Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

GALERIE FOTO : Ceremonii militare și o expoziție, dedicate centenarului Statuii Independenței din Focșani


Autoritățile locale și militarii vrânceni au sărbătorit, ieri, împlinirea a 100 de ani de la dezvelirea monumentului Statuia Independenței din fața vechii clădiri a Tribunalului. Au fost prezenți la manifestări, militari, parlamentari, reprezentanți ai autorităților ori instituțiilor publice județene și municipale, locuitori ai municipiului Focșani. Monumentul a fost ridicat prin subscripție publică pentru a cinsti jertfa dorobanților vrânceni din Regimentul 10 Putna, care s-au sacrificat pe câmpurile de luptă din Bulgaria. Grupul statuar a fost realizat de artistul Oscar Spathe și înfățișează o femeie, România, care conduce un dorobanț în plin atac pentru înfăptuirea idealurilor naționale, independența statului român. Ideea ridicării monumentului i-a aparținut generalului Gheorghe Macarovici, veteran al Războiului de Independență, îmbrățișată de generalii Gheorghiu Zanfir și Ion Rașcu.
    Generalul de brigadă, dr. Adrian Stroea a prezentat istoria monumentului din centrul Focșaniului. „Realizarea planului acestui monument le-a aparținut celor doi generali focșăneni, Zamfir și lui Rașcu, primul putând să facă acest lucru cu mare ușurință fiind genist. O controversă a fost asupra locului unde să fie amplasat monumentul. Această controversă, care a persistat câțiva ani dar și insuficiența fondurilor prin subscripție publică a făcut ca numărul anilor necesari ridicării acestui monument să fie substanțial de mare, 9. Inițiativa a apărut în 1907 iar monumentul a fost dezvelit de Sfântul Petru și Pavel în 1916. Impresionează și astăzi prin frumusețea sa”, a spus generalul de brigadă, dr. Adrian Stroea. El a precizat că în aceste zile, militarii vrânceni sărbătoresc și centenarul Brigăzii 8 Larom. Cu acest prilej vor fi organizate mai multe acțiuni, inclusiv o expoziție de tehnică militară.     Evenimentele vor culmina, în data de 2 iulie, cu o adunare militară și religioasă în Piața Unirii, la care vor participa reprezentantul președinției, ministrul apărării, șeful Statului Major General, militari, reprezentanți ai administrației publice locale.

    Mesajul președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan a fost transmis de vicepreședintele Dragoș Bîrlădeanu. În mesaj se arată că monumentul Statuia Independenței reprezintă un reper important pentru comunitatea vrânceană, locul în care sunt evocați eroii neamului și momentele de glorie ale acestei națiuni. „În urmă cu 100 ani, la inaugurare, s-a spus: „monumentul nu trebuie să fie numai o evocare a trecutului, dar și o rază de speranță pentru viitor”. La acea dată România era în plin război, un război din care a ieșit victorioasă și reîntregită. Pentru Unire sute de mii de români s-au jertfit, au plătit cu viața lor pentru idealul de secole al românilor – să trăiască sub același tricolor! Astăzi, la Focșani, în fața Statuii Independenței onorăm trecutul celor care au luptat în Razboiul de Independență. Îi onorăm pe cei 245 de eroi ale căror nume stau scrise pe monument, dar și pe cei care au luptat pentru evocarea și pentru aducerea aminte a jertfelor de la 1877. În același timp avem obligația să îi onorăm pe toți eroii noștri, pe toți cei care au plătit cu sânge pentru România de astăzi! Să nu uităm, niciodată, de luptele sângeroase de la Mărăști și Mărășești și să nu îi uităm pe eroii care, cu prețul vietii, au reîntregit această națiune! Fie-le țărâna ușoară!”, se arată în mesajul președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan.

Expoziție despre Focșaniul Vechi

    Evenimentului centenar i-a fost dedicată și vernisarea, în organizarea Direcției pentru Cultură Vrancea, unei expoziții de fotografii de epocă, reprezentând imagini din Focșaniul primului sfert al secolului trecut. Expoziția conține imagini puse la dispoziție de colecționarul Petru Mincu și poate fi vizitată în spațiul expozițional „Trepte de Istorie”, amplasat în Piața Unirii. La evenimentul cultural au fost prezenți primarul ales Cristi Misăilă, viceprimarul Marius Iorga și vicepreședintele Consiliului Județean, Ionel Cel Mare. Traian Negulescu, directorul Direcției pentru Cultură Vrancea, a prezentat informații din presa vremii despre inaugurarea monumentului Independenței. „Grupul statuar «Independența» din Focșani a fost inaugurat în plin Război Mondial, pe 29 iunie 1916, fiind închinat eroilor vrânceni din Războiul de Independență. Pe soclul său sunt înscrise numele a 245 de ostași, în frunte cu maiorul George Șonțu, erou al luptelor de la Grivița. Alături de acesta îi găsim, printre alții, pe căpitanul Leon Crăcălia, al cărui nume îl poartă și Casa monument istoric de pe str. Cuza-Vodă din Focșani, și sublocotenentul George Botescu, văr al maiorului Gheorghe Pastia, ctitorul Teatrului Municipal și Ateneului Popular, importante clădiri culturale din Focșani, ambele declarate obiective de patrimoniu”, a precizat Traian Negulescu.
    Primarul ales, Cristi Misăilă, a vorbit despre necesitatea reabilitării zonei monumentului Independenței. „E un moment emoționant în care trebuie să ne amintim cu drag și recunoștință de înaintașii noștri care s-au jertfit pentru ca noi să fim astăzi aici, să trăim într-o lună democratică. Se impune să reabilităm această zonă, statuia Independenței, pentru că este un monument reprezentativ pentru Focșani”, a spus primarul Cristi Misăilă.
    De asemenea, viceprimarul Marius Iorga, a adăugat că autoritățile focșănene au făcut toate demersurile pentru ca monumentul Eroilor Regimentului 11 Artilerie, să obțină toate avizele și autorizațiile pentru a fi mutat în altă locație și să nu mai fie „păzit” de buruieni în curtea fostului Mopaf.
    Colecționarul Petru Mincu a precizat că mai multe imagini despre Focșaniul vechi pot fi găsite pe pagina de facebook cu același nume pe care o administrează. Este o pasiune cam scumpă pentru că multe imagini sunt cumpărate la prețuri piperate din muzee. „Eu colecționez de șase ani tot ce înseamnă Focșaniul vechi și sunt un fan al acestei statui. A fost inaugurată de ziua Sfinților Petru și Pavel, ziua mea de nume. Este statuia mea preferată”, a precizat Petru Mincu.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?