Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

VIDEO și GALERIE FOTO: Vrancea are 5 refugii turistice funcționale. Am fost la Refugiul Vidreni, pe un drum plin cu peripeții alături de salvatorul montan Adrian Coviltir

Munții Vrancei surprind cu frumusețea lor în fiecare anotimp, însă toamna, mai mult ca oricând, peisajul este de poveste. La început de noiembrie am discutat cu salvatorul montan Marius Adrian Coviltir despre refugiile turistice funcționale din Vrancea. Și, din moment ce vremea ne-a permis, am dat o fugă la Refugiul „Vidreni‟, pe un drum presărat cu câteva peripeții pe care sigur le vom ține minte. La momentul actual, în Vrancea sunt funcționale cinci refugii turistice. Este vorba despre: Refugiul „Vidreni‟, Refugiul „Lacul Negru”, Refugiul „Golul Pietrosului”, Refugiul „Lăcăuți” și Refugiul „Hârtanu”.

Lungul drum spre Refugiul „Vidreni‟ și cum am rămas împotmoliți în noroi

Amenajate cu scopul de a veni în sprijinul turiștilor care ajung în Munții Vrancei, aceste refugii montane s-au dovenit a fi de un real ajutor, unele dintre ele atrăgând chiar din ce în ce mai mulți iubitori de munte pe plaiurile vrâncene. Am vrut să vedem cum arată în realitate un astfel de refugiu și cât de accesibil este drumul până acolo. Echipați corespunzător și alături de Adrian Coviltir, șef formație Salvamont Vrancea, am pornit spre Refugiul „Vidreni‟. „Pornind din satul Coza, am urmat traseul de bandă roșie. Am trecut prin strâmtura Cozei, Dealul Doagelor, Dealul Zmeuriș, până la stâna de la Cârnituri, iar de acolo am urmat traseul marcat cu punct roșu până la Refugiul Vidreni. Timpul parcurs de noi a fost de aproximativ 4 ore și jumătate‟, povestește Adrian Coviltir.

După o oprire la Baza Salvamont Păulești, unde vă puteți informa cu privire la traseul pe care vi-l alegeți, recomandat ar fi să vă lăsați și autovehiculul. De ce?! Având în vedere că vorbim despre un traseu turistic montan, drumul nu este „prietenos‟ cu autovehiculul, existând riscul să vă împotmoliți sau, mai rău, să faceți accident. Având în vedere faptul că au tot existat situații în care turiștii s-au încăpățânat și au mers cu mașina pe munte, am făcut un mic experiment. Am mers pe un drum forestier cu o mașină 4×4… n-am avut prea mare noroc pentru că ne-am împotmolit într-o groapă plină cu nămol din care ne-am chinuit să „evadăm‟. Situația a fost cu atât mai delicată, cu cât în zonă nu aveam semnal la telefon. Așa că… nu procedați în acest fel și, lăsați-vă autovehiculul într-un loc sigur, continuându-vă deplasarea pe munte pedestru.

Despre refugiile turistice funcționale din Vrancea

Toate cele cinci refugii turistice funcționale din Vrancea sunt puse la dispoziție turiștilor cu titlu gratuit. La Refugiul „Vidreni‟, spre exemplu, am găsit și o mică trusă de prim ajutor care conținea chibrituri, lumânare, șervețele umede, alcool sanitar, leucoplast, foarfecă, pansamente și feșe. „Refugiul «Vidreni» se află la 1.300 m altitudine, în zona Muntelui Coza. A fost amenajat cu această destinație în 2021 de către Asociația Montană Carpați, filiala Vrancea. Construcția, o fostă stână cu destinație turistică, a fost pusă la dispoziție de către Obștea Vidra-Tichiriș. Cele două nivele ale refugiului oferă adăpost pentru 20-30 de persoane. Există un izvor temporar la 10 minute de mers, dar în perioadele secetoase, turiștii pot găsi apă «La Uluce» la 30-40 de minute de mers. La refugiu există semnal GSM, dar nu există curent electric. Potecile de acces sunt în stare bună, cu marcaje și indicatoare refăcute în acest an. Această zonă este a doua ca importanță în preferințele turiștilor, după „Cheile Tișiței”. Cea mai scurtă cale de acces este din satul Coza, traseu turistic marcat cu bandă roșie până la Stâna Cârnituri și de aici marcaj punct roșu până la refugiu. Timpul total pentru parcurgere, aproximativ 5-6 ore pentru urcare și 4 ore pentru coborâre‟, spune Adrian Coviltir.

Un alt refugiu cu rol de adăpost de urgență din Munții Vrancei este Refugiul „Lacul Negru” care se află pe poteca turistică de acces la „Lacul Negru”, marcată cu cruce albastră. „Situat la 1.340 m altitudine, refugiul oferă adăpost pentru 6-8 persoane. A fost amenajat în luna mai 2022 de către Serviciul Public Județean Salvamont Vrancea. Izvorul aflat la 50 de metri este o sursă de apă aproape permanentă. Nu există semnal GSM, iar drumul forestier ce ajunge în apropiere este impracticabil în cea mai mare parte a anului. Accesul în zonă se face pe traseul turistic marcat cu cruce albastră, durata fiind de 4-5 ore cu plecare din Vetrești Herăstrău‟, explică Adrian Coviltir.

Amplasat în zona cu același nume, Refugiul „Golul Pietrosului” se află la 1.340 m altitudine. Și acest refugiu a fost realizat de salvatorii montani ai Serviciului Public Județean Salvamont Vrancea, în luna septembrie a acestui an. „Refugiul poate adăposti, în condiții bune, 6-8 persoane. Există o sursă de apă temporară la 15 minute de mers, sau una permanentă la 40 de minute, în zona Cabanelor Giurgiu (Cabana de Piatră). Semnalul GSM este prezent parțial. Potecile de acces și marcajele aferente au fost reamenajate în acest an. Cea mai scurtă cale este din Satul Vetrești Herăstrău, aproximativ 4 ore, urmând marcajul, punct albastru. La 1 oră și jumătate de refugiu se află Vârful Pietrosu, 1.676 m alt., principala atracție a zonei‟, adaugă Adrian Coviltir.

Aflat la 10 minute de mers de vârful cu același nume, la aproximativ 1.700 m altitudine, Refugiul „Lăcăuți” a fost amplasat de Serviciul Public Județean Salvamont Covasna. „Poate adăposti la nevoie 4-6 turiști. Există izvor la 15-20 minute, semnalul GSM este prezent parțial. Cea mai scurtă cale de acces este din Comandău (Covasna), aproximativ 3 ore, urmând traseul de punct albastru. Este preferat de turiștii din zona Transilvaniei în special Covasna și Brașov pentru accesul către Vârful Goru (1.785 m alt.), cel mai înalt din Munții Vrancei‟, spune Adrian Coviltir.

Cel de-al cincilea refugiu turistic funcțional din Munții Vrancei, Refugiul „Hârtanu” este amplasat în Poiana cu același nume, la 1.380 m altitudine. Adrian Coviltir spune că acest refugiu a fost amenajat anul acesta de Serviciul Public Județean Salvamont Covasna. „Poate adăposti 4-6 turiști. Există un izvor temporar chiar în fața refugiului și există semnal GSM. Cea mai scurtă cale de acces este din Pasul Mușat (limita de județ Covasna-Vrancea). Se poate ajunge în 2-3 ore urmând marcajul de cruce roșie. De aici urmând marcajul de bandă roșie se poate ajunge pe Vârful Lăcăuți în 7-8 ore. Refugiul se află pe traseu de creastă al Carpaților, marcat în mare parte cu bandă roșie‟.

Nu uitați! De fiecare dată când porniți spre munte, echipați-vă corespunzător, anunțați pe cineva ce traseu urmează să abordați, cereți sfaturile salvatorilor montani vrânceni și luați în calcul situațiile neprevăzute care pot apărea astfel încât să nu vă puneți viața în pericol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?