Prima probă a examenului de Bacalaureat, cea de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, a luat sfârșit. La această probă s-au înscris 1.822 candidați, dintre care 1.803 din seria curentă, iar 19 din serii anterioare. Potrivit inspectorului școlar Silvia Chelariu (FOTO), purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vrancea, 26 de candidați nu s-au prezentat la prima probă. „Nu au fost raportate situații speciale la Bac. Sperăm să nu fie astfel de situații”, a afirmat profesoara Silvia Chelariu, care a precizat că în anii trecuți au fost cazuri în care unii absolvenți de liceu au susținut examenul de Bacalaureat pe patul de spital.
Conform calendarului desfășurării examenului de Bacalaureat, în perioada 21 – 24 iunie, candidaților le vor fi evaluate competențele digitale, iar în perioada 27 iunie – 1 iulie competențele de comunicare într-o limbă străină. După aceasta, urmează probele scrise, astfel: 4 iulie la Limba și literatura română (proba E)a), pe 6 iulie proba obligatorie a profilului (proba E)c), iar pe 8 iulie proba la alegere a profilului și specializării (proba E)d). „Afișarea rezultatelor se va face în data de 12 iulie (până în ora 16.00) și, în aceeași zi, vor putea fi depuse contestații (între orele 16:00-20:00), care urmează a fi soluționate în perioada 13 – 15 iulie. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 16 iulie”, au transmis reprezentanții Ministerului Educației.
Potrivit inspectorului Silvia Chelariu, subiectele la proba de evaluare a competențelor de comunicare în limba română au fost în așa fel concepute, încât candidații nu ar fi avut nevoie de surse de inspirație. De altfel niciun absolvent nu a fost eliminat. La probele orale, toate liceele sunt centre de examen, a afirmat Silvia Chelariu, însă probele scrise vor fi susținute în centrele stabilite de Comisia județeană de bacalaureat. Aceastea funționează la Colegiul Național „Unirea”, Colegiul Național „Al. I Cuza”, Colegiul Tehnic „Gh. Asachi”, Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”, Colegiul Tehnic „Ion Mincu”, Liceul Pedagogic „Spiru Haret”, Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu”, Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea”, toate din Focșani, și Liceul Teoretic „Emil Botta” Adjud. Centrele de evaluare vor funcționa la Colegiul Tehnic Auto „Traian Vuia”și Liceul Tehnologic „G.G. Longinescu”.
De altfel, membrii Comisiei județene de bacalaureat sunt singurii care nu sunt plătiți pentru munca depusă pe perioada examenului, deși au zile când stau la serviciu și câte 18 ore. Potrivit legii, munca depusă face parte din „fișa postului”. Liderii SLI Vrancea spun că, la nivelul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, s-a încercat discutarea acestei probleme la Ministerul Educației, dar din păcate nu au avut cu cine vorbi.