Astăzi vom afla povestea comisarului șef de poliție Andrei Trifaș din cadrul Serviciului Investigații Criminale al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vrancea. În copilărie și adolescență, pasionat fiind de „sportul rege‟, fotbalul, vrânceanul visa la o carieră sportivă. Practicând fotbal de performanță de la 8 ani, la vârsta de 14 ani, cms. șef Andrei Trifaș a fost preluat de FC Oțelul Galați, motiv pentru care s-a înscris la Liceul cu Program Sportiv Galați. La 18 ani, după finalizarea studiilor liceale, fotbalul nu a mai reprezentat o variantă de viitor, mai ales că vrânceanul suferise o accidentare destul de gravă la genunchi, accidentare care l-a ținut pe tușă 6 luni.
„Mi-au plăcut de mic Istoria și Engleza, motiv pentru care am vrut să găsesc o facultate care să se bazeze pe cele două materii, și așa am găsit Poliția. Prima dată am dat la Școala de Agenți de Poliție de la Câmpina, însă am picat la o diferență mică. Nu știu cum ar fi evoluat lucrurile dacă aș fi rămas acolo, dar, faptul că am picat, și având răgaz un an de zile să învăț, am decis să încerc și la Academia de Poliție, unde am avut șansa de a trece examenul de admitere cu brio. Am absolvit Academia în 2009, specializarea Ordine Publică‟, povestește cms. șef Andrei Trifaș.
Deși i-ar fi plăcut să se întoarcă acasă, la momentul respectiv (n.r. 2009), „IPJ Vrancea nu a scos posturi la concurs‟, așa că a prins loc la Secția 7 Poliție București, „fiind, la momentul respectiv, una din secțiile cu cele mai multe apeluri 112 din țară. Acoperea zona de la intrare în București până în Bucur-Obor‟. La Secția 7 Poliție București, vrânceanul a avut parte de „un colectiv foarte bun‟ și este de părere că „acolo am învățat bazele muncii de poliție. Succedându-se foarte rapid și fiind foarte multe evenimente, acumulezi o experiență foarte mare. În viață contează foarte mult în umbra cui crești și de la cine înveți, iar norocul meu a fost că am avut parte de colegi profesioniști, atât agenți, cât și ofițeri, de la care am avut ce să învăț‟.
În perioada 2011-2013, cms. șef Andrei Trifaș a activat la Serviciul Investigații Criminale din cadrul Poliției Sectorului 1 București, timp în care, alături de colegii lui, s-a ocupat de prinderea persoanelor care săvârșeau anumite infracțiuni, „în speță furturi sau acte de violență; persoane care făceau asta ca îndeletnicire‟. Munca nu era deloc simplă pentru că, în unele situații, întregul proces, de la documentare și până la probarea faptelor, putea dura chiar și câteva luni. Însă, fiecare misiune la care a participat, reprezintă acum câte o cărămidă pusă la temelia pregătirii sale profesionale.
De la București, în Vrancea
În 2015, din dorința de a fi mai aproape de familie, cms. șef Andrei Trifaș s-a transferat la Biroul Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Focșani. „Experiența acumulată în București m-a ajutat foarte mult‟, recunoaște polițistul. Spre exemplu, când a venit în Vrancea, „împreună cu colegii, ne-am ocupat de identificarea și prinderea în flagrant a unui grup de persoane care se ocupau cu furturi. Bunurile furate din toată țara erau aduse în Focșani, iar de aici le duceau la Galați unde erau vândute, astfel încât să li se piardă urma. Atunci am făcut 25 de percheziții în patru județe și au fost reținute 7 persoane. Față de o persoană s-a dispus măsura arestării, iar față de celelalte, control judiciar‟, spune cms. șef Andrei Trifaș.
În 2018, comisarul șef s-a transferat la IPJ Vrancea. În decursul timpului, au fost multe cazuri documentate și rezolvate, însă „spețele care-mi aduc satisfacții sunt cele aproape imposibl de rezolvat. Spre exemplu, un copil de 10 ani vine și reclamă o tentativă de viol după o lună. Acolo nu mai poți face o cercetare la fața locului. Când reușești, și autorul recunoaște că ceea ce povestește persoana respectivă, s-a întâmplat, ai o satisfacție profesională enormă. Te bucuri pentru că ai putut face ceva‟.
Cu toate că nu și-a propus încă de la o vârstă fragedă să devină polițist, în prezent, cms. șef Andrei Trifaș se consideră „o persoană norocoasă‟ pentru că a ajuns să-i placă atât de mult ceea ce face, încât nu se vede făcând altceva. „Este o meserie care-ți aduce o satisfacție interioară enormă. Dacă-ți place ceea ce faci, și-ți dai silința să înveți tehnicile și mijloacele de investigație și dacă participi la activități alături de colegi, n-ai cum să nu te bucuri de alegerea făcută. Fără sprijinul colegilor, și fără o documentare bună, nu ai cum să ajungi la rezultatul scontat. Iar la IPJ Vrancea am găsit un colectiv dornic să muncească‟, adaugă vrânceanul.
Iar munca nu i-a rămas niciodată nerăsplătită; „ca urmare a dosarelor instrumentate, am fost recompensat pe parcursul perioadei cu trei avansări înainte de termen; în cinci ocazii am fost recompensat cu salariu de merit și am primit mai multe recompense cu felicitări scrise. Recompensele au venit de la structuri diferite: MAI, IGPR, DGPMB și IPJ Vrancea‟.
Sportul, un stil de viață
În decursul timpului, cms. șef Andrei Trifaș a dezvoltat „o pasiune pentru alergări de anduranță‟. În 2019 a participat la un concurs de alergare montană, „Legendele Nemirei‟, care a avut loc la Slănic Moldova. „Am reușit și am terminat cei 42 de kilometri în 7 ore și 50 de minute. Nu a fost un timp de podium, dar m-am bucurat că l-am putut termina. Nu este deloc ușor să parcurgi o astfel de distanță, să urci și să cobori, la o diferență de nivel de 3.600 de metri…‟, spune cms. șef Andrei Trifaș.
Dorindu-și să-și testezele limitele, recent, vrânceanul a participat la X-Man Oradea, un campionat internațional de triatlon ce implică trei probe: înot, ciclism și alergare. „Distanța probelor este de timpul celor de la «Ironman» adică: înot în 2 ore și 20 de minute; 180 de kilometri de bicicletă pe o durată de 8 ore și un maraton de 42 de kilometri în timpul rămas până la cele 16 ore cât este timpul total de concurs. Deși acum trei ani nu mă vedeam participând la un astfel de concurs, acum am realizat că, puțin câte puțin, ajungi să faci lucruri de care nu știai că ești capabil. Este fantastic ce poate face corpul uman! M-am pregătit 8 luni pentru acest concurs și am terminat probele în 14 ore și 35 de minute. A fost foarte frumos, dar și solicitant‟, recunoaște bărbatul.
Timpul liber pe care-l are la dispoziție, cms. șef Andrei Trifaș îl dedică familiei, fiind tatăl a doi copii. „Încerc să petrec cât mai mult timp cu ei (n.r. copiii) pentru că acesta este și motivul pentru care am venit acasă. Copilăria este o perioadă scurtă și, dacă nu ești acolo, cred că o să regreți în viitor‟, mai adaugă comisarul șef.
Îl felicităm pe cms. șef Andrei Trifaș pentru rezultatele obținute în carieră și-i dorim succes în activitate!