Primarul Cristi Misăilă a lansat turul virtual al Teatrului Municipal ”Maior Gh. Pastia”, prin care cei interesați pot păși online prin teatrul focșănean. Evenimentul a avut loc luni în foaierul Teatrului și a fost precedat de o conferință de presă unde a fost prezentat și noul site al instituției – https://teatrulmunicipalfocsani.ro. Prezentarea a avut loc în mijlocul expoziției cu documente și fotografii inedite ale filantropului Maior Gh. Pastia. Expoziția face parte din evenimentele culturale pregătite de autorități pentru a marca împlinirea a 109 ani de la inaugurarea Teatrului Municipal Maior Gheorghe Pastia. Pe 22 noiembrie 1913, se ridica pentru prima oară cortina Teatrului Municipal. La debut, actorii Companiei Dramatice a Teatrului Național Iași, sub coordonarea lui Mihail Sadoveanu, au pus în scenă piesa „Fântâna Blanduziei” semnată de Vasile Alecsandri. A fost un moment festiv în cadrul căruia maiorul Gheorghe Pastia a oferit focșănenilor acest lăcaș de cultură.
Personalitatea maiorului Pastia și evenimentele culturale care vor avea loc la Teatrul Municipal au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă la care au participat primarul Cristi Misăilă, directorul Teatrului Municipal, Sorin Francu și colecționarul Petru Mincu. Aceștia au evocat efortul financiar al filantropului focșănean, care și-a donat averea pentru construcția celor două edificii culturale, Teatrul Municipal și Ateneul Popular. „Ne bucurăm foarte mult că acum, peste ani, această clădire a fost menținută de ceea ce înseamnă administrația publică locală a municipiului Focșani cât și de administrația publică județeană”, a spus primarul Cristi Misăilă. Edilul a arătat că, după 1987, teatrul focșănean a fost închis din cauza degradării cauzate de cutremure. Abia după 2000, prin efortul Consiliului Județean, care a preluat această clădire în administrare, a fost derulat un proiect de reabilitare care s-a finalizat în 2004. De asemenea, cu fonduri europene a fost reabilitat și modernizat al doilea edificiu construit din donația maiorului Pastia, respectiv Ateneul Popular. Primarul Misăilă a menționat inițiativa Primăriei Focșani care a obținut clasarea ca monument istoric a mormântului maiorului Pastia, amplasat în Cimitirul Sudic. Restaurarea monumentului va fi demarată după finalizarea procedurii de elaborare a proiectului tehnic. Edilul a ținut să îi menționeze, să îi felicite și să le mulțumească și celor care sunt sufletul Teatrului Municipal, actorii focșăneni în frunte cu directorul Sorin Francu. Alături de Sorin Francu, a cărui activitate artistică de zeci de ani se confundă cu cea a teatrului focșănean, fiecare actor s-a făcut cunoscut focșănenilor și românilor prin numeroasele piese jucate, reclame tv, seriale sau filme apreciate, atât pe plan național, cât și internațional, așa cum este și cazul Roxanei Lupu, care a jucat rolul Reginei Maria din filmul Maria, Regina României.
Expoziția cu imagini din existența Teatrului focșănean prezintă documente inedite, fotografii ale lăcașului de cultură dar și o monedă bătută cu ocazia începerii lucrărilor de la Teatru. Materialele sunt oferite de colecționarul focșănean Petru Mincu care a prezentat în cadrul conferinței o cronică a primului spectacol de pe scena focșăneană. Cronica a fost publicată în numărul din decembrie 1913 a publicației focșănene „Revista Noastră”. Este cronica scrisă de un elev al Liceului Unirea, George Alexan, care descrie evenimentele de la inaugurarea Teatrului Municipal. Tot în cadrul conferinței de presă, scriitorul Adrian Matei a prezentat noul site al Teatrului Municipal, care oferă un tur virtual al instituției de cultură. Acesta a subliniat că, spre deosebire de un simplu tur filmat cu camera video, este realizată și o scanare 3D a clădirii.
După amiază, de la ora 13 a avut loc o slujbă de pomenire pentru maiorul Gheorghe Pastia iar de la ora 18 a fost organizat un spectacol lectură de evocare a personalității maiorului. În cadrul evenimentului a fost citit un text care s-a jucat în urmă cu 109 ani, „Pe malul gârlei”, a lui Dumitru Olănescu Ascanio, primul academician al Focșaniului.
Trei zile de sărbătoare pentru Teatrul Municipal
Evenimentele care marchează „Zilele Teatrului Municipal Maior Gheorghe Pastia” vor continua, astăzi, cu un spectacol de gală, prilejuit de aniversarea a 85 de ani a marelui compozitor Eugen Doga, cel care a dăruit umanității capodopere muzicale universale precum valsul din coloana sonoră a filmului “Gingaşa şi tandra mea fiară” introdus în patrimoniul UNESCO „drept una dintre cele mai frumoase patru creaţii muzicale ale secolului XX”. Pe scena Teatrului Municipal ”Maior Gh. Pastia” va evolua Orchestra Teatrului Național de Operetă și Musical “Ion Dacian”, sub bagheta magistralului dirijor, Alexandru Ilie. În cadrul spectacolului de gală intitulat “Dulcea și tandra mea toamnă” vor evolua artiști de prim rang, precum pianistul Ștefan Doniga, violonista Diana Jipa, Paul Surugiu – Fuego, Ianna Novac, „Vocea de aur de peste Prut”. De asemenea, actorii focșăneni Paula Grosu și Sorin Francu vor încânta audiența cu o suită de momente poetice din lirica românească.
Mâine, 23 noiembrie, va avea loc ultima premieră a Teatrului Municipal Focșani, piesa „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian. Aventura necunoscutei coborâte din tren într-un oraș de provincie, pentru că nu avea bilet, va fi povestită de actorii: Roxana Lupu – Mona, Adrian Damian – Marin Miroiu, Paula Grosu – Dra Cucu, Sorin Francu – Udrea, Adrian Rădulescu – Ispas, Sorin Frățilă – Ichim, Bogdan Trifan – Pascu, Florin Kevorkian – Grig, Daria Boboc – Zamfirescu și George Costin – Țăranul.
Regia spectacolului este semnată de Sorin Francu, iar scenografia de tânăra focșăneancă Maria Vanessa Beca.