Ediția: Marți 14 ianuarie 2025 Nr. 6792
Ediția: Marți 14 ianuarie 2025 Nr. 6792

Prima zi de Bac, fără probleme. Aproximativ 900 de candidați au dat examen oral la Limba română


Prima zi a examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie – iulie, a decurs fără probleme. Potrivit inspectorului școlar Ion Ionașcu, președintele Comisiei Județene de Bac, niciun elev nu a fost exclus din examen. „Nu a fost înregistrată nicio problemă, niciun candidat nu a fost eliminat. Subiectele au ajuns la timp, examenul a decurs în condiții normale. Aceeași probă va fi susținută și mâine (astăzi-n.r.) și poimâine (mâine-n.r.), în centrele unde sunt mai mulți candidați”, a afirmat inspectorul școlar Ion Ionașcu.
La rândul său, inspectorul școlar Silvia Chelariu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean, a precizat că ieri, până la ora 16.00, când s-a făcut raportarea, aproximativ 900 de candidați au susținut proba orală la limba română. Numărul celor examinați a crescut, căci în unele centre s-a intrat în sălile de examinare până în jurul orei 20.00.
Examenul de Bacalaureat este supravegheat de aproximativ 80 de jandarmi, care vor asigura ordinea și liniștea la 8 instituții de învățământ. „Aproximativ 80 de jandarmii vrânceni vor executa misiuni de ordine și siguranță publică pentru desfășurarea în condiții de normalitate a examenelor de bacalaureat. În perioada 13 iunie – 12 iulie 2016, Inspectoratul de Jandarmi Județean Vrancea va asigura măsuri de ordine și siguranță publică la un număr de 8 instituții de învățământ din județul Vrancea pe timpul desfășurării examenelor de bacalaureat sesiunea iunie – iulie 2016. Jandarmii vor fi prezenți în perimetrul unităților de învățământ în scopul prevenirii tulburării ordinii publice și vor păstra permanent legătura cu reprezentanții instituțiilor de învățământ, în vederea soluționării imediate a oricăror incidente care ar putea pune în pericol siguranța elevilor sau a cadrelor didactice”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea, postat pe pagina de facebook a instituției.
Vicepreședintele Comisiei de bac va fi inspectorul de biologie Codruț Lovin, secretari fiind inspectorul pentru discipline tehnice Mihail Fîsan și inspectorul de informatică Marilena Oprea. Din comisie vor mai face parte, în calitate de membri, inspectorul de limba și literatura română Silvia Chelariu, inspectorul de limba franceză Svetlana Baciu, inspectorul de limba engleză Marlena Gurgu, inspectorul de geografie Ovidiu Vasile și inspectorul de arte Doina Collavini.

9 centre de examinare, 2 de evaluare

În Vrancea funcționează 9 centre de examinare a absolvenților de liceu și 2 de evaluare a tezelor candidaților. Astfel, la Colegiul Național „Unirea” vor da examen elevii unității de învățământ, profile teoretic-real și uman, dar și colegii lor de la Liceul de Artă „Gh. Tattarescu”, profil vocațional-uman. În total vor fi 278 de elevi, respectiv 204 de la Unirea și 74 de la Liceul de Artă.
Al doilea centru va funcționa la Colegiul Național „Al. I Cuza” din Focșani, unde vor da examen cei 253 de elevi din cadrul unității, profile teoretic-real și uman, și 15 elevi de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Elena Doamna” Focșani, profil teoretic real. În total vor fi 268 candidați.
Cel de-al treilea centru de examinare a absolvenților de liceu va fi la Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” din Focșani. Aici sunt arondați cei 85 de absolvenți din cadrul unității, profil tehnologic/ tehnic, servicii, dar și 36 de elevi de la Liceul Tehnologic „Al. I Cuza” Panciu, profil tehnologic-servicii, și încă 131 de elevi de la Liceul „Simion Mehedinți”, profile teoretic-real, uman, tehnic-resurse naturale și protecția mediului, servicii. În total, la Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” sunt arondați 252 elevi.
Un alt centru de examinare va fi funcțional la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”, unde vor da Bac-ul cei 182 elevi din cadrul unității gazdă, profile teoretic-real, tehnologic-tehnic, dar și 100 de absolvenți ai Liceului Teoretic „Ioan Slavici” din Panciu, profile teoretic-real, uman, tehnologic-servicii. În total vor 282 candidați. 
La Colegiul Tehnic „Ion Mincu” Focșani vor susține examenul maturității 259 de absolvenți. Este vorba de 104 liceeni din cadrul unității, profile teoretic/real, tehnologic-tehnic, dar și 92 de elevi de la Liceul cu Program Sportiv Focșani, profil vocațional-uman și educație fizică și sport. De asemenea, vor mai da examen în acest centru 45 de elevi de la Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” Mărășești, profile teoretic-real, tehnologic-servicii și resurse naturale, și încă 18 absolvenți de la Liceul Tehnologic „G.G. Longinescu” din Focșani, profile tehnologic-resurse naturale și protecția mediului.
Al șaselea centru va funcționa la Liceul Pedagogic „Spiru Haret” Focșani, unde vor fi examinați 276 absolvenți, dintre care 167 din cadrul unității, profilele vocațional și teoretic/uman, 69 de la Liceul Tehnologic Odobești, profilele tehnologic/ resurse naturale și protecția mediului, servicii, și încă 40 de la Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu” Odobești, profilele matematică-informatică și filologie.
La Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” Focșani va funcționa cel de-al șaptelea centru, unde vor fi examinați 253 de absolvenți de liceu. 212 dintre aceștia provin de la unitatea de învățământ gazdă, profile tehnologic/ servicii, iar 41 de la Liceul Teoretic „Grigore Gheba” Dumitrești, profile teoretic/ real.
La Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” Focșani vor fi examinați 267 de absolvenți, dintre care 144 din cadrul unității, profile tehnologic, tehnic, resurse naturale și protecția mediului, iar 123 de la Colegiul Tehnic Auto „Traia Vuia” Focșani, profile tehnologic și tehnic.
La Liceul Teoretic „Emil Botta” Adjud va funcționa cel de-al nouălea centru de examinare, unde vor fi testate cunoștințele a 301 candidați. Vor da examen aici 179 de absolvenți ai unității gazdă, profile teoretic/ real și uman, dar și 122 absolvenți de la Colegiul Tehnic „Gh. Balș” Adjud, profile tehnologic/ resurse nuaturale și protecția mediului, tehnic și servicii.
Centrele de evaluare vor funcționa la Colegiul Tehnic Auto „Traian Vuia” din Focșani și Liceul Tehnologic „G.G. Longinescu” Focșani. În primul centru vor fi corectate tezele a 1.120 absolvenți, ce provin de la Colegiul Național „Unirea” Focșani, Liceul Teoretic „Emil Botta” Adjud, Colegiul Tehnic „Ion Mincu” Focșani și Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” Focșani. La cel de-al doilea centru vor ajunge lucrările a 1.316 absolvenți, care vor da examen la Colegiul „Gh. Asachi” Focșani, Colegiul Național „Al. I. Cuza” Focșani, Colegiul Economic „M. Kogălniceanu” Focșani, Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” Focșani și Liceul Pedagogic „Spiru Haret” Focșani.

Pe 4 iulie încep probele scrise

Potrivit calendarului examenului de Bacalaureat, proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română se va încheia pe 15 iunie. Cea de-a doua probă orală, de evaluare a competențelor digitale, se va desfășura între 21 și 24 iunie, iar între 27 iunie și 1 iulie proba de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională. Urmează apoi probele scrise, care vor începe pe 4 iulie, cu Limba și literatura română (proba E)a).
Pe 6 iulie absolvenții vor susține proba obligatorie a profilului (proba E)c), iar pe 8 iulie proba la alegere a profilului și specializării (proba E)d). „Afișarea rezultatelor se va face în data de 12 iulie (până în ora 16.00) și, în aceeași zi, vor putea fi depuse contestații (între orele 16:00-20:00), care urmează a fi soluționate în perioada 13 – 15 iulie. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 16 iulie”, se mai arată în comunicatul Ministerului Educației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?