Un bărbat în vârstă de 27 de ani, din județul Bacău, a fost condamnat luna trecută pentru un accident de circulație pe care l-a produs în urmă cu 2 ani, în urma căruia un bărbat a fost rănit. Victima a decedat la ceva vreme de la accident și nu s-a putut stabili o legătură directă cu evenimentul rutier, astfel că șoferul a fost trimis în judecată pentru vătămare corporală din culpă și părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia. În total, potrivit hotărârii instanței, bărbatul a fost condamnat la un an şi 8 luni închisoare cu suspendare, fiind totodată obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria comunei Huruiești sau la Şcoala Generală din Huruiești, judeţul Bacău, pe o perioadă de 90 de zile lucrătoare.
Evenimentul rutier a avut loc pe 10 octombrie 2020, în jurul orelor 06.00, în timp ce inculpatul își conducea autoturismul cu volan pe partea dreaptă pe DN11A, la ieşire din localitatea Adjudu-Vechi. Din ce avea să se stabilească în timpul anchetei, a fost suficient ca victima să fie acroșată de oglinda laterală dreaptă a mașinii inculpatului, fiind proiectată într-un șanț. Cum afară era întuneric şi ploua uşor, șoferul nu a realizat ceea ce se întâmplase și, chiar dacă la un moment dat a simţit şi auzit o lovitură în partea laterală dreapta faţă, observând că oglinda retrovizoare s-a strâns către interior iar carcasa din plastic a sărit, a avut impresia că lovise un animal aflat pe acostamentul drumului public, astfel că nu a oprit. Din ce se arată în rechizitoriu, bărbatul și-a dat seama de ceea ce se întâmplase câteva minute mai târziu, după ce a stat de vorbă cu verișorul său, care se afla în spatele său cu o altă mașină, și care i-a relatat că a văzut un pieton rănit în șanț. Însă în loc să întoarcă, și-a continuat drumul. Abia câteva ore mai târziu s-a prezentat singur la postul de poliție și a recunoscut că era șoferul căutat.
În urma leziunilor suferite, victima, un bărbat de 81 de ani, a fost transportat la spital, din certificatul medico-legal rezultând că a avut nevoie pentru vindecare de 100-110 zile de îngrijiri medicale. La acel moment, chiar dacă prezenta multiple fracturi, s-a reținut că leziunile nu au pus în primejdie viaţa victimei. În decembrie, partea vătămată a decedat în timp ce se afla în locuința sa, iar câteva luni mai târziu s-a dispus efectuarea unui supliment de expertiză medico-legală pe acte, urmând a se stabili felul morţii, cauza medicală a morţii, felul leziunilor şi mecanismul producerii acestora, precum şi dacă există legătură de cauzalitate între leziunile constatate şi deces. Întrebările au rămas însă fără un răspuns concret, dat fiind că trecuse vreme bună de la deces, astfel că ar fi fost imposibilă aprecierea cauzei decesului şi legătura de cauzalitate. Ceea ce s-a stabilit a fost că vina pentru accident a aparținut atât șoferului, cât și victimei, pe fondul nerespectării normelor legale de circulaţie.