Primăria Focșani vrea să folosească fonduri acordate prin Programul Național de Redresare și Reziliență pentru a amplasa în municipiul reședință de județ mai multe insule ecologice digitalizate, dar și centre de colectare prin aport voluntar. În acest sens, primarul Cristi Valentin Misăilă a supus joi spre aprobare consilierilor locali două proiecte de hotărâre, care au fost discutate în regim de urgență într-o ședință extraordinară de îndată, tocmai pentru ca acestea să poată fi implementate cât mai repede. „A fost pe repede înainte, dar așa au venit Ghidurile, cu termen de depunere începând de astăzi (15 septembrie – n.r.) de la ora 10.00. Și am vrea să nu pierdem startul”, a subliniat Cristi Misăilă.
Pe scurt, ambele proiecte prevăd măsuri privind reciclarea „cu cap” și, am spune noi, poate așa focșănenii vor învăța să nu mai arunce deșeuri pe unde nimeresc. Insulele ecologice digitalizate sunt în fapt ansamble de containere pentru colectarea selectivă a celor 5 fracții de deșeuri – de la hârtie și carton, la plastic și metal, sticlă, deșeuri biodegradabile și până la deșeuri reziduale. Potrivit Ghidului de finanțare, sunt trei tipuri de astfel de „insule”: cea supraterană încasetată cu 5 containere de câte 1,1 metri cubi pentru cele 5 fracții, cea supraterană compusă din 5 containere supraterane staționare proiectate și fabricate conform standardelor europene în vigoare (cu o capacitate cuprinsă între 2 și 3 mc pentru biodegradabil, rezidual și sticlă și între 3 și 5 mc pentru plastic/ metal, hârtie/ carton), plus cea subterană, cu containere individuale, compusă din 5 containere (cu capacitate cuprinsă între 2 și 3 mc pentru boiodegradabil, rezidual și sticlă, și între 4 – 5 mc pentru plastic/ metal și hârtie/ carton).
Potrivit documentației care se află în spatele proiectului inițiat de primar, valoarea maximă eligibilă corespunde unui cost unitar eligibil de 10.000 de euro fără TVA pentru o insulă supraterană încasetată cu containere, 19.000 euro fără TVA pentru câte o insulă supraterană cu containere individuale și 50.000 de euro fără TVA pentru câte o insulă subterană. „Municipiul Focșani va implementa proiectul „Construirea de insule ecologice digitalizate”, propus spre finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență, în cadrul apelului de proiecte (…), cu următoarele caracteristici: număr total de insule ecologice: 100 bucăți; număr insule tip 1 – insule supraterane încasetate cu containere – 35 buc, număr insule tip 2 – insule supraterane cu containere individuale – 55 buc, număr insule tip 3 – insule subterane cu containere individuale – 10 buc. Valoarea totală eligibilă a acestor insule este de 1.895.000 euro, la care se adaugă TVA. Insulele ecologice digitalizate (tip 1 și 2) nu necesită lucrări de construcții-montaj. Insulele ecologice subterane (tip 3) necesită lucrări de construcții-montaj, care vor fi realizate de beneficiar din surse proprii”, se arată în documentație.
De menționat că fiecare container va avea GPS și va putea fi localizat pe o hartă digitalizată, iar depunerea deșeurilor se va putea face doar cu un card autorizat, mențiunea fiind că „cel puțin 75% din apartamentele arondate de UAT respectivei platforme au fost dotate cu chei de acces (card sau telefon mobil)”. Totul este să și fie folosite corect, iar focșănenii să înțeleagă cât de importantă este curățenia. „Vor fi sprijinite activități/ acțiuni specifice pentru înființarea și dotarea de insule ecologice digitalizate (…), acțiuni specifice pentru dezvoltarea platformei software necesară operării insulelor ecologice digitalizate și administratorii datelor, acțiuni specifice de promovare a investițiilor, precum și pentru promovarea principiului «plătește pentru cât arunci»”, se mai explică în proiect.
Centrele de colectare cu aport voluntar vor fi amplasate la periferia orașului
Pe de altă parte, centrele de colectare cu aport voluntar (CAV) presupun realizarea unui sistem de colectare selectivă a deșeurilor dincolo de sistemul „door-to-door”, respectiv reciclabile și biodeșeuri care nu pot fi colectate în pubelele individuale, precum și deșeuri voluminoase, textile, din lemn, dar și mobilier, deșeuri din anvelope, echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri de cadavre de animale, deșeuri din construcții și demolări. „Valoarea maximă eligibilă a proiectului corespunde unui cost de cel mult 778.720 euro/ CAV (…)”, se detaliază în documentație, cu specificația că vor exista două astfel de centre de colectare prin aport voluntar, pe un teren deja identificat, în suprafață de 33.200 mp. „Terenul propus este situat la periferia municipiului Focșani, locație ferită de zonele aglomerate și populate (…). Pentru fiecare dintre cele 2 CAV-uri vor fi realizate următoarele lucrări: platformă betonată de 1.884,1 mp, platformă carosabilă amplasare containere pentru deșeuri și pentru circulația autoturismelor cetățenilor/ camioanelor (captractor) care aduc/ ridică containerele, trotuare dale beton de 65 mp, zonă verde/ plantație de protecție de 397 mp, poartă culisantă, racordare la canalizare/ bazin de retenție și conductă subterană, copertină pe structură metalică ușoară de 373,5 mp, cântar, rigolă colectoare”, se specifică în documentație.
Totodată, aici se mai detaliază că fiecare CAV va avea câte un container tip baracă care va servi ca birou de supraveghere, magazie și grup sanitar, un container frigorific pentru cadavre animale mici, containere închise cu acces pietonal pentru colectarea deșeurilor periculoase, containere cu presă pentru deșeuri textile, hârtie/ carton, plastic, containere de tip „walk-in” pentru deșeuri electrice/ electronice mici, obiecte de uz casnic mari, lemn/ mobilier, containere descoperite pentru sticlă, anvelope, metal, deșeuri grădină, deșeuri construcții diverse, deșeuri construcții, separator hidrocarburi, dar și camere de supraveghere.
Foto cu rol de prezentare, sursa: best-tools.ro