Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Focșani. Proiect pentru un Campus profesional integrat, liceal și universitar

Consiliul Județean Vrancea vrea să realizeze un „Campus profesional integrat, liceal și universitar” cu fonduri europene prin PNRR. Documentația tehnică a notei conceptuale a proiectului de investiție a fost aprobată, în unanimitate, în ședința Consiliului Județean din această săptămână. Valoarea finanțării europene poate fi de maxim 17,5 milioane euro. În prezentarea proiectului se arată că acest campus va asigura infrastructura școlară și universitară și va consta în spații de învățământ, spații de cazare, cantine, baze sportive, săli de lectură, bibliotecă, spații de recreere care vor deservi liceele și instituțiile de învățământ superior de stat, care vor fi situate în cadrul consorțiului de învățământ dual. Campusul care va fi construit la Focșani va avea o suprafață de peste două hectare.

În acest scop a fost înființat un consorțiu pentru învățământul dual la care au aderat Universitatea „Al. I. Cuza” Iași, Universitatea București, Colegiul Tehnic ”Edmond Nicolau” Focșani, Colegiul Tehnic ”Ion Mincu” Focșani, Colegiul Tehnic ”Valeriu D. Cotea” Focșani, Liceul ”Simion Mehedinți” Vidra, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Paco Prod Serv, Micromet, Simiz Fashion, Avicola Focșani.

Cererea de finanțare pentru obținerea banilor europeni va fi depusă de Consorțiu, nu de Consiliul Județean. De altfel, Campusul profesional integrat va fi gestionat de către Consorțiul de învățământ dual, cu sprijinul Ministerului Educației și al autorităților locale. Este o structură de parteneriat creată astfel încât să se asigure funcționarea campusului pe termen lung. În cadrul ședinței Consiliului Județean s-a precizat că urmează să fie adoptată încă o hotărâre în care să fie prezentate detaliile tehnice ale noii investiții. Cererea de finanțare va fi depusă în cadrul apelului Program-pilot pentru dezvoltarea consorțiilor regionale pentru învățământ dual lansat de Ministerul Educației. „Prin acest Consorțiu de învățământ dual se vor crea premisele necesare pentru dezvoltarea unui cadru național și european de calitate pentru a-i pregăti pe cei care doresc să obțină o diplomă profesională universitară de tehnologie, dar se confruntă cu dificultăți de natură economică”, se arată în prezentarea proiectului.

Potrivit rapoartelor atașate proiectului de hotărâre adoptat de consilierii județeni, deși în Vrancea se înregistrează o scădere a populației școlare, se observă o creștere semnificativă a numărului de elevi înscriși în învățământul profesional. Ultimele date statistice arată o creștere cu 578 mai mulți elevi, în anul 2019, comparativ cu anul 2015, respectiv un plus de 96%. „Referitor la numărul absolvenților din învățământul universitar de la nivelul județului, în anul 2018 (reprezintă ultimele date publicate de INS), s-au înregistrat 100 de absolvenți cu diplomă (licență, master, cursuri postuniversitare, doctorat și programe postdoctorale de cercetare avansată), reprezentând o creștere de 11% față de anul 2015. Dintre aceștia, 75% proveneau din mediul universitar public și doar 25% din mediul universitar privat. Din numărul total de 100 de absolvenți în învățământul universitar (privat și public) în 2018, 68 au făcut parte din învățământul universitar de licență (privat și public), ceea ce reprezintă aproape 70% din numărul absolvenților de învățământ superior. Și aici, numărul absolvenților de licență din mediul privat este comparativ scăzut față de numărul absolvenților de licență din mediul public, înregistrând un procentaj de 36,76% din totalul anului 2018 la nivelul județului Vrancea”, se arată în referat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?