Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

VIDEO și GALERIE FOTO : Oprișan la ședința Sanitas: „Dotarea Spitalului Județean va continua, pentru că știu să țin sub presiune miniștrii Sănătății“


Angajați din sistemul sanitar, manageri de spitale, dar și liderii sindicatului Sanitas s-au întâlnit ieri, la Sala Balada, în cadrul campaniei „Nu agresați cadrele medicale!”, care își propune să găsească soluții pentru a descuraja acest tip de comportament. Întâlnirea a fost un prilej de a discuta și despre salarizarea din domeniul medical sau din asistența socială. La eveniment au fost invitați președintele Consiliului Județean și al Uniunii Naționale a Consiliiilor Județene din România (UNCJR), Marian Oprișan, alături de Cristi Misăilă, fost subprefect. „Ne-am adunat astăzi cu scopul de a sensibiliza autoritățile și opinia publică cu privire la agresiunile de tip verbal și fizic la care sunt supuși angajații sistemului medical. Adoptarea unei atitudini violente nu rezolvă în niciun caz problemele, mai ales că, uneori, pacienții recurg la astfel de gesturi și din cauza lipsurillor din spitale, pentru care noi nu trebuie să fim trași la răspundere. De asemenea, în special colegii de la medicina de urgență, Ambulanță sau Psihiatrie se confruntă aproape zilnic cu oameni mai puțin educați sau cu o stare psihică nu tocmai bună, care recurg la violență”, a declarat Claudiu Grosu, liderul Sanitas Vrancea.
Atât acesta, cât și Leonard Bărăscu, președintele Federației Sanitas, prezent la dezbatere, au susținut necesitatea adoptării unui cadru legislativ care să apere angajații din sistemul sanitar împotriva agresiunilor verbale și fizice. „Din păcate, agresiunea asupra cadrelor medicale nu este numai una verbală, ci și fizică, tocmai de aceea în luna ianuarie am luat decizia de a lansa campania «Nu agresați cadrele medicale!». Sunt colege care astăzi au o mână sau un picior în ghips din cauza faptului că un pacient nervos s-a năpustit asupra lor”, a declarat Leonard Bărăscu.
Potrivit unui studiu realizat de Colegiul Medicilor în 2015, aproximativ 85% din personalul medical chestionat este agresat verbal la locul de muncă, iar 10,2% este agresat fizic. Timpul de așteptare sau refuzul de a accepta diagnosticul pus sunt doar două dintre motivele pentru care angajații din sistem sunt agresați, se mai arată în studiu.

Salariile au fost reîntregite în perioada Guvernului Ponta

Sindicaliștii din sănătate și asistență socială au discutat despre problemele de salarizare din domeniu și au menționat lucrurile bune realizate în ultimii patru ani, în special în mandatul ministrului PSD Nicolae Bănicioiu. Claudiu Grosu a arătat că în mandatul lui Bănicioiu au fost reîntregite salariile, dar au fost făcute și alte lucruri bune, precum tratamentul inovativ pentru hepatita C. Liderul Sanitas a menționat că sindicatele trebuie să aibă o relație bună cu oamenii politici, pentru a realiza cele mai bune condiții în domeniul medical. De aceea au fost invitați la întâlnire președintele Consiliului Județean și al UNCJR, Marian Oprișan, alături de Cristi Misăilă, fost subprefect al județului. „Vreau să încărcăm cu energie oamenii politici, în așa fel încât să fim mândri că lucrăm decent la capul bolnavului, că nu mai suntem agresați. Dorim ca la sfârșit să avem o lege care să ne protejeze de agresiuni. Sunt multe lucruri pe care le avem de făcut împreună. Atunci când avem probleme, mă trimiteți să le rezolv, iar de obicei, cei la care mă duc sunt oameni politici și e foarte bine așa. Vedem că de aproape un an lipsa oamenilor politici în guvernul României face ca lucrurile să meargă într-un ritm pe care noi nu ni l-am dorit”, a spus Claudiu Grosu.
Acesta a adăugat că, datorită sprijinului din partea autorităților locale, situația este mai bună pentru angajații din sistemul sanitar vrâncean, decât în alte județe. „Sunt județe în țară unde nu se dau tichete de masă, sunt cel puțin 17 spitale județene unde salariile sunt mai mici cu 17-20% decât la Focșani”, a menționat liderul Sanitas. 

„Am refuzat să stau în genunchi în fața guvernelor de dreapta”

 
Președintele Consiliului Județean Vrancea și al UNCJR, Marian Oprișan, i-a asigurat pe angajații din sistemul medical de susținerea sa în campania împotriva agresiunilor verbale sau fizice. Șeful administrației județene a arătat că sistemul sanitar nu poate funcționa fără o finanțare adecvată. El a amintit de „reforma” din perioada guvernului Boc, când s-a încercat transferul spitalelor către administrațiile județene, fără să fie asigurată și finanțarea necesară.
La momentul respectiv, situația de la Spitalul Județean din Focșani era foarte gravă, din cauza datoriilor uriașe acumulate de vechea conducere pedelistă a unității. „Am refuzat să stau în genunchi în fața guvernelor de dreapta, care au produs cea mai mare eroare din România: descentralizarea spitalelor fără finanțare. Asta au făcut guvernele de dreapta! Au descentralizat spitalele fără a asigura întreg cadrul necesar modernizării, reabilitării și dotării unor unități medicale ce au fost construite în anii ‘69-‘78. Deși am fost amenințat cu pușcăria de guvernul Boc, am spus categoric nu. Până când acest spital nu va fi modernizat de guvernul României, până nu va fi reabilitat complet, nu va fi dotat totalmente cu aparatură medicală de ultimă generație, până nu vom rezolva problemele de finanțare, nu pot să preiau o asemenea responsabilitate”, a spus Oprișan.

Proiect pentru extinderea Spitalului Județean 

Situația din sănătate s-a schimbat odată cu instalarea guvernului condus de Victor Ponta. Au fost reîntregite salariile angajaților și au fost asigurate fonduri pentru ca activitatea din domeniul medical să revină la normal. La Focșani, acest lucru s-a văzut în aparatura medicală ultramodernă adusă, în valoare de 25 milioane lei. De asemenea, se fac demersuri pentru realizarea unei aripi noi la clădirea Spitalului Județean.
Președintele Marian Oprișan a arătat că aceste lucruri au fost realizate în perioada guvernului PSD și a promis că va depune toate eforturile pentru a continua procesul de modernizare a unităților sanitare. „Datorită guvernului PSD, condus de Victor Ponta, am reușit să determin Ministerul Sănătății să aloce bani pentru aparatură. I-am spus domnului manager Costel Mîndrilă «prietene, stai la ușa departamentului economic al Ministerului Sănătății, pentru că am făcut toate demersurile necesare pentru aparatură de 25 milioane». Dotarea va continua, pentru că știu să țin sub presiune miniștrii Sănătății. Sunt total alături de dumneavoastră, Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România și eu, în toate demersurile pe care le faceți. Știți foarte bine că ne pricepem, avem determinarea și experiența necesară pentru ca împreună să rezolvăm cât mai multe probleme ale sistemului medical din Focșani și din Vrancea. Nu este ușor, este foarte greu. Sper ca acest guvern, ministerul Sănătății, să repartizeze banii necesari pentru un studiu de fezabilitate la o aripă nouă a Spitalului Județean și, evident, să aloce banii necesari pentru construcția acesteia”, a precizat Oprișan.
Șeful administrației județene a amintit că în toamna acestui an va fi instalat un nou guvern, iar experiența din ultimii 26 de ani a arătat că doar guvernele de stânga, conduse de PSD, au încercat să rezolve problemele sistemului medical. „Vom da o bătălie profundă între cei care doar vorbesc și mint și între cei care au experiența necesară, au făcut ceva și vor ca, împreună cu dumneavoastră, să facă lucruri bune pentru sistemul medical, dar în special pentru cetățeni. În toamna acestui an este nevoie de un guvern serios, un guvern care îi iubește pe români, care iubește oamenii, capabil și competent să rezolve problemele oamenilor. Nu există decât o singură soluție: guvernul PSD. Nu sunt în campanie electorală. În ultimii 26 de ani a guvernat și stânga și dreapta această țară. S-a demonstrat de fiecare dată că cele care au încercat să rezolve problemele sistemului medical au fost guvernele PSD”, a conchis președintele Consiliului Județean.


Sprijin pentru acordarea salariilor
 
Invitat la ședința sindicaliștilor de la Sanitas, Cristi Misăilă a amintit că în cei patru ani în care a fost reprezentantul Guvernului în Vrancea a susținut interesele oamenilor care muncesc în sistemul sanitar, chiar dacă acest lucru nu a fost pe placul unor miniștri. În calitatea sa de subprefect, în Comisia de Dialog Social a purtat negocieri, anual, pentru bugetul din sănătate, insistând să fie alocate fonduri suficiente pentru salarii. „Am criticat o inițiativă care, dacă era aplicată, probabil că ați fi fost jumătate din câți sunteți acum, când ministrul Nicolaescu venise cu propunerea să facă din spitale un fel de struțo-cămilă, să pună și privatul la un loc cu dumneavoastră. Cunosc foarte bine problemele cu care vă confruntați, pentru că în ultimii patru ani am fost subprefectul județului. De fiecare dată când se încheiau contractele cadru cu CASS Vrancea, veneau managerii tuturor spitalelor să discute problema alocării de fonduri și am participat de nenumărate ori la aceste negocieri și am susținut să fie acordați banii pentru salariile dumneavoastră. Am insistat să fie bani pentru salarii, pentru condiții bune de activitate”, a spus Cristi Misăilă.
    Primvicepreședintele Sanitas, Marius Sepi, le-a cerut sindicaliștilor din sănătate ca la aceste alegeri locale să se gândească la candidații și partidele care au făcut ceva pentru ei, pentru comunitățile locale. „Am fost întrebat dacă pentru aceste alegeri am o opțiune politică. Răspunsul meu a fost: votați pe orice persoană care a făcut ceva în viața sa… Când vezi că aceleași persoane, același grup politic, aceleași alianțe au făcut mai bine pentru noi spre deosebire de cei care au venit și doar ne-au păcălit, eu cred că nu mai trebuie să ne tot gândim dacă să mergem cu unul sau cu altul”, a spus prim vicepreședintele Sanitas. 
    Marius Sepi a amintit de nopțile petrecute în Ministerul Finanțelor, cu ministrul Ioana Popescu, care, la unu noaptea, „în picioarele goale, desculță, făcea calcule cu markerul pe tablă”, pentru creșterea de o sută de lei a salariilor în sistemul sanitar. „Știu câte telefoane dădea Ioana Petrescu către premier și către FMI pentru ca să renunțe la prostiile făcute de cei dinainte. Astea sunt lucruri adevărate, nu povești. Desculță, în ștrampi, într-o rochie galbenă, la unu noaptea suna la Tolosa (Guilermo Tolosa, reprezentantul FMI în România și Bulgaria n.r.) să ridice embargoul pe România, pentru a putea asigura o creștere, pentru că alți bezmetici s-au dus și au semnat în genunchi un angajament pe viață al României față de FMI”, a povestit Marius Sepi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?