Grupul civic Dizabil.Eu Vrancea implementează, în perioada 1 octombrie – 3 decembrie, proiectul Informați Pentru O Viață Mai Bună, proiect finanțat prin programul Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Proiectul își propune organizarea a patru întâlniri cu reprezentanți ai D.G.A.S.P.C., ai C.J.A.S. Vrancea și cu un psiholog, menite să vină în sprijinul persoanelor cu dizabilități din județ cu informații care să le ajute să-și cunoască drepturile, să învețe să și le ceară, trecând peste barierele birocratice din instituțiile publice, cu soluții care să contribuie la o mai buna integrare în comunitate a acestora.
Totodată, proiectul prevede și realizarea unei pagini web cu drepturile acestor persoane, într-un format accesibil indiferent de nivelul competențelor digitale. Multe persoane ce au o dizabilitate obțin un certificat de încadrare în grad de handicap în baza căruia primesc o indemnizație, dar nu știu că acest document le conferă și alte drepturi. Dacă primesc, odată cu certificatul, și o listă cu aceste drepturi, nu reușesc să se descurce cu birocrația din instituțiile publice pentru a și le cere și nu înțeleg informațiile de pe site-urile acestora. Astfel, unele persoane nu beneficiază de scutire la plata impozitului pe locuință sau mașină, de rovinietă gratuită etc. Alte persoane achiziționează cu mari eforturi, din venituri proprii sau din donații, dispozitive medicale asistive, fără a beneficia de o decizie de compensare de la C.J.A.S. Vrancea. Proiectul Informați Pentru O Viață Mai Bună va debuta cu organizarea, pe 14 octombrie, la sediul D.G.A.S.P.C Vrancea, a unei întâlniri a membrilor grupului DizAbil.Eu și a altor persoane cu dizabilități interesate sau aparținători, cu reprezentanți ai acestei instituții în cadrul căreia participanții să afle ce drepturi au, cum le pot obține și să semnaleze eventualele probleme pe care le-au întâmpinat în relația cu aceasta instituție. Apoi urmează organizarea a două întâlniri, pe 22 și 23 octombrie, a grupului cu un psiholog care să ajute la găsirea unor soluții menite să ușureze trecerea peste obstacolele aduse de dizabilitate, de mentalitatea celor din jur și care să faciliteze integrarea în comunitate a persoanelor cu dizabilități.
Pe 4 noiembrie va avea loc o sesiune de informare în care persoanele cu handicap pot afla informații despre dispozitivele medicale asistive. Proiectul se va încheia cu realizarea unei pagini pe site-ul www.dizabil.eu unde persoanele cu dizabilități pot găsi informațiile primite, în cadrul acestor întâlniri, într-un format atractiv, ușor de înțeles, indiferent de nivelul cunoștințelor digitale.
Vrâncenii cu dizabilități ce doresc să participe la întâlnirile desfășurate în cadrul proiectului sunt rugați să contacteze membrii grupului la adresa de email: dizabileuvrancea@gmail.com.
Contact: Iuliana Prunilă-Negoiță, coordonatorul grupului DizAbil.Eu Vrancea
Telefon 0723612544
Descrierea programului
Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultură. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/ de inițiativă.
Descrierea grupului civic DizAbil.Eu Vrancea
Grupul DizAbil.Eu Vrancea este un grup civic, înființat în 2013, format din persoane cu diferite tipuri de dizabilitate, aparținători și susținători ai acestora, ce locuiesc în Focșani sau în alte localități din județ și care militează pentru accesibilizarea spațiilor publice din orașul Focșani și în general, pentru respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități. În perioada 2017-2022, grupul a desfășurat o campanie de advocacy pentru accesibilizarea Teatrului Municipal Maior Gh Pastia din Focșani ce s-a încheiat cu achiziționarea de către această instituție a unui dispozitiv ce permite accesul în sala de spectacole a utilizatorilor de fotoliu rulant.
În 2019, DizAbil.Eu, în parteneriat cu Asociația Eu, Tu și Ei, a lansat campania ,,Vrem un Focșani fără bariere’’ în cadrul căreia a organizat un atelier de organizare comunitară la care vrâncenii cu mobilitate redusă au putut învața tehnici prin care își pot face cunoscute problemele și prin care pot convinge decidenții să ia măsuri pentru rezolvarea acestora dar și un tur pietonal prin care a dorit să atragă atenția opiniei publice asupra problemelor cu care se confruntă persoanele cu dizabilități în absența unui accesibilizări care să respecte normativele în vigoare.
În perioada iulie-octombrie 2021, grupul a derulat proiectul Harta Accesibilizării Orașului Focșani, finanțat prin programul Start ONG, în cadrul căruia s-au adus în atenția autorităților locale și a opiniei publice problemele cu care se confruntă utilizatorii de fotoliul rulant în Focșani și s-a realizat o hartă ce indica nivelul de accesibilizare al spațiilor publice din acest oraș.
Din octombrie 2021, grupul DizAbil.Eu se numără printre cele 12 ONG-uri și grupuri civice din țară selectate în proiectul Pași civici pentru o comunitate puternică, în cadrul căruia beneficiază de mentorat în advocacy, timp de un an, de la Centru de Resurse pentru Participare Publică și Asociația Civică.
Comunicat de presă