Școala Gimnazială ,,Principele Șerban Ghica și Principesa Aristița Ghica” Sihlea a fost gazda ultimei mobilități internaționale cu elevii în cadrul proiectului Erasmus+ ,,Weillbeing to Reduce Early School Leaving”, fiind și coordonatoarea acestui proiect de parteneriat de schimb interșcolar /nr. 2019-1-RO01-KA229-063165_1. La această mobilitate internațională au participat alături de elevii și profesorii Școlii Gimnaziale Sihlea, partenerii de proiect, 10 elevi și 3 profesori de la Școala Sevim Cuharadoglu Secondary din Istanbul- Turcia și 10 elevi și 2 profesori de la High School Of Agioi Theodoroi- Corinth din Grecia.
Conform datelor furnizate de Lăcrămioara Vespan, directorul unității școlare, în prima zi a mobilității proiectului Erasmus +,,Weillbeing to Reduce Early School Leaving”, elevii și profesorii Școlii Gimnaziale Sihlea au întâmpinat oaspeții „cu pâine și sare”,s-a intonat imnul României și s-a vizitat școala. Prin discuțiile purtate cât și prin intermediul unei prezentări video au fost promovate valorile culturale și istorice ale comunei Sihlea, ale orașului Focșani, ale județului Vrancea și ale României. În minunatul parc la școlii, elevii îndrumați de profesori, organizați pe ateliere de lucru, au desfășurat activități de outdoor, activități de relaxare și EFT, jocuri de perspicacitate, puzzle-uri, comunicarea realizându-se în limba engleză. Elevii au cântat și au dansat pe muzică grecească, românească și turcească, au participat la recunoașterea unor piese muzicale și a unor interpreți, apoi au servit dulciurile pregătite de către părinți ale căror rețete au fost împărtășite oaspeților de către elevii și profesorii noștri. După masa de prânz, partenerii din Grecia și Turcia au vizitat Biserica ,,Sf Împărați Constantin și Elena” din Sihlea, sfințită în anul 1866, un monument istoric ridicat de familia Grădișteanu Ghica. În anul 1877, Elena Grădișteanu a adus și a depus în cripta din subsolul bisericii osemintele tatălui său și ale fratelui său, Alexandru Sihleanu, poet minor, pe care Mihai Eminescu l-a numit în Epigonii ,,Liră de argint, Sihleanu”. Monumentalitatea și frumusețea arhitecturii bisericii este de reținut, ea trecând prin mai multe etape de construire, amenajare și stiluri (stilul gotic al ferestrelor cu vitralii). Ziua a continuat cu o vizită la Muzeul memorial ,,Alexandru Vlahuță” din Dragosloveni, unde au fost primiți cu o deosebită amabilitate de către doamna muzeograf Porumb, care le-a prezentat cu profesionalism și dedicare toată istoria acestui loc. La casa din Dragosloveni, scriitorul Alexandru Vlahuță și-a petrecut câțiva ani din viață și ultimii de altfel, până în 1916. În timpul șederii sale la Dragosloveni, scriitorului i-au călcat pragul casei, scriitori celebri ca: I.L. Caragiale, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Nicolae Grigorescu, Octavian Goga. Clădirea este administrată de către Muzeul Vrancei și figurează pe lista monumentelor istorice. Partenerii noștri au fost impresionați de acest loc încărcat de istorie.
În cea de-a doua zi a mobilității proiectului Erasmus+ ,,Weillbeing to Reduce Early School Leaving” împreună cu partenerii turci și greci au vizitat ,,Muzeul Satului” din Crângul Petrești. Aici au fost întâmpinați de administratorul Crângului, Ștefan Georgescu, și de doamna Răileanu Loredana. După vizitarea muzeului, elevii organizați în echipe au jucat fotbal, baschet, tenis. Apoi, cu toții au cântat melodii grecești, turcești și românești. Atât elevii cât și profesorii, au comunicat în limba engleză și au lucrat împreună la dezlegarea cuvintelor cheie din diferite jocuri. Au fost realizate activități de relaxare și EFT. Spre finalul activităților, domnul administrator Georgescu le-a pregătit partenerilor turci, un ceai turcesc. Spre surpriza tuturor, directorul școlii din Turcia, profesorul Gokhan Șimșek le-a prezentat modul de preparare a ceaiului turcesc și împreună au savurat această băutură. După masa de prânz, au vizitat Mausoleul eroilor din Mărășești, unde au fost întâmpinați de muzeograful Teodoroiu Petrică, care i-a captivat printr-o expunere cursivă și concretă în limba engleză a evenimentelor petrecute în Primul Război Mondial. Mausoleul de la Mărășești este un monument istoric dedicat eroilor căzuți în Primului Război Mondial. A fost ridicat pe locul în care, în vara anului 1917 s-au desfășurat luptele de la Mărășești, soldate cu victoria trupelor române. Actualmente, Mausoleul adăpostește rămășițele a 5073 de soldați și ofițeri, în 154 de cripte individuale și 9 cripte comune de pe 18 culuare.
Ziua a treia a mobilității proiectului Erasmus+ ,,Weillbeing to Reduce Early School Leaving”, a început cu vizita de studiu la Rezervația naturală ,,Cheile Tișiței”. Elevii și profesorii școlii au prezentat oaspeților din Turcia și Grecia câteva informații despre această zonă montană ce este situată în bazinul hidrografic al Tișiței. Rezervația este formată din păduri de fag și de conifere, la umbra cărora trăiesc numeroase specii de carnivore mari: urși, lupi, râs. Sunt întâlnite specii de flori importante: floarea de colț, trandafirul de munte, sânzienele de munte, papucul doamnei, barba ungurului, piperul lupului, dar și floarea de colț. În continuare a urmat drumeția prin rezervație, cu toții bucurându-se de aerul tare și ozonat al munților Vrancei, fascinați fiind de „ verdele” natural al pădurii și de apa cristalină a râului Putna. Cascada Putnei a fost un alt obiectiv turistic de interes pentru partenerii noștri. Au organizat un picnic unde au împărtășit impresii, experiențe acumulate în timpul drumeției. Au urmat activități de relaxare și EFT. După masa de prânz au revenit la Focșani unde au vizitat Teatrul ,,Maior Gheorghe Pastia” și Catedrala ,,Sf.Parascheva”. Seara, la Crângul Petrești au vizionat un film, în aer liber.
A patra zi a mobilității proiectului Erasmus+ ,,Weillbeing to Reduce Early School Leaving” a debutat cu plecarea grupului format din 45 de elevi și profesori, către Brașov, în căutarea Castelului Bran, castel ce are o poveste impresionantă pe care o știau atât elevii greci cât și cei turci și odată ajunși în România și-au dorit să viziteze și acest loc. Castelul Bran ascunde o adevărată legendă, cea a lui Dracula, care face din acest loc unul dintre cele mai căutate locuri din România. Clădirea a fost construită între anii 1226-1388 fiind inițial unitate militară de apărare, iar ulterior modificată și transformată în cetate. Legenda este despre un personaj fictiv numit Dracula care este confundat cu Vlad Țepeș, de fapt o poreclă dată acestuia, pe care din motive politice, istoricii vremii îl descriu ca pe un despot nemilos și însetat de sânge. Castelul Bran este amplasat la intrarea în pasajul Rucăr- Bran, pe drumul ce leagă Brașovul de Câmpulung și este încadrat de culmile Munților Bucegi și Piatra Craiului, la mai puțin de 30 km de Brașov. După vizitarea acestuia, partenerii au declarat că și-au îndeplinit dorința pe care au avut-o dintotdeauna, ba chiar au spus că au simțit în interiorul castelului, anumite senzații stranii și că acum cred cu adevărat că legenda există.
În ultima zi a mobilității proiectului Erasmus+ ,,Weillbeing to Reduce Early School Leaving”, masa de prânz a fost servită la un restaurant turcesc din oraș unde au fost prezentate rețete și secrete ale bucătăriei turcești. După amiază au avut loc discuții și reflecții ale momentelor petrecute împreună pe parcursul celor 5 zile de activități, schimburi de idei, feedback-ul activităților desfășurate, gânduri și planuri de viitor.
„Cu tristețe am ajuns la finalul călătoriei noastre în România. Mulțumim gazdelor noastre, elevii de la Școala Gimnazială Sihlea și colegilor noștri, profesorii de la Școala Gimnazială Sihlea. Experiența a fost inestimabilă pentru noi și elevii noștri”, a precizat directorul High School Of Agioi Theodoroi- Corinth din Grecia, Liza Koulourioti.
„Am avut o săptămână de proiect plină de activități grozave ale elevilor și profesorilor pentru fiecare zi, timp de o săptămână. Aș vrea să mulțumesc și directorului nostru pentru organizare și grijă. Grija și ospitalitatea pe care ne-au arătat-o au fost grozave. Sperăm că vom fi împreună într-un nou proiect cât mai curând posibil”,a menționat și directorul școlii Sevim Cuharadoglu Secondary din Istanbul- Turcia, Gökhan Șimșek.
„Ajuns la final, proiectul nostru a fost minunat! Mulțumim din suflet partenerilor noștri greci și turci pentru încredere, dăruire, respect și prietenie. Această experiență a făcut posibilă legarea unor prietenii sincere și de încredere atât între elevi cât și între profesori, iar ceea ce știm sigur, este că vom colabora și în viitor. Mulțumim, Erasmus+! Mulțumim colaboratorilor noștri pentru susținerea organizării activităților proiectului: Consiliul Județean Vrancea, Muzeul Vrancei, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, SIP FEN Vrancea și Laguna Focșani”, a transmis profesoara Vespan Lăcrămioara, directorul școlii Sihlea.