Închisoare cu executare pentru un bărbat de 54 de ani, din județul Prahova, care pare că și-a făcut „un obicei” din a da țepe în Vrancea. Metoda acestuia era relativ simplă: cădea la înțelegere cu persoane care vindeau pe internet telefoane și le convingea că achită prețul solicitat, fără însă ca acest lucru să se întâmple în realitate. Până acum, au fost descoperite două astfel de situații la noi în județ, ultima condamnare pentru înșelăciune fiind pronunțată pe numele acestuia luna trecută. Și, pentru că avea deja o condamnare de anul trecut, pedeapsa a fost una cu executare: „Respinge cererea inculpatului de repunere pe rol a cauzei. (…) condamnă pe inculpatul (…), la o pedeapsă de 1 an şi 2 luni închisoare, pentru înşelăciune, (…) constată că infracţiunea dedusă judecăţii este comisă în concurs cu înşelăciune (…) pentru care a fost condamnat la pedeapsa de 1 an închisoare.
(…) dispune aplicarea pedepsei mai grele de 1 an şi 2 luni închisoare care va fi sporită cu o treime cea de-a doua urmând să execute o pedeapsă de 1 an şi 6 luni închisoare (…) deduce din pedeapsa aplicată durata executată de la data de 30.08.2021 la 24.05.2022, conform mandatului de executare a pedepsei cu închisoarea, (…) admite acţiunea civilă intentată de partea civilă (…) şi obligă inculpatul la despăgubiri civile către partea civilă, în valoare de 4.000 lei reprezentând daune materiale. Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare”.
Din ce se descria în rechizitoriu, prahoveanul comisese fapta în octombrie 2019, când s-a ales cu un Samsung Note 10 Plus, pe care persoana vătămată i l-a trimis prin intermediul unei firme de curierat, însă ulterior primirii telefonului mobil, inculpatul a refuzat să-l plătească sau să restituie bunul.
Existase totuși o dovadă inițială că inculpatul achitase telefonul, respectiv o captură de ecran cu confirmarea tranzacţiei în contul său, trimisă persoanei vătămate. Însă în timpul anchetei s-a stabilit că, imediat ce telefonul mobil îi fusese trimis, inculpatul a anulat tranzacţia şi aceasta a fost tot. Inițial, persoana păgubită a fost asigurată de inculpat că va primi banii, însă este o mică întârziere la bancă, după care nu i-a mai răspuns la telefon. La cercetări, prahoveanul a recunoscut fapta și a promis din nou că va achita cei 4.000 de lei, scuzându-se că a avut o datorie la o persoană şi din această cauză a recurs la acest gest.
Sursa foto: Pexels from Pixabay