Zi importantă pentru Crucea Roșie Vrancea. Astăzi, la Focșani, a sosit Bordul Federației Internaționale de Cruce și Semilună Roșie format din președinți și reprezentanți de seamă ai Crucii Roșii Internaționale. Scopul vizitei delegației a fost evaluarea intervenției Crucii Roșii Vrancea privind „situația refugiaților ucraineni ca urmare a crizei umanitare determinate de conflictul armat din Ucraina‟. Delegația a fost primită mai întâi la Centrul de primire pentru refugiați, care funcționează la CSEI „Elena Doamna‟ din Focșani, locația fiind pusă la dispoziție de Consiliul Județean Vrancea.
Membrii delegației au vizitat Magazinul social care se află în apropierea centrului pentru refugiați din Vrancea, unde refugiații pot găsi apă, alimente, produse de igienă și chiar medicamente. Reprezentanții Crucii Roșii Vrancea ne-au spus că Magazinul social a fost înființat în luna februarie a acestui an, încă de când au început să sosească primii refugiați în Vrancea. „La început a fost un număr de aproximativ 500 de refugiați. Au rămas în cele din urmă circa 200, iar astăzi numărăm în jur de 130 de persoane înregistrate, dar sunt și persoane neînregistrate. Persoanele neînregistrate sunt din familiile celor înregistrați‟, spune Rodica Davidean, directorul Crucii Roșii Vrancea. Toate produsele din Magazinul social „vin, în mod special, de la Crucea Roșie Română, însă și de la toți sponsorii pe care reușim să-i identificăm la nivel local‟.
Prezentarea activității Crucii Roșii Vrancea
După ce membrii delegației internaționale au poposit preț de câteva minute la sediul Crucii Roșii Vrancea și au discutat cu câțiva dintre refugiați, s-au deplasat la Corso Cafe unde a avut loc o prezentare a activității filialei din Vrancea. Încă din primele zile în care refugiații ucraineni au sosit în județ, Crucea Roșie Vrancea s-a implicat în diverse activități menite să vină în sprijinul acestora. De la locuri de cazare, hrană și până la cursuri, voluntarii Crucii Roșii s-au asigurat că persoanele venite din Ucraina se vor simți în Vrancea ca acasă. Prezentarea a continuat cu un scurt filmuleț cu activitățile pe care copiii refugiaților le-au desfășurat în această vară în Vrancea.
Din delegația Crucii Roșii Internaționale au făcut parte: Mike Adamson, CEO Crucea Roșie Marea Britanie; Natia Loladze, președinte Crucea Roșie Georgia; Kate Forbes, membru al Comitetului de Audit și Risc, IFRC; AtoAbera Tola, președinte Crucea Roșie Etiopia; Xavier Castellanos, subsecretar general, Divizia de Dezvoltare și Coordonare a Operațiunilor Societății Naționale; Maria J. Kristensen, șef delegație Europa Centrală și de Sud-Est; Azamat Baialinov, șef birou de țară, Republica Moldova; Adien Baur, ofițer superior coordonare membri, Divizia de Dezvoltare și Coordonare a Operațiunilor Societății Naționale.
La eveniment au fost prezenți și Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean (CJ) Vrancea; Ionel Cel Mare, vicepreședintele CJ Vrancea; Ștefan Aghermen, șef operațiuni Crucea Roșie Română; Silviu Lefter, director general Crucea Roșie Română; Andreea Furtună, director de programe Crucea Roșie Română; Marius Ion, director de achiziții și logistică Crucea Roșie Română; Alexandru Săplăcan și Mihai Țigăreanu, Crucea Roșie Română.
Rețea de voluntari
Unul dintre proiectele derulate în acest an de Crucea Roșie – filiala Vrancea este VOLUNTAR, un proiect susținut și finanțat de Consiliul Județean în baza Legii nr. 350/2005, în cadrul căruia vor fi înființate 7 centre de intervenție rapidă pe teritoriul județului Vrancea și vor fi instruiți 240 de tineri voluntari. “Ideea de a dezvolta o rețea funcțională de voluntari este una salutară, aceste echipe fiind mult mai aproape de comunități, pot interveni prompt, în funcție de situație, în sprijinul persoanelor aflate în situații de risc”, a transmis Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea.