Ediția: Sâmbătă 28 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Sâmbătă 28 Decembrie 2024. Nr 6786

Șefa Centrului de Transfuzii Focșani, sunată de Marius Țeicu pentru a-i ajuta fiica


Problemele grave de sănătate cu care se confruntă Patricia Rodica Rădulescu (FOTO), fiica celebrului compozitor, Marius Èšeicu, au ajuns și la urechile șefei Centrului de Transfuzii Focșani, după ce, duminică seară, chiar îndrăgitul artist a sunat-o pe Mioara Hanță pentru a-i cere ajutorul. „M-a contactat și m-a rugat să trimit la spitalul din București, unde se află fiica sa, câteva pungi de sânge din grupa A pozitiv, însă la noi e o mare problemă cu donatorii, așa cum bine știm cu toții, așa că am făcut apel la centrul din Ploiești, unde numărul de donatori este mult mai mare, iar distanța până la București, acolo unde se fac transfuziile, este mai mică, ceea ce e bine, deoarece trombocitele sunt viabile doar două ore. Avem promisiunea că Ploieștiul va oferi cantitatea de sânge necesară, deci baza e acolo. Dacă va mai fi nevoie și va veni și la noi vreun donator cu această grupă, cu siguranță vom trimite”, a mărturisit Mioara Hanță.
    Patricia Rădulescu este căsătorită cu actorul focșănean, Adrian Rădulescu și împreună au doi copii, starea gravă de sănătate în care se află determinând-o să lanseze un mesaj pe  Facebook, prin care îi roagă, pentru a doua oară, pe toți prietenii săi să doneze sânge pentru transfuzie. „Dragi prieteni, iată că revin cu al doilea apel și rugăminte către voi. Am nevoie de sânge A2 (rh pozitiv), ca și data trecută, fiind neapărată nevoie acum pentru a face transfuziile necesare cât mai repede pentru a nu întârzia procedurile medicale. Vă mulțumesc mult de tot pentru tot. Donarea de sânge se face tot la Centrul de Transfuzii central, cel de la Victoriei, de pe Str. Doctor Felix, menționând pentru RADULESCU PATRICIA RODICA, internată la Fundeni, secția de Transplant Medular. Vă mulțumesc și aștept ajutorul vostru minunat”, este mesajul Patriciei.
    Fiica lui Marius Èšeicu a fost diagnosticată cu leucemie și urmează să fie supusă unui transplant medular.

Unul din cele trei hemomixere, stricat
    Pe lângă faptul că se confruntă cu o lipsă acută de donatori, iar rezervele de sânge sunt aproape zero, Centrul de Transfuzii Focșani întâmpină probleme și când vine vorba de materialele necesare pentru recoltare. Ieri, unul din cele trei hemomixere, folosite pentru gestionarea procedurii de donare sânge, a cedat, așa că activitatea se desfășoară cu dificultate. „Deja se plângeau o parte dintre donatori că timpul de așteptare este lung, acum că s-a mai stricat și hemomixerul ne va fi și mai greu. Dar cât să mai reziste și aceste aparate, că sunt din 94. Dacă plecăm în teren, așa cum ne-am propus, să ajungem în localitățile Dumitrești și Urechești, va trebui să luăm un  hemomixer cu noi, iar la centru va rămâne doar unul. Va fi o mare problemă în acest sens”, a declarat Mioara Hanță.

400 de pungi cu plasmă, aruncate

    De altfel, centrul a rămas și fără unul din congelatoare,  iar 400 de pungi cu plasmă, necesare pentru afecțiuni precum hepatitele cronice sau arsurile, au fost aruncate. „Aceste pungi cu plasmă trebuie ținute la o temperatură de -40 de grade, însă unul din congelatoarele în care erau depozitate s-a stricat, indicând o temperatură de doar -11 grade, lucru care ne-a obligat să le aruncăm. Mai avem și altele pe stoc, însă e păcat de acestea”, a mai precizat șefa Centrului de Transfuzii Focșani.

Cine poate dona sânge
    Poate dona sânge orice adult sănătos, cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, cu o greutate de peste 50 de kilograme, cu pulsul și tensiunea arterială în limite normale. De asemenea, donatorul nu trebuie să fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele șase luni și să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării. După donarea, în cadrul căreia se recoltează o cantitate de 450 ml de sânge, trebuie evitate efortul fizic intens, consumul de alcool, fumatul imediat și trebuie consumate cât mai multe lichide. Donatorul va primi în schimb un set de analize gratuite, șapte tichete valorice, o zi liberă de la serviciu sau de la școală și îi va fi decontat transportul în ziua respectivă.

11 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?