Unele păsări, deși au un creier mic, dau dovadă de o uimitoare capacitate cognitivă, care s-ar explica printr-un număr mai mare de neuroni, a descoperit o echipă de cercetători al căror studiu a fost publicat luni în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), relatează AFP.
Astfel, creierul papagalului Ara are mărimea unei nuci fără coajă, în timp ce al unui macac este egal în volum cu o lămâie. Însă papagalul are mult mai mulți neuroni decât maimuța, aflați în partea creierului care este importantă pentru inteligență, au descoperit cercetătorii. Ei s-au declarat surprinși de rezultatele acestui prim studiu care a măsurat sistematic numărul de neuroni din creierul a circa 20 de specii de păsări de mărimi foarte diferite. Oamenii de știință au constatat că toate tipurile de păsări studiate aveau mai mulți neuroni, la aceeași masă cerebrală, decât mamiferele și chiar decât primatele. „Multă vreme cine auzea că are creier de pasăre nu era prea flatat, însă de acum acest lucru ar trebui să fie un compliment”, a spus Suzana Herculano-Houzel, profesor de neuroștiințe la universitatea americană Vanderbilt, principalul autor al studiului menționat.
Cercetările au dat un răspuns la întrebări pe care și le-au pus oamenii de știință de peste zece ani: cum pot păsări care au un creier atât de mic să realizeze sarcini de mare complexitate? Papagalii și ciorile au dovedit că au capacități cognitive comparabile cu cele ale primatelor. Ele pot fabrica unelte pe care le folosesc să apuce hrana sau rezolva alte probleme. Se recunosc în oglindă și își anticipează viitoarele nevoi â capacități cognitive de care se credea până acum că doar primatele sunt capabile. „Am descoperit că păsările, îndeosebi cele cântătoare și papagalii, au un număr mare de neuroni în pallium, partea creierului care corespunde cortexului cerebral, important pentru funcțiile cognitive superioare, cum ar fi planificarea viitorului. De aceea ele prezintă un nivel de inteligență cel puțin la fel de complex ca cel al primatelor”, precizează Suzana Herculano-Houzel.
Neuronii din creierul păsărilor sunt mult mai mici și mai concentrați decât la mamifere, arată cercetătorii. De exemplu, creierul papagalilor și al păsărilor cântătoare are de două ori mai mulți neuroni decât cel al primatelor având aceeași mărime și de la două la patru ori superior celui al șobolanilor și șoarecilor. Deși nu s-a stabilit clar legătura dintre inteligență și numărul de neuroni, cercetătorii apreciază că un creier de pasăre care conține același număr de neuroni sau mai mulți decât numărul mult mai mare al neuronilor din creierele mamiferelor poate produce „o putere cognitivă” mai mare.