Ediția: Miercuri 12 martie 2025 Nr. 6833
Ediția: Miercuri 12 martie 2025 Nr. 6833

Târg de Sfântul Ilie, la sfârșitul săptămânii, în curtea Muzeului Țăranului


Articole de îmbrăcăminte, bijuterii, jucării din lemn, dar și obiecte unicat și bucate sunt numai câteva dintre ofertele de la Târgul de Sfântul Ilie care va avea loc, la sfârșitul acestei săptămâni, în curtea Muzeului Național al Èšăranului Român. Potrivit site-ului muzeului, meșterii care vor fi prezenți la târg îi vor aștepta pe vizitatori cu lucruri create de ei cu multă pricepere: ii și marame de borangic, chimire din piele naturală ornate cu motive populare, pardesie brodate și ilice de Gornovița — Gorj, țesături și straie țărănești din zona Covasnei și Aradului, zgărdane și cingători cusute cu mărgele, covoare țesute la război, icoane pe sticlă, ouă încondeiate, măști populare, ceramică pictată cu motive din cusături tradiționale românești, vase din lut și obiecte crestate din lemn pentru gospodărie.
    Cei care sunt în căutarea unui cadou deosebit pentru cei dragi au ocazia să aleagă obiecte unicat și de la artizanii veniți la târg cu vestimentație din lână împâslită, obiecte din sticlă modelată manual, cămăși și accesorii bărbătești din in și mătase naturală, bijuterii din alamă, din flori naturale sau din porțelan pictat manual, hăinuțe pentru copii și jucării din lemn sau din pânză de bumbac. De asemenea, se pot târgui plăcinte cu fructe sau brânză, prăjituri și torturi de casă, fructe și legume de sezon, sucuri naturale și salate de gălbiori, țuică de prune și miere de multe feluri, turtă dulce de Covasna și șerbeturi pe alese.

    În curtea din spate a muzeului vor fi expuse obiecte foarte vechi, aparținând vieții de la țară: lăzi de zestre, dulăpioare, copăițe, costume populare din toate zonele etnografice ale țării, unelte pentru țesut sau pentru lucrat pământul. Meniul bucătarilor va fi pentru toate gusturile: păstrămioară afumată cu mămăliguță, tocăniță de pui la ceaun, varză călită cu ciolan, bulz cu brânză de burduf, mititei și frigărui la grătar. Târgul este deschis vineri, sâmbătă și duminică, în intervalul orar 10,00 — 19,00. Intrarea este liberă. Partener al evenimentului este Muzeului Național al Èšăranului Român, printre organizatori numărându-se Fundația Kogaion 115, mai relevă sursa citată. Potrivit unor informații furnizate, miercuri, AGERPRES de președintele Fundației Kogaion 115, Sorin Marica, la Târgul de Sfântul Ilie vor fi peste 50 de meșteri și producători de produse alimentare, iar zonele din care vin aceștia sunt: Suceava, Covasna, Prahova, Maramureș, Brăila, Dâmbovița, Giurgiu, Gorj, Brașov, Ilfov și București.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?