Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

VIDEO : Clădirile din Crângul Petreşti au fost date în administrarea DGASPC şi vor fi reabilitate cu bani europeni


Complexul de clădiri din Crângul Petrești, cunoscut și sub numele de Complexul Căprioara, a fost dat în administrarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea. Plenul Consiliului Județean Vrancea a aprobat ieri mai multe hotărâri privind depunerea unor proiecte ce vizează reabilitarea și modernizarea întregului complex Căprioara. Au fost votate: „Aprobarea depunerii proiectului «Reabilitare energetică a imobilului (fost hotel) situat în comuna Vînători, Crâng Petrești, județul Vrancea»”; „Aprobarea depunerii in parteneriat cu DGASPC Vrancea a proiectului «Reabilitare, modernizare Bază balneo-fizio-terapie, refacere și recuperare prin înot pentru copii cu dizabilități», situat în comuna Vânători, Crâng Petrești, județul Vrancea”. Ambele proiecte urmează să fie depuse spre finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020.
    Prezentă la ședința Consiliului Județean, directorul DGASPC Vrancea, Daniela Nicolaș, a declarat că în evidențele acestei instituții sunt 1252 de copii cu dizabilități, iar nevoia unor spații adecvate nevoilor lor este uriașă. „Ceea ce intenționează Consiliul Județean să facă la complexul de clădiri din Crângul Petrești vine în sprijinul nostru și acolo va fi mutat Centrul Comunitar de Servicii pentru Copii cu Dizabilități. Avem 1.252 de copii cu dizabilități în evidențele noastre, dar numărul acestor copii cu dizabilități este mult mai mare. Părinții sunt cei care refuză să declare că ai lor copii sunt cu dizabilități și nu-și încadrează copiii în grad de handicap. Nevoia este uriașă, iar la momentul de față noi furnizăm servicii pentru 153 de copii lunar și mai avem alte 63 de solicitări lunar pentru copii care ar avea nevoie de servicii tot lunar”, a precizat Daniela Nicolaș.

    Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a declarat că acest proiect complex de reabilitare a clădirilor din Crângul Petrești va răspunde tuturor exigențelor. „În primul rând este vorba de copii cu autism, iar proiectul pe care îl depunem va răspunde tuturor exigențelor destinației pe care urmează să o dăm acestor clădiri”, a spus Marian Oprișan. Åžeful administrației județene a precizat că aceste clădiri nu puteau fi integrate ca obiective de agrement deoarece POR nu finanțează astfel de obiective. „Programul Operațional Regional nu finanțează activități de agrement, iar Consiliul Județean nu are fondurile necesare să reabiliteze acel complex. Åžtiți foarte bine că acest complex a stat 10 ani într-un litigiu pe care nu vreau să îl mai comentez, iar după o analiză făcută cu compartimentele de specialitate și echipa mea în colaborare cu ADR Sud Est am luat decizia să depunem trei proiecte. Vreau ca împreună cu dumneavoastră să facem un lucru frumos pentru copiii cu probleme din județul Vrancea. Asta nu înseamnă că închidem zona de agrement. Reabilitarea Crângului Petrești va deveni o realitate până la sfârșitul acestui an”,  a precizat Marian Oprișan.

    De reținut că fostul hotel Căprioara se află în patrimoniul public al județului Vrancea, format din parter și patru etaje, are suprafață desfășurată de 3598 mp.
    Proiectul „Reabilitare, modernizare Bază balneo-fizio-terapie, refacere și recuperare prin înot pentru copii cu dizabilități” vizează reabilitarea piscinei aflată în cadrul Complexului Căprioara. Este vorba de o piscină acoperită P+1 cu suprafață construită de 761,27 mp, cu un bazin de 16,00 x 8,00 m cu adâncime de 1,8 m, un bazin de 4,50 x 4,70 m cu adâncime de 0,90 m, cu spații anexă pentru vestiare, grupuri sanitare, filtru, saună, săli de masaj. „Având în vedere specificul activității D.G.A.S.P.C. Vrancea care, prin Centrul Comunitar de Servicii pentru Copii cu Dizabilități, oferă servicii de recuperare și reabilitare a copiilor cu dizabilități prin diferite metode, considerăm că existența acestor dotări precum și posibilitatea finanțării  reabilitării și modernizării din fondurile alocate prin Programul Operațional Regional 2014-2020, constituie o oportunitate de a dezvolta serviciile oferite prin activități de balneo-fizio-terapie, precum și refacere și recuperare prin înot. În acest moment, Centrul Comunitar de Servicii pentru Copii cu Dizabilități, în sediul din incinta Spitalului Județean, încearcă, cu baza materială existentă (2 căzi), să ofere servicii de recuperare prin balneo-fizio-terapie, în condiții care nu acoperă necesitățile„, se arată în referatul care însoțește proiectul de hotărâre.
    Tot prin POR 2014-2020, administrația județeană vrea să reabiliteze și să modernizeze mai multe clădiri, inclusiv sediul Consiliului Județean Vrancea. Astfel, aleșii județeni au aprobat proiectul privind: „Reabilitare energetică a imobilului Palat Administrativ Corp A Sediul Consiliului județean Vrancea”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?