Dacă sunteți părinți, v-ați decis să plecați la muncă în străinătate și nu doriți să vă treziți cu amenzi de 1000 de lei, trebuie să știți că aveți obligația reglementată prin lege de a notifica autoritățile că vă veți lăsa copiii acasă, în grija altcuiva. Actele normative în vigoare prevăd chiar și un termen în care trebuie să vă încadrați, și anume cu 40 de zile înainte de a părăsi țara. „Părintele care exercită singur autoritatea părintească sau la care locuiește copilul, care urmează să plece la muncă în străinătate, are obligația de a notifica această intenție SPLAS-ului de la domiciliu, cu minimum 40 de zile înainte de a părăsi țara”, prevede Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. Această prevedere se aplică și în cazul în care ambii părinți hotărăsc să plece. Notificarea respectivă trebuie să cuprindă numele persoanei desemnate să se ocupe de întreținerea copilului pe perioada cât părinții sunt plecați. Aceasta trebuie să facă parte din familia extinsă, să dovedească faptul că poate asigura condițiile necesare creșterii și îngrijirii unui copil și să aibă minim 18 ani.
Însă, una spune legea și alta se întâmplă de fapt pentru că, la modul concret, deși la nivelul județului Vrancea sunt înregistrați 2001 copii lăsați în grija altora, părinții care au anunțat autoritățile urmând procedura impusă de actele normative în vigoare sunt doar… 5 la nivelul municipiului Focșani, anul acesta, și până în 20 la nivelul județului, anul trecut. „Numărul copiilor cu părinți plecați în străinătate nu este însă cel complet, pentru că foarte multe primării din județ nu au transmis fișa trimestrială cu evidența acestora. Astfel, potrivit datelor care au ajuns la DGASPC Vrancea, la sfârșitul lunii martie figurau, la nivel de județ, 2001 copii cu părinții plecați la muncă peste graniță. Dintre aceștia, 408 au ambii părinți plecați, astfel încât 396 au rămas în grija rudelor până la gradul IV, fără măsură de protecție, șapte sunt la asistenți maternali, alți 4 la rude, dar cu măsură de protecție, și unul este în grija altor persoane decât rudele. Alți 1325 de copii au un singur părinte plecat la muncă în străinătate, unul dintre aceștia rămânând în grija unui asistent maternal, trei în centre de plasament, 21 la rude cu măsură de protecție, iar 1300 sunt în grija rudelor până la gradul IV fără măsură de protecție. Totodată, din totalul copiilor, 268 au părintele unic întreținător al familiei monoparentale plecat la muncă peste graniță, iar dintre aceștia, zece sunt îngrijiți de rude până la gradul IV cu măsură de protecție, iar restul de 258 sunt în grija rudelor însă fără să fi fost nevoie să se instituie măsură de protecție”, a detaliat Adina Lăscan, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vrancea.
Potrivit situației pusă la dispoziție de DGASPC Vrancea, pe parcursul anului trecut au notificat autoritățile că pleacă la muncă în străinătate doar câțiva părinți din Focșani, câte unul din Cârligele, Garoafa și Cîmpineanca, patru din Mărășești și Gura Caliței, alți câțiva din Mera și din Movilița, trei din Vulturu, unul din Vînători și Vizantea Livezi și câte doi din Reghiu și Popești.
701 copii din Focșani cresc fără să aibă părinții lângă ei
La nivelul municipiului Focșani sunt înregistrați, la această dată, în evidențele Serviciului Public Local de Asistență Socială (SPLAS), 701 copii care au părinții plecați la muncă în străinătate. Dintre aceștia, 690 au rămas în grija rudelor, alți zece sunt la rudele până la gradul IV, dar pentru ei a fost instituită măsura de protecție a plasamentului, la fel ca în cazul încă unui copil, dar care se află în plasament la altă persoană decât rudele. „Totuși, din cele constatate de noi pe teren, sunt multe cazuri în care în ultima perioadă părinții au revenit din străinătate, dacă nu amândoi măcar unul și de aceea, cred că numărul copiilor din Focșani ai căror părinți sunt plecați a scăzut. Trimestrial, școlile sunt cele care trebuie să raporteze către noi copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate, iar o dată pe an, SPLAS-ul face monitorizarea acestor copii. Școlile trebuie să-și actualizeze bazele de date pentru că, din ce am observat noi, nu mai sunt de actualitate. Fenomenul pe care l-am constatat este că părinții revin în țară. În ceea ce privește notificarea care ar trebui să o facă către noi părinții care pleacă, foarte puțini sunt cei care se conformează. Anul trecut, de exemplu, am avut 14 notificări făcute în cazuri în care plecau ambii părinți și un caz cu părinte unic susținător. Dar niciunul dintre aceste cazuri nu s-a finalizat în instanță, conform legii”, a declarat Mirela Bernovici, șefa Serviciului „Servicii și Beneficii Sociale” din cadrul SPLAS Focșani.
Totodată, Mirela Bernovici a mai arătat că anul acesta au fost depuse la SPLAS cinci notificări, în două din aceste cazuri fiind vorba de ambii părinți care au plecat, iar restul de trei reprezentând cazuri de unic părinte susținător. „Dar din aceste cinci notificări, doar una s-a finalizat cu sentință civilă prin care au fost desemnați înlocuitori pentru cei doi copii, bunicii paterni. A fost vorba despre doi părinți care plecau împreună, care ne-au anunțat în ianuarie și care în martie au finalizat și acțiunea în instanță”, a specificat Mirela Bernovici.
Desemnarea unui înlocuitor legal, spre binele copilului!
Reprezentanții SPLAS Focșani atenționează asupra faptului că nerespectarea legislației care prevede ca părinții care pleacă au obligația să notifice autoritățile se sancționează cu amenzi între 500 și 1000 de lei. Însă aceasta este cea mai mică problemă, pentru că părinții care pleacă fără să-și îndeplinească această obligație trebuie să știe că își expun copiii la pericole ori, în multe situații, la privarea drepturilor lor.
Astfel, dacă înlocuitorul nu este desemnat prin sentință civilă, acesta nu va putea să-și asume răspunderea legală asupra vreunei internări, a unei intervenții chirurgicale etc. sau să-și dea acordul privind, de exemplu, plecarea copilului într-o tabără, o excursie și așa mai departe. „Deși am făcut campanii în școli și grădinițe, am distribuit pliante informative și am informat populația ori de câte ori am mers pe teren, părinții tot nu vin să anunțe că pleacă. Probabil că neștiind cât rămân peste graniță, neștiind dacă-și găsesc sau nu de lucru, ei omit să ne notifice. Procedura nu este deloc complicată, noi le punem la dispoziție absolut toate formularele de care au nevoie, îi ajutăm să le completeze corect, așa încât să poată fi soluționate în instanță favorabil și foarte repede. Legea spune că părinții trebuie să anunțe SPLAS-ul că pleacă cu 40 de zile înainte de a părăsi țara tocmai pentru ca procedura desemnării unui înlocuitor să poată fi finalizată, însă sunt care vin prea târziu… Și am văzut că se feresc de instanță. Cei care au fost la noi să ne notifice nu au mai finalizat în instanță, cu toate că sentința se dă foarte repede”, a arătat Mirela Bernovici.
Delegarea autorității părintești se face pe maxim un an
Potrivit legislației în vigoare, persoana desemnată să îngrijească copilul pe perioada cât părinții sunt plecați la muncă în străinătate trebuie să facă parte din familia extinsă (rudele de până la gradul al IV-lea inclusiv, de exemplu bunicii, unchii, mătușile sau verii) și să aibă minim 18 ani. De asemenea, această persoană trebuie să facă dovada că îndeplinește condițiile materiale și morale pe care le implică creșterea și îngrijirea unui copil. Acordul persoanei desemnate să întrețină copilul celor plecați la muncă în străinătate se exprimă personal în fața instanței ce soluționează cererea, în termen de trei zile de la depunerea ei.
Hotărârea instanței conține detalii despre drepturile și îndatoririle pe care le are persoana căreia i se deleagă autoritatea părintească și intervalul în care ea are efect. De menționat este faptul că delegare a autorității părintești se face pe o perioadă limitată, de maximum un an. SPLAS-urile trebuie să organizeze, pentru persoanele cărora li s-a delegat autoritatea părintească, programe de consiliere la care înlocuitorii părinților au obligația de a participa. Aceste programe sunt necesare pentru a preîntâmpina situațiile de conflict, neadaptare sau neglijență în relația cu copiii.
O dată la două luni, vizite acasă la ruda ce îngrijește copilul
Reprezentanții SPLAS-urilor vor face, în primele șase luni de la primirea copiei hotărârii de delegare a autorității părintești, o dată la două luni, vizite la domiciliul rudei desemnate să aibă grijă de copil. Ulterior, vizitele se vor face semestrial, iar în urma efectuării unei vizite, conform HG nr. 691/2015, aceștia întocmesc un raport cu privire la evoluția copilului și a felului în care este îngrijit, raport care va cuprinde obligatoriu și informații despre performanțele școlare, starea fizică a copilului și prietenii acestuia. „Concluziile evaluării sunt comunicate și persoanelor desemnate de către instanță să se ocupe de creșterea și îngrijirea copilului, care sunt sprijinite în luarea unor măsuri în funcție de cauzele identificate. În situația în care în familie sunt îngrijiți mai mulți copii se întocmește raport pe familie, care cuprinde în mod obligatoriu informații pentru fiecare copil, inclusiv pentru cei care nu sunt de vârstă școlară”, prevede Hotărârea.
Ce măsuri pot lua autoritățile
În urma vizitelor și a rezultatelor cuprinse în raport, reprezentanții SPLAS-urilor, dar și ai unităților școlare sunt împuterniciți de lege să ia o serie de măsuri. Astfel, dacă se constată că randamentul școlar al copilului cu părinții plecați în străinătate este în scădere, învățătorul/ dirigintele copilului este obligat să ceară sprijinul consilierului școlar. Dacă după trei luni de la înscriere situația școlară și integrarea copilului în mediul școlar nu se îmbunătățesc, acesta trebuie să solicite sprijinul consilierilor școlari ai Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională.
În situația în care există suspiciuni cu privire la starea emoțională a copilului, reprezentantul SPAS trebuie să ceară sprijinul unui psiholog, pentru includerea într-un program de consiliere. Dacă reprezentantul SPAS are suspiciuni că există situații de abuz, neglijare sau rele tratamente, acesta trebuie să sesizeze de îndată DGASPC Vrancea. Sprijinul DGASPC, dar și al școlii la care este înscris copilul va fi solicitat în cazul în care se constată afilierea copilului la un grup de prieteni cu comportament infracțional. Dacă se constată degradarea sănătății copilului, reprezentantul SPLAS contactează medicul de familie și solicită sprijinul acestuia pentru verificări medicale.