Ediția: Sâmbătă 28 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Sâmbătă 28 Decembrie 2024. Nr 6786

Superstițiile, un blestem pentru populația de albinoși din Africa

 

La 13 iunie se marchează Ziua internațională de sensibilizare cu privire la albinism, însă oamenii cu această particularitate continuă să fie marginalizați și chiar hăituiți în Africa din cauza superstițiilor. Albinoșii sunt adesea numiți „albii săraci” sau „falșii albi” și sunt uciși pentru a li se vinde oasele vracilor pentru presupusele lor puteri supranaturale. De asemenea, albinoșii pot fi stigmatizați, fiind considerați strigoi, spirite sau blesteme ale Domnului, relatează EFE.
Albinoșii sunt mai ales hăituiți în Malawi, țara care înregistrează cel mai mare număr de omucideri în rândul celor care s-au născut cu această tulburare genetică. „Ignoranța cu privire la albinism duce la mituri și stereotipuri. Lumea crede că nu este vorba de oameni, că sunt strigoi și că părți ale trupurilor lor au puteri curative sau aduc noroc”, a declarat pentru EFE, Simeon Mawanza, autor al unui raport recent realizat pe Amnesty International (AI).
Cel puțin 18 persoane albinoase au fost ucise în Malawi din noiembrie 2014 și alte 5 sunt date dispărute după ce au fost răpite. Fletcher Masina, 38 de ani, a fost asasinată la 24 mai în centrul țării de un grup de indivizi necunoscuți care i-au smuls brațele și picioarele.
Aceeași soartă a avut și Jenifer Namusiyo, 30 de ani, care a fost găsită moartă la 30 aprilie cu sânii măcelăriți și ochii scoși din orbită, la o săptămână după ce fusese răpit și adolescentul David Fletcher Machinjiri, ale cărui oase, brațe și picioare au fost găsite ulterior în țara vecină Mozambic. Alte două persoane au fost omorâte cu bestialitate din cauza pielii lor depigmentate în aprilie, cea mai violentă lună de când au început să fie denunțate astfel de incidente. „S-a înregistrat o creștere a atacurilor, dar este o problemă care durează de secole”, a declarat Mawanza, care precizează că astfel de cazuri s-au înregistrat și în Tanzania, Mozambic, Africa de Sud și în alte țări ale continentului, avertizând că numărul morților ar putea fi mult mai mare decât cazurile contabilizate. Unul dintre obiectivele raportului este de a transforma Malawi într-o experiență pilot pentru întreaga Africă, cu o dezbatere publică privind persecutarea populației albinoase, care să determine conștientizarea acestei probleme și în alte țări.
Din noiembrie 2014, poliția a înregistrat 39 de cazuri de persoane surprinse în posesia unor rămășițe umane. Potrivit anchetatorilor, toate proveneau din profanări de morminte, o altă modalitate de aprovizionare a vracilor, însă Amnesty International este de părere că unele ar fi putut fi obținute prin crime. „Am cerut să fie redeschise cazurile”, a spus raportorul AI. El a prezentat autorităților din Malawi o petiție semnată de 100.000 de persoane pentru a fi luată în serios problema persecuțiilor împotriva albinoșilor, care se petrec uneori cu complicitatea rudelor victimelor.
O parte importantă a strategiei este educarea populației cu privire la această tulburare genetică și adoptarea de măsuri pentru a combate efectele acestei tulburări. Mulți albinoși mor de tineri din cauza cancerului de piele, o realitate necunoscută de mulți și care ar putea fi evitată dacă sunt sfătuiți să nu se expună la soare și să folosească creme de protecție.
Albinismul provoacă și probleme de vedere în rândul copiilor care devin astfel subiect de hărțuire în școli. Femeile albinoase sunt de asemenea mai expuse violului, deoarece se crede că raporturile sexuale cu ele pot vindeca SIDA. În septembrie 2015, un profesor a fost arestat și condamnat la 6 ani de închisoare pentru a fi încercat să vândă cu 10.000 de dolari o fată albinoasă, în vârstă de 17 ani, unui om de afaceri din Tanzania. Amnesty International a înregistrat și alte cazuri de bărbați care mențin relații sentimentale cu tinere care suferă de albinism cu scopul de a le ucide și a vinde apoi părți din trupurile lor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?