Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

FOTO/ VIDEO! Focșănenii, invitați să fie parteneri în colectarea deșeurilor electrice, electronice și electrocasnice: „Doar împreună putem să menținem un mediu mai curat și mai sănătos”

Ne mai depart puține zile până la startul campaniei „ORAȘE CURATE – Focșani”, proiect derulat de Salubrizare și Servicii Publice Focșani SA – ex-CUP Salubritate, alături de Primăria Municipiului Focșani și în colaborare cu Asociația ECOTIC. Campania se desfășoară în două etape, în municipiul reședință de județ, iar astăzi a avut loc conferința de lansare a proiectului, în cadrul căreia au fost explicate toate detaliile legate de colectarea deșeurilor electrice, electronice și electrocasnice (DEEE). Pe scurt, între 21 și 26 noiembrie 2022, compania de salubritate a municipiului va colecta la sediul din strada Horea, Cloșca și Crișan nr 5 electrocasnice și electronice mari. Și nu doar că nu va percepe taxă pentru aceasta, ci, la minim 15 kilograme de DEEE predate, va da în schimb 2 becuri LED, grație parteneriatului cu ECOTIC. Deșeurile de acest tip pot fi aduse de focșăneni direct la sediul societății Salubrizare și Servicii Publice Focșani sau, începând de luni, 21 noiembrie, pot fi făcute programări pentru ridicarea acestora de la domicilii, la telefon 0237.621.338 sau e-mail salubrizarefocsani@yahoo.com.

Între 21 și 26 noiembrie, orice cetățean care vine la sediul nostru cu minim 15 kg de DEEE-uri va primi două becuri LED, ca bonus. În acest interval se pot face programări pentru tot ce înseamnă material mai voluminos și nu poate fi dus, iar noi vom asigura transportul. Până la acest moment, o astfel de campanie, cu mediatizare și implicare din partea unor colaboratori, nu a mai existat la nivelul municipiului Focșani. Și ne-am dori ca pe viitor să existe o colaborare din ce în ce mai strânsă între noi și cetățeni”, a punctat directorul Salubrizare și Servicii Publice Focșani, Adrian Vulpoiu.

Potrivit edilului Cristi Valentin Misăilă, ideea acestui parteneriat cu ECOTIC a venit după o întâlnire a reprezentanților Asociației Municipiilor din România, unde a fost făcută o prezentare a unor astfel de campanii. „Trebuie să înțelegem că doar împreună putem să menținem un mediu mai curat și mai sănătos. Vedem cât de mult afectează poluarea mediul înconjurător și vedem efectele nocive ale acestei poluări”, a spus primarul municipiului. Pe de altă parte, Florin Catz, reprezentantul Asociației ECOTIC, a ținut să mulțumească Primăriei Focșani pentru deschidere, subliniind că această campanie se adresează în primul rând cetățenilor din municipiu: „Dorim să le insuflăm o atitudine responsabilă față de mediu, prin predarea acestor echipamente electrice și electronice către punctele autorizate. Această colectare nu se face doar în cadrul campaniei, ci avem o colectare pe termen nedeterminat. Cel mai mare beneficiu este faptul că populația este informată că aceste tipuri de deșeuri trebuie colectate separat. Am făcut un studiu anul acesta, care ne-a dezvăluit că avem o afinitate emoțională foarte mare față de aceste tipuri de deșeuri: nu ne despărțim nici de primul telefon pe care l-am avut, nici de al doilea telefon și așa mai departe. Trebuie să înțelegem că, predându-le responsabil către entitățile autorizate să le colecteze, facem bine naturii și ne gândim și la viitor, la copiii noștri”.

Pe această cale, primarul Misăilă a făcut un apel către focșăneni, pentru respectarea categoriilor de deșeuri pe care le depozitează în pubelele pentru colectare selectivă. De menționat că municipiul are o cerere de finanțare prin PNRR pentru înființarea a 100 de insule de colectare selectivă inteligente, însă nu este suficient fără o bună colaborare cu cetățenii. „Ne dorim să atingem ținta impusă de Uniunea Europeană, de 50%, pentru colectare selectivă, de fapt pentru a sorta deșeuri reciclabile din întreaga cantitate de gunoi colectată. Ceea ce este foarte greu de atins, deoarece în acest moment stația noastră de sortare este depășită din punct de vedere moral și tehnic. Și nici nu putem face alte investiții, pentru că suntem în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „VRANCEA CURATĂ” și suntem obligați să așteptăm finalizarea acestui proiect, groapa de gunoi de la Haret având și o stație performantă de sortare a deșeurilor”, a detaliat Cristi Misăilă.

În acest moment, Focșaniul are un grad de colectare de 12%, și mai avem multe de învățat, ca cetățeni, despre menținerea unui mediu curat. Și despre comportament, pentru că, așa cum a subliniat și primarul, „de cele mai multe ori, containerele sunt răscolite, „sortate” de anumiți cetățeni, iar în urma lor rămâne multă mizerie, iar Salubrizare și Servicii Publice Focșani are foarte mult de lucru cu acest gunoi, care rămâne pe lângă pubele”. „Prima strategie este în primul rând parteneriatul nostru cu cetățenii. Cu cât ne ajută mai mult, cu atât putem crește gradul de colectare. Dacă din casă reușim să selectăm, iar acele recipiente reușim să le împachetăm, astfel încât să diminuăm cât mai mult volumul ocupat, sigur vom reuși. Și, cu noul proiect, prin campanii, eu am speranța că vom reuși să ajungem la realizarea țintelor”, a atras atenția și directorul Vulpoiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?