În cadrul Proiectului de parteneriat interliceal, la nivelul județului, privind educația interculturală (minoritatea evreilor), cu tema: Minoritatea evreilor din Focșani: istorie, cultură, cunoștere reciprocă, coordonat de prof. Elena-Corina Agache – Colegiul Național Pedagogic ,,Spiru Haret” Focșani, insp.școlar – prof. Mocanu Cătălin – Școala Gimnazială ,,Anghel Saligny” Focșani, prof. Nelu Taman – Liceul Teoretic ,,Duiliu Zamfirescu” Odobești, doamna Harieta Rond, domnul Mircea Rond – președintele Comunității Evreilor din Focșani și bibliotecar Gina Matei – Colegiul Național Pedagogic ,,Spiru Haret” Focșani, elevii liceelor mai sus menționate, au amenajat joi, 06 octombrie 2022, la Sinagoga din Focșani o expoziție cu planșe realizate de ei, având ca obiectiv Comemorarea victimelor Holocaustului din Romania.
În urma expoziției, lucrările elevilor urmează să fie prezentate în data de 8 octombrie 2022 Comunității Evreilor din Rîmnicu Sărat și Buzău de către domnul Mircea Rond, președintele comunității din Focșani.
Pornind de la expoziția realizată în biblioteca Colegiul Național Pedagogic ,,Spiru Haret” Focșani cu tema: 9 Octombrie – Comemorarea Holocaustului în România și vizionarea documentarului Amintiri din infern cu Relly Mihalevici, supraviețuitoare de la Auschwitz, doamna profesor Elena-Corina Agache de la Colegiul Național Pedagogic ,,Spiru Haret” Focșani, vineri 07 octombrie 2022, a realizat o lecție de analiză și problematizare a Holocaustului în Romania cu elevii clasei a XI-a E, în cadrul aceluiași proiect. Având ca invitați pe d-na Harieta Rond si d-nul Mircea Rond președinte al Comunitatii Evreilor din Focșani, elevii au purtat discuții despre viața evreilor din România, despre ce li s-a întâmplat evreilor din Romania în timpul Holocaustului, având ca obiectiv consolidarea importanței și a bunei înțelegeri a trecutului supraviețuitorilor, salvatorilor și eliberatorilor victimelor Holocaustului.
În cele două zile de activități de comemorare, atât elevii cât și cadrele didactice au avut oportunitatea de conectare la propriile gânduri și sentimente cu privire la evenimentele petrecute în timpul Holocaustului.
Comunicat de presă