Patru bărbați, care în 2019 se aflau închiși în Penitenciarul Focșani, au fost acuzați că, în încercarea de a ieși de după gratii, au apelat la falsuri. Schema nu le-a mers, ba chiar s-au ales cu alt dosar penal și cu o nouă condamnare. Cel puțin trei dintre foștii deținuți, în condițiile în care al patrulea a fost achitat de instanță, considerându-se că acesta habar nu avusese despre fals. Documentele falsificate erau de fapt chitanțe și facturi care atestau, în mod nereal, că deținuții achitaseră despăgubirile pe care fuseseră obligați să le plătească odată cu sentințele definitive primite, însă fiind falsuri grosolane, cei patru nu au reușit să convingă pe nimeni. În cauză a fost judecată și fosta concubină a deținutului achitat pentru uz de fals, stabilindu-se că aceasta se ocupase de falsificare, aparent fără ca iubitul său să aibă habar.
Potrivit sentinței, care a rămas definitivă ca urmare a respingerii apelului declarat de procurori, atât femeia, cât și trei din cei patru inculpați trimiși în judecată inițial ar trebui să plătească amenzi penale: „(…) condamnă pe inculpatul (…), la amendă penală în cuantum de 2.700 lei (270 zile-amendă X 10 lei), pentru uz de fals, (…) condamnă pe inculpaţii: (…), la amendă penală în cuantum de 2.100 lei (210 zile-amendă X 10 lei), pentru uz de fals, (…), la amendă penală în cuantum de 2.100 lei (210 zile-amendă X 10 lei), pentru uz de fals, (…), la amendă penală în cuantum de 2.100 lei (210 zile-amendă X 10 lei), pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, (…) dispune achitarea inculpatului (…), sub aspectul săvârşirii infracţiunii de uz de fals, întrucât fapta nu a fost comisă cu forma de vinovăţie prevăzută de lege.
Măsuri de siguranţă: (…) dispune desfiinţarea totală a Facturii și Chitanței seria (…) din 05.06.2019, în valoare de 6.055 lei, emise de Poşta Română, ce au fost falsificate de inculpata (…) prin modificarea sumei plătite. Respinge ca neîntemeiată cererea de desfiinţare a următoarelor înscrisuri: – facturile și chitanțele cu seriile (…) emise de Poșta Română. (…) obligă inculpaţii (…) la plata a câte 500 lei fiecare ( din care 400 lei fiecare din faza urmăririi penale), cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat”.
Din ce se arăta în rechizitoriu, inculpații acționaseră fără a ști unul de celălalt, fiecare în dosarele proprii, în care doreau să le fie admise cererile de liberare condiționată. Și, cum potrivit Codului penal/ Codului de procedură penală, condamnații pot beneficia de liberare condiționată înaintea împlinirii termenului inclusiv prin plata obligaţiilor civile stabilite prin hotărârea de condamnare, cei patru inculpați au prezentat în fața Comisiei de Liberare Condiționată din cadrul Penitenciarului Focșani sau a instanței de judecată înscrisuri falsificate prin care atestau în mod nereal faptul că ar fi achitat prejudiciul față de părțile civile în dosarele în care au fost condamnați.
Concubina a pierdut banii la jocuri de noroc
În timpul anchetei, trei din cei patru inculpați au recunoscut acuzațiile, aceeași strategie fiind adoptată și de femeia trimisă în judecată în dosar. Astfel, unul dintre aceștia a arătat că plastografia fusese realizată chiar în Penitenciarul Focșani, de un alt deținut, în schimbul unui pachet de ţigări. O explicație similară a fost oferită și de un alt inculpat, anume că auzise printre deținuți că se pot modifica sumele din facturile reale, așa că a apelat la ajutor, fără să își aducă aminte un nume.
Inculpatul achitat a ținut tot timpul de varianta sa, anume că folosise înscrisurile așa cum i le adusese iubita sa în penitenciar, fără a ști că era ceva în neregulă. De altfel, familia acestuia l-a susținut, arătând că puseseră mână de la mână pentru a strânge cele câteva mii de lei necesare plății obligațiilor civile, suma a fost înmânată iubitei deținutului pentru a face plata, însă undeva banii s-au pierdut de parcurs.
Misterul a fost lămurit de concubina inculpatului, care a povestit că avea la ea 6.000 lei pentru a face plata respectivă, însă a dorit să înmulțească banii, așa că a jucat jocuri de noroc în Vidra, unde i-a pierdut aproape pe toți. Conform explicației acesteia, ulterior a mers la un birou de copiat acte din zona pieței din Focșani și, în urma rugăminților adresate personalului de acolo, a fost modificată suma plătită real – 50 lei, în suma de 6.000 lei. Și, chiar dacă a jurat că aceasta este varianta reală, la cercetări femeia a refuzat testul poligraf, motivând că pleacă la muncă cinstită în străinătate și pur și simplu e ocupată.
Însă, în lipsa altor probe sau mărturii, instanța a concluzionat că „simpla susţinere a reprezentantului Ministerului Public, în sensul că înscrisul falsificat a fost emis la data de 05.06.2019, cu 20 de zile înaintea examinării cererii inculpatului (…) de Comisia pentru Liberări Condiționate a Penitenciarului Focșani şi că inculpatul nu l-a depus din momentul prezentării în fața Comisiei Penitenciarului Focșani, deși era în interesul său, folosindu-se de acesta ulterior, la instanță, în lipsa altor mijloace de probă, nu este suficientă pentru a se răsturna prezumţia de nevinovăţie a inculpatului. Mai mult, atât inculpatul (…) cât şi inculpata (…) au declarat că înscrisul a intrat în posesia inculpatului cu câteva zile înainte de termenul de judecată, când inculpatul a fost vizitat la Penitenciarul Focşani. Faţă de toate acestea, instanţa constată că în urma probatoriului administrat atât în cursul urmăririi penale cât şi în cursul cercetării judecătoreşti, nu s-a putut dovedi dincolo de orice urmă de îndoială faptul că inculpatul (…) a cunoscut că factura și chitanța seria (…) emise de Poșta Română erau false în momentul folosirii lor în cadrul şedinţei de judecată de la Judecătoria Focşani din data de 24.07.2019”, după cum se arată în motivarea încărcată pe rejust.ro.