s-ar fi adus la cunoştinţă motivele luării măsurii preventive şi nici drepturile pe care le deţinea în calitate de persoană reţinută, a arătat, marţi, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti transmis AGERPRES, la data de 14 aprilie, organele de poliţie au fost sesizate de către o persoană de sex feminin, agent de poliţie, cu privire la faptul că în cursul aceleiaşi zile, în jurul orei 10,20, a fost atinsă în zona inghinală de către o persoană de sex masculin, iar ulterior a fost ameninţată cu acte de violenţă fizică.

Sursa citată explică faptul că, prin ordonanţa din 14 aprilie, organul de cercetare penală din cadrul IGPR Secţia Regională de Poliţie Transporturi Bucureşti a dispus începerea urmăririi penale cu privire la faptă, sub aspectul comiterii infracţiunilor de agresiune sexuală, prevăzută de art. 219 alin. (1) Cod Penal şi ameninţare, prevăzută de art. 206 alin. (1) Cod Penal.

* Prin ordonanţa din 14 aprilie organul de cercetare penală din cadrul IGPR Secţia Regională de Poliţie Transporturi Bucureşti a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspect sub aspectul comiterii infracţiunilor de agresiune sexuală, prevăzută de art. 219 alin. (1) Cod Penal şi ameninţare, prevăzută de art. 206 alin. (1) Cod Penal, cu aplicarea art. 38 alin. (1) Cod Penal, măsură confirmată de procuror.

* Prin ordonanţa din 14 aprilie, ora 21,15, organul de cercetare penală din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Bucureşti – Biroul de Poliţie Transporturi Feroviare Gara de Nord a dispus reţinerea suspectului pe o durată de 24 de ore, începând din data de 14 aprilie, ora 21,15, până la data de 15 aprilie, ora 21,15. Măsura reţinerii a fost infirmată, din oficiu, de către procuror, pentru vicii de procedură.

* Prin ordonanţa procurorului din 15 aprilie s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpat pentru comiterea infracţiunilor de agresiune sexuală, prevăzută de art. 219 alin. (1) Cod Penal şi ameninţare, prevăzută de art. 206 alin. (1) Cod Penal, cu aplicarea art. 38 alin. (1) Cod Penal.

Procurorii notează în ordonanţa în care bărbatul a fost inculpat că, la data de 14 aprilie, în jurul orei 10,20, în incinta Gării de Nord din Bucureşti, în faţa farmaciei situate în zona centrală, bărbatul a atins-o în mod intenţionat pe persoana vătămată cu mâna în zona inghinală, prin pantaloni, iar ulterior a ameninţat-o cu acte de violenţă fizică. „Raportat la situaţia de fapt reţinută în actul de inculpare, modalitatea concretă de săvârşire şi circumstanţele personale ale inculpatului, procurorul de caz a apreciat că nu se impune luarea unei măsuri preventive privative sau restrictive de libertate. Astfel, în urma exercitării activităţii de supraveghere a urmăririi penale, procurorul de caz a dispus revocarea măsurii reţinerii dispuse faţă de suspect, constatând vicii de procedură, respectiv că suspectului nu i s-au adus la cunoştinţă motivele luării măsurii preventive şi nici drepturile pe care le deţinea în calitate de persoană reţinută”, arată anchetatorii.

Analizând oportunitatea dispunerii în cauză a unei măsuri preventive privative de libertate, procurorul arată că a apreciat că, deşi faptele de care este acuzat inculpatul prezintă un grad de pericol social abstract ridicat, reflectat în limitele de pedeapsă mari, în concret „fapta posedă un grad de pericol social mult mai redus, prin raportare la modul de derulare a contactului fizic dintre inculpat şi persoana vătămată”.

Totodată, arată Parchetul, s-a reţinut că bărbatul a avut o conduită procesuală corespunzătoare, recunoscând în integralitate acuzaţiile, prezentând totodată „o atitudine de regret, punând faptele pe seama consumului exagerat de alcool, iar procurorul a avut în vedere şi circumstanţele personale ale acestuia, respectiv că acesta nu este cunoscut cu antecedente penale şi nu face parte dintr-un mediu predispus la comiterea de infracţiuni. „Prin raportare la circumstanţele reale şi personale ale inculpatului, procurorul a apreciat că privarea de libertate a inculpatului nu este necesară, în această fază procesuală, pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică”, se menţionează în comunicat.

În ceea ce priveşte luarea unei măsuri preventive restrictive de libertate, Parchetul precizează că procurorul a reţinut că bărbatul a fost audiat în ambele calităţi procesuale, de suspect şi de inculpat, nemaifiind necesară administrarea altor mijloace de probă care să reclame prezenţa acestuia. În atare condiţii, s-a apreciat că măsura controlului judiciar nu este necesară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?