O sută șaizeci și nouă de vrânceni infectați HIV și bolnavi SIDA, din care 157 adulți și 12 copii, beneficiază de indemnizație lunară de hrană acordată prin Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Vrancea. Potrivit unui raport al instituției, pentru acordarea acestei prestații pe primele patru luni ale acestui an au fost cheltuiți 263.409 lei.
Conform HG nr. 429/2008 privind nivelul alocațiilor de hrană pentru consumurile colective din unitățile sanitare publice, începând cu luna mai 2008 cuantumurile alocațiilor de hrană pentru bolnavii HIV/SIDA sunt de 13 lei/zi pentru adulți și 11 lei/zi pentru copii. Astfel, pe lună, cuantumul indemnizației lunare de hrană poate fi, după cum urmează: pentru adulti 13 lei x 28 zile = 364 lei; 13 lei x 30 zile = 390 lei; 13 lei x 31 zile = 403 lei. Pentru copii: 11 lei x 28 zile = 308 lei; 11 lei x 30 zile = 330 lei; 11 lei x 31 zile = 341 lei.
De această indemnizație lunară beneficiază adulții și copiii infectați cu HIV sau bolnavi de SIDA, atât pe perioada cât sunt internați, cât și în ambulatoriu. Actele normative care reglementează acordarea acestei indemnizații sunt Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanei cu handicap, Legea nr. 584/2002 privind măsurile de prevenire a maladiei SIDA în România și de protecție a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA și HG nr. 429/2008 privind nivelul alocațiilor de hrană pentru consumurile colective din unitățile sanitare publice.
Dacă se îndeplinesc criteriile de eligibilitate, dreptul la indemnizația lunară de hrană se stabilește începând cu luna următoare înregistrării cererii, prin decizia directorului executiv AJPIS Vrancea. Plata indemnizației lunare de hrană se realizează de către AJPIS și se poate efectua: prin mandat poștal; în cont personal; altă formă de plată menționată în cerere de adultul beneficiar ori reprezentantul legal al copilului; în contul special deschis cu această destinație de către Direcția Generală de Asistență Socială și protecția Copilului (DGASPC) Vrancea sau organismul privat autorizat, pentru copiii încredințați sau dați în plasament unei instituții publice de asistență socială sau organism privat autorizat.
Ce documente sunt necesare pentru obținerea indemnizației de hrană
Pentru a intra în posesia indemnizației lunare de hrană, adulții infectați HIV sau bolnavi SIDA trebuie să depună o documentație care să cuprindă: o cerere înregistrată la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială în a cărei rază locuiește solicitantul (formularul de cerere tip este prevăzut în anexa nr.1 la metodologia de acordare a indemnizației aprobată prin Ordinul nr. 223/2006 și se procură de la AJPIS Vrancea); copia actului de identitate; copia certificatului medical sau adeverinței eliberate de medicul specialist.
În cazul copiilor, este nevoie de: cerere tip înregistrată la AJPIS Vrancea, completată de către părinții sau reprezentanții legali ai copiilor; copia actului de identitate al reprezentantului legal, precum și actul care dovedește calitatea acestuia, respectiv părinte, tutore, curator, persoană căreia i s-a încredințat sau dat în plasament copilul; copia certificatului medical sau adeverinței eliberate de medicul specialist. Pentru copiii încredințați sau dați în plasament unei instituții publice de asistență socială sau organism privat autorizat, documentele necesare acordării indemnizației lunare de hrană sunt: cerere înregistrată la DGASPC Vrancea și completată de către conducerea serviciului public specializat pentru protecția copilului ori de către organismul privat autorizat (formularul de cerere tip este prevăzut în anexa nr. 3 la metodologia de acordare a indemnizației, aprobată prin Ordinul nr. 223/2006, și se procură de la AJPIS Vrancea); lista cuprinzând numele și codul numeric personal al copiilor; copii de pe Hotărârile Comisiei județene pentru protecția copilului, prin care s-a stabilit măsura încredințării sau a plasamentului; copii de pe certificatele medicale sau adeverințele eliberate de medicul specialist.
Pe perioada în care acești copii sunt în întreținerea familiei, indemnizația lunară de hrană se va acorda acesteia, în baza unei adeverințe eliberate de DGASPC Vrancea care să ateste acest lucru, precum și în baza cererii, copia actului de identitate al reprezentantului legal, copia actului care dovedește calitatea acestuia, respectiv părinte, tutore, curator, persoana căreia i s-a încredințat sau dat în plasament copilul, copia certificatului medical sau adeverinței eliberate de medicul specialist. Dreptul la indemnizația lunară de hrană încetează cu luna următoare decesului persoanei beneficiare. Cel care primește acest fel de indemnizație sau, după caz, reprezentantul legal al acestuia, are obligația să comunice Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială orice modificare intervenită în situația care a stat la baza acordării dreptului.