Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

VIDEO și GALERIE FOTO: De Crăciun, vrei să fii bun, dar nu știi cum? Ajută-i pe ei: Copiii și tinerii din căsuța „Forget me Not‟

Ne apropiem cu pași repezi de una dintre cele mai frumoase perioade din an, Crăciunul. Dacă, de Crăciun, vrei să fii bun, dar nu știi cum, atunci îți aducem în atenție câteva dintre centrele aflate în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea care ocrotesc atât adulți, cât și copii. „În subordinea DGASPC Vrancea funcționează atât centre rezidențiale de adult, cât și centre rezidențiale de copil. Centrul de Asistență și Sprijin (CAS) Focșani este o structură de tip rezidențial, care se află în subordinea DGASPC Vrancea și care beneficiază de finanțare din partea Consiliului Județean Vrancea. CAS Focșani își desfășoară activitatea de protecție a copilului în sistem rezidențial în cadrul a patru structuri: 1 casă «Forget me Not» și 3 apartamente: «Cuore», «Ana și Dany» și «Johnny III» care, în total, găzduiesc în prezent șaptesprezece copii și tineri. În Focșani mai există și: Centrul Multifuncțional «Sfântul Teodor» care le oferă găzduire tinerilor pentru care s-a încetat măsura de protecție specială; Centrul Maternal pentru prevenirea separării minorului de mamă; Centrul de primire în regim de urgență care găzduiește copiii tranzitoriu până la instituirea, prin istanță, a unei măsuri de protecție specială; Centrul de Recuperare pentru Copii cu Dizabilități și Centrul pentru copii cu nevoi medicale speciale‟, spune Adina Lăscan, coordonatoarea Centrului de Asistență și Sprijin Focșani.

Pe lângă aceste centre, la nivelul județului, în subordinea DGASCP Vrancea mai sunt și modulele de tip familial de la Dumbrăveni, Mărășești, Odobești și Panciu, precum și Centrul de Îngrijire și Asistență persoane HIV/SIDA Golești.

Povestea căsuței „Forget me Not‟

În urmă cu aproximativ 20 de ani, reprezentanții DGASPC Vrancea începeau o colaborare cu Simon Long și fundația sa din Anglia, „Forget me Not‟. „De 20 de ani ne bucurăm să menținem și să dezvoltăm această colaborare, fundația punând la dispoziția DGASPC Vrancea această casă din Focșani în care sunt ocrotiți tinerii‟, precizează Adina Lăscan. Atât Simon Long, cât și soția sa, Daniela, vin periodic în vizită la Focșani, petrecând timp de calitate alături de copiii ocrotiți în cadrul Centrului. De curând, cei doi soți au venit în țară și au mers alături de beneficiari în excursie la Vulcanii Noroioși, desfășurând împreună mai multe activități în „Căsuța Copilăriei‟, așa cum mai este numită casa „Forget me Not‟.

Copiii sunt foarte dornici de interacțiune și se bucură foarte mult atunci când sunt viziați de domnul Simon și soția dumnealui. Totodată, avem o colaborare și cu Fundația «Ajungem Mari», voluntarii venind aici în fiecare duminică pentru a desfășura diverse activități cu tinerii. Avem o colaborare foarte veche și cu părintele Daniel Pătrășcanu care ne este duhovnic. Părintele este apropiat de fiecare copil și nu cred că este săptămână în care dumnealui să nu le treacă pragul. Se implică personal în soarta fiecăruia și ne ajută cu tot ce poate‟, spune Adina Lăscan.

În cadrul acestor centre, beneficiarilor le sunt puse la dispoziție atât servicii sociale primare, cât și specializate, pornind de la „un acoperiș deasupra capului, hrană, îmbrăcăminte, asistență medicală, asistență educațională, consiliere, evaluare psihologică și sprijin în vederea menținerii relației cu familia, sprijin în vederea dezvoltării deprindelor de viață independentă și multe alte lucruri care le vin în ajutor în momentul în care apar tot felul de nevoi particulare‟.

Atelierul lui Moș Crăciun‟

Din moment ce sunt minori, la Căsuța „Forget me Not‟ tinerii sunt supravegheați în permanență de doamnele educatoare care le oferă tot suportul de care au nevoie. Când am ajuns acasă la ei, tinerii lucrau de zor în atelierul de creație, acolo unde, din mâinile lor dibace, ies mici decorațiuni de Crăciun. „Vrem să-l surprindem pe Moșul și intenționăm să-i pregătim câteva cadouri. Așa cum el an de an a fost alături de noi, așa și noi vrem să-i facem o surpriză. Moș Crăciun a fost foarte generos cu noi de-a lungul timpului. Sufrageria Căsuței

«Forget me Not » a fot mereu plină cu bunătăți. Cu acestă ocazie, țin să precizez că în fiecare an Consiliul Județean le trimite cadouri și bunuri, cărți, îmbrăcăminte și le asigură beneficiarilor masa de Crăciun. De asemenea, avem o colaborare foarte bună cu comunitatea care este de mare sprijin pentru noi‟, adaugă Adina Lăscan.

Un miros îmbietor de plăcintă cu mere la cuptor, a „inundat‟ atelierul de creație, făcând ca atmosfera să fie cu adevărat una de sărbătoare. Vesele și pline de creativitate, două dintre doamnele educatoare lucrau alături de o tânără decorațiuni de Crăciun. „După programul de la școală, și în special în weekend, lucrăm alături de copii în atelierul de creație. Am lucrat o ghetuță pentru Moș Crăciun. Pentru această ghetuță avem nevoie de pet-uri, pâslă, stofă, blăniță și diferite ornamente. Pentu copii, aceste ateliere de creație reprezintă bucuria de a fi împreună. Noi împărtășim din experiențele noastre, însă învățăm și de la ei pentru că vin cu foarte multe idei‟, spune Elena Cristina Sârbu.

Mădălina și Maria locuiesc în casa „Forget me Not‟ de 2, respectiv 1 an. S-au împrietenit aici și împart aceeași cameră cu bucurie. Bucuroase de vizita noastră, fetele ne-au povestit că „anul acesta, atelierul de creație este mult mai plin. Am început cu micile sculpturi din ipsos. Urmează să facem câteva

cadouri pentru Moș Crăciun. În aceste activități se implică tot centrul și este drăguț pentru că lucrăm cu toții și ies lucruri minunate. Anul acesta va fi un schimb de cadouri între noi și Moș Crăciun. Ce ne dorim de Crăciun?! Sănătate! Dorim tuturor un Crăciun fericit cu multă sănătate și multe realizări frumoase alături de cei dragi!‟.

Toți copiii și tinerii din Centru beneficiază de „educație formală, fiind înscriși la liceele din Focșani, iar 5 dintre aceștia sunt studenți la universități din București și Galați. Educația informală este asigurată în cadrul centrului de către educatori, iar consilierea și evaluarea psihologică de personalul de specialitate, respectiv psiholog și asistent social. Totodată, fiecare copil are o persoană de referință din cadrul structurii pe care o alege în funcție de afinitățile sale și pe care o poate contacta în mod direct în legătură cu problemele sale personale‟, spune Adina Lăscan.

Atât de sărbători, cât și pe tot parcursul anului, puteți ajuta beneficiarii centrelor din subordinea DGASPC Vrancea fie cu o vizită, fie cu un mic cadou de care știți că s-ar bucura. Dacă vreți să le aduceți un strop de bucurie, puteți lua legătura cu reprezentanții DGASPC Vrancea care vă vor ghida spre locațiile în care sunt ocrotiți acești tineri.

Date de contact DGASPC Vrancea:

Telefon: 0237-230-789

Fax: 0237-230-788

E-mail: dgaspcvn@yahoo.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?