În perioada olimpiadelor și concursurilor școlare desfășurate la nivel de gimnaziu, elevii Școlii „Ștefan cel Mare” din Focșani au acumulat rezultate onorabile, care merită toate laudele, în primul rând pentru că au adus județului Vrancea o imagine deosebită la nivel național. Trebuie menționat faptul că fără aportul profesorilor care i-au pregătit în vederea atingerii performanței de la cel mai înalt nivel, aceste rezultate n-ar fi fost posibile.
Elevii de la Școala „Ștefan cel Mare” care au contribuit la menținerea educației la cele mai înalte standarde sunt: Nicolae Săcrieru, din clasa a VIII-a A, instruit de profesor Nicoleta Căinap, care a obținut premiul I la etapa națională a Olimpiadei de Istorie (singurul rezultat cu peste 90 de puncte obținute din 100 posibile); Theodor Florea, din clasa a VII-a E, îndrumat de profesor Paula Sîrbu, care a obținut premiul I la etapa națională a Olimpiadei de Limba Spaniolă (cu maximum de puncte – 100). De asemenea, Bogdan Temelie, din clasa a VIII-a C, coordonat de profesor Grațiela Soare, a obținut mențiune la etapa națională a Olimpiadei de Astronomie Junior, iar Andrei Popoiu, din clasa a V-a E, și Alexandru Coșoreanu, din clasa a VII-a C, formați de profesor Cerasela Stănescu, au obținut premiul al II-lea, respectiv premiul al III-lea la etapa națională a Concursului Național de Geografie „Terra”.
Grație frecventării Centrului de Excelență care funcționează la Școala „Ștefan cel Mare”, coordonat de profesor Maria Pătrașcu, elevul Robert Hazaparu, care învață la Școala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu”, a obținut premiul al III-lea la etapa națională a Olimpiadei de Informatică.
La aceste motive de bucurie se adaugă calificarea la etapa națională a Concursului de Chimie „Raluca Rîpan” a elevei Alexandra Lățcan, care a obținut mențiune la Olimpiada Interdisciplinară „Științe pentru juniori”. Alte distincții obținute sunt la Concursul Interjudețean „Noi și chimia”, unde Tudor Drăgan, Alexandra Lățcan și Ioana Vaipan au obținut premiul al II-lea, Vlad Simulescu, Ana-Maria Udrea, Lorena Voineag au obținut premiul III, iar cu mențiuni au fost recompensați Alexandru Ciornei, Irina Mănăilă și George Tîrtan. „Micii chimiști”, care sunt în clasa a VII-a, au fost antrenați de profesoara Doinița Ungureanu.