Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” din Focșani a celebrat luni, 30 ianuarie – „Ziua internaţională pentru nonviolenţă în şcoală”. Conform datelor transmise de profesor consilier școlar Duță Tatiana, aceasta este o inițiativă mondială, independentă, liberă și nonguvernamentală, ce dorește sensibilizarea oamenilor cu privire la violența din școli. Această zi promovează armonia, toleranța, solidaritatea și respectul față de drepturile omului. Activitățile desfășurate ieri sunt parte din proiectul educațional „Viitor în siguranță”, iar din echipa de implementare au făcut parte următorii reprezentanți: Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu”, director Bocsok Gabriela Dorina, director adjunct Tudor Mihaela, consilier educativ Fiștoc Mihaela. De asemenea lista continuă cu reprezentanți de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vrancea, inspector de poliție Mihalache Cristina, Agenţia Naţională Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Vrancea, comisar şef Răzvan Candrea, Centrul Judeţean de Resurse și Asistenţă Educaţională Vrancea, profesor consilier școlar Duță Tatiana, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane Centrul Regional Galați, inspector de specialitate, Gherman Ana-Maria.
Modalitatea de organizare a vizat forma atelierelor de lucru privind cauzele violenței, profilul agresorului și victimei, influența anturajului, rolul cadrelor didactice, semnalele de ”alarmă” care anunță un potențial agresor, modalități de abordare a fenomenului de violență, soluții pentru diminuarea numărului de acte violente. Activitățile de informare şi educare a tinerilor au evidențiat riscurilor adoptării unui comportament deviant/de risc/violent fizic și psihologic în incinta unității de învățământ și zonele adiacente, asupra riscurilor consumului de droguri care pot dezvolta cu facilitate un comportament violent, conștientizarea beneficiarilor asupra riscurilor asociate fenomenului traficului de persoane.
Elevii beneficiari din clasele a IX – a și a X – a au primit materiale informaționale pentru prevenția comportamentelor de risc: broșuri, pliante, afișe și brățări. „În aceste timpuri, e recomandat ca fiecare cetățean să susțină educarea și formarea copiilor, iar fiecare elev să aleagă o conduită preventivă, să dezvolte spiritul nonviolenței și să nu trateze cu nepăsare cazurile de abuz din mediul școlar. Pentru ca parteneriatul școală- familie să fie viabil și eficient e recomandat ca în mediul familial, responsabili să fie părinţii care au datoria de a-şi monitoriza cu atenție copiii şi de a le identifica anturajele. În mediul școlar, cadrele didactice vor observa comportamentul elevilor şi profesorul consilier şcolar va susține copilul în ceea ce privește dezvoltarea armonioasă ținând cont de particularitățile lui, ritmul de dezvoltare, nevoile și interesele sale”, a transmis profesor consilier școlar Duță Tatiana.