Guvernul a aprobat, miercuri, un proiect de lege care prevede înfiinţarea în cadrul Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti a Institutului Naţional de Pregătire şi Perfecţionare a Executorilor Judecătoreşti, în scopul eficientizării organizării acestei profesii şi în acord cu prevederile legislaţiei UE în materie.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, proiectul de lege modifică şi completează Legea nr. 188/2000 privind organizarea profesiei de executor judecătoresc, în vederea consolidării statului acesteia, creşterii profesionalismului, precum şi întăririi formelor de răspundere în cadrul fiecărei profesii. „În acest sens, se înfiinţează, în cadrul Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti, Institutul Naţional de Pregătire şi Perfecţionare a Executorilor Judecătoreşti, entitate de interes public, cu personalitate juridică ce asigură perfecţionarea activităţii de executare silită, pregătirea profesională iniţială şi, după caz, continuă a executorilor judecătoreşti stagiari şi a executorilor judecătoreşti, a altor specialişti, a personalului de specialitate al birourilor executorilor judecătoreşti, al Camerelor şi al Uniunii, având dreptul de a elibera diplome sau certificate de absolvire recunoscute de instituţiile publice şi private abilitate”, se arată în comunicat.
Totodată, a fost prevăzută înfiinţarea Registrului Naţional de Evidenţă a Executorilor Judecătoreşti, pentru asigurarea unei gestionări şi evidenţe mai eficiente a acestora. „După numire, executorii judecătoreşti sunt obligaţi să îşi înregistreze sediul biroului individual în acest registru, respectiv orice modificare a modului de organizare şi desfăşurare a activităţii”, precizează sursa citată. De asemenea, au fost modificate dispoziţiile referitoare la suspendarea şi încetarea funcţiei de executor judecătoresc şi cele privind atribuţiile, drepturile, obligaţiile şi incompatibilităţile, precum şi consolidarea instituţiei răspunderii disciplinare. Actul normativ a fost elaborat pe baza propunerilor Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti şi a soluţiilor legislative propuse la nivelul Ministerului Justiţiei, în urma constatării unor disfuncţionalităţi în gestionarea activităţii desfăşurate de executorii judecătoreşti, se mai arată în comunicat.