Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

GALERIE FOTO! Eroii Primului Război Mondial, comemorați la Mausoleele Eroilor din Mărăști și Soveja

Eroii care acum 105 ani s-au jertfit în luptele din Primul Război Mondial au fost comemorați, astăzi, într-un eveniment special organizat la Mausoleul Eroilor Mărăști. La ceremonialul militar religios au participat prefectul Nicușor Halici, primarul comunei Răcoasa, Vladimir Păun, reprezentanții Consiliului Județean. La ceremonialul militar au participat militari din Garnizoana Focșani, studenții Academiei Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu, Academiei Forțelor Aeriene ”Henri Coandă” din Brașov, elevii Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene ”Traian Vuia” din Boboc. Pentru această seară, Asociaţia ”Mărăști 1917-Mareșalul Averescu” a anunțat o retragere cu torțe, cu participarea unui detașament de studenți ai Academiei Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu și Academiei Forțelor Aeriene ”Henri Coandă” din Brașov. Asociaţia ”Mărăști 1917-Mareșalul Averescu” este continuatoare a nobilelor tradiții ale ”Societății Mărăști”, înființată la inițiativa Mareșalului Averescu în anul 1917

Victoria de la Mărăști a fost cea care a determinat succesul operațiunilor ulterioare, din august, de la Mărășești. În urmă cu 105 de ani, la 7/20 iulie 2017 a fost semnat ordinul de luptă pentru începerea operațiunilor de la Mărăști. Aici, în 11/24 iulie 1917, Armata a II-a Română, condusă de Mareșalul Averescu, a înfrânt armata germană în bătălia pentru satul Mărăști. ”Ne măsurăm, în condiţiuni aproape egale, cu cei mai buni soldaţi din lume. Sunt convins că vom învinge!”, a spus mareșalul Averescu în ziua atacului. A fost una dintre cele mai crunte bătălii din Primul Război Mondial, o victorie plătită cu sângele a 1.469 morți și 3.052 de răniți și distrugerea satului Mărăști. Victoria reputată de Armata a II-a a fost cea care a determinat succesul operațiunilor militare ulterioare de la 6 august 1917 – Mărășești.

Prefectul Nicușor Halici a participat la evenimentul de la Mausoleul Mărășești declarând : Am participat astăzi la ceremonialul militar și religios desfășurat în cadrul Mausoleului Eroilor din Mărăști cu ocazia celebrării a 105 ani de la istorica bătălie de la Mărăști. Mă bucur că putem veni să sărbătorim jertfa eroilor noștri, care și-au dedicat în fiecare zi propria viață spre apărarea pământului și a credinței, pentru libertate!

În cinstea eroilor din Primul Război Mondial, pe pământul Vrancei au fost ridicate mausolee la Focșani, Mărășești, Mărăști și Soveja în care își dorm somnul de veci zecile de mii de eroi de la 1917.1.469 de ostași români au plătit prețul suprem în timpul celor 10 zile de confruntări sângeroase, care au dus la eliberarea satului Mărăști și apoi a unui vast teritoriu ocupat până atunci de inamic. În Mausoleul Eroilor Mărăști, ridicat în onoarea celor care s-au jertfit pe câmpul de bătălie, își dorm somnul de veci 5.342 de eroi cunoscuți și necunoscuți din Armata Română, dar și militari germani și ruși! Alături de ei, la loc de cinste, se află comandanții Armatei a II-a, Mareșalul Alexandru Averescu și generalii Arthur Văitoianu, Alexandru Mărgineanu şi Nicolae Arghirescu.

„Jertfa lor nu a fost însă în zadar, căci un an mai târziu, românii din Regat aveau să se unească cu frații lor din Transilvania, iar generații mai târziu, România avea să devină membru NATO și sa facă parte din Uniunea Europeană. Tocmai de aceea se cuvine să aducem ofrandă eroilor căzuți în 1917 pe câmpul de luptă de la Mărăști, să le evocăm faptele de vitejie și să spunem lumii întregi că ”Pe aici nu se trece!”. Glorie eternă eroilor neamului românesc!”, se arată în mesajul primarului municipiului Focșani, Cristi Misăilă.

 

Mesajul Organizației PSD Vrancea

„105 ani de la crâncenele lupte de la Mărăști, cele care au deschis ofensiva armatei române și salba victoriilor care au reprezentat punctul de cotitură din Primul Război Mondial. Eroii care își dorm somnul de veci în mausoleul de la Mărăști sunt cei cu al căror sacrificiu astăzi trăim într-o Românie mare și unită, o țară liberă și suverană pe care avem obligația de a o transmite generațiilor viitoare alături de crezurile pe care aceasta a fost construită. Glorie eternă eroilor neamului!”, a transmis PSD Vrancea.

 

Deputatul PSD, Laurețiu Marin

„Astăzi, la 105 ani de la Bătălia de la Mărăști, ne reamintim faptele eroice ale celor ce au luptat în Primul Război Mondial, îi comemorăm pe eroii care s-au jertfit pe Valea Râmnicului, la Mărăști și la Oituz. Nu trebuie să îi uităm niciodată, să ne plecăm frunțile cu respect și recunoștință pentru jertfa eroilor noștri căci cine nu își cunoaște istoria, nu își va putea croi viitorul! Datoria noastră este de proteja moștenirea pe care ne-au lăsat-o, o Românie unită, liberă și independentă!”, a transmis deputatul PSD, Laurențiu Marin.

 

Președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma

„Au trecut 105 de ani de la declanșarea principalei bătălii desfășurată pe teritoriul României în Primul Război Mondial. La Mărăști, victoria Armatei Române a fost una de răsunet, ofensiva germano-austro-ungară fiind, astfel, stopată. Atacul Armatei Române a început în dimineața zilei de 24 iulie 1917, Divizia a 3-a infanterie rupând apărarea inamică, ajutată de loviturile artileriei. Comandantul Alexandru Averescu și-a demonstrat din plin abilitățile militare, notând apoi în jurnalul său că „s-a înregistrat prima victorie în adevăratul înțeles al cuvântului, adică victorie ofensivă și definitivă”. An de an îi vom comemora la Mărăști pe cei care s-au jertfit pentru țară. Dumnezeu să-i odihnească în pace pe bravii ostași români căzuți pe câmpurile de luptă”, arată președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma.

 

Ceremonie la Mausoleul de la Soveja

Duminică, reprezentanţi ai unor instituţii civile, militare şi religioase, veterani de război, cadre militare au participat, la Mausoleul Eroilor de la Soveja, la manifestarea închinată eroilor. Prefectul Nicușor Halici, prezent la eveniment, a precizat : „22 iulie – 6 august e o perioadă care ne oferă, dincolo de lecția de istorie sângeroasă de acum 105 ani, învățăminte mult mai importante pe care nu trebuie să le uităm niciodată, ca astfel de orori și sacrificii și astfel de pierderi imense de vieți omenești să nu mai fie vreodată acceptate sau repetate. O lecție de viață transmisă peste generații, care ne arată sacrificiul imens al străbunilor noștri, ce și-au dat viața pentru a lăsa poporului român moștenirea primită în dar de la înaintașii lor și pe care noi trebuie să o păstrăm pentru a o lăsa mai departe în mâinile copiilor noștri. În urmă cu 105 ani, peste 200.000 de români cădeau la datorie, iar pe aceste văi curgea mai mult sânge decât apă. Recunoștință veșnică eroilor noștri, care vor rămâne pentru totdeauna în gândurile și în inimile noastre și în memoria întreg poporului român!”.

La rândul său, președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma, a transmis următorul mesaj, pe pagina sa de Facebook: „Soveja, 24 iulie 1917 – 24 iulie 2022.

Au trecut 105 ani de la bătăliile câștigate cu preț de sânge de bravii ostași români, la Mărăşti și Soveja! Primul Război Mondial a reprezentat o mare încercare pentru întreg poporul român. Recunoștință eternă eroilor neamului românesc!”.

Primarul din Soveja, Ionuț Filimon, a precizat că „Printre cei care au luptat cu mult curaj au fost și strămoși ai sovejenilor de astăzi cărora noi se cuvine să le cinstim memoria permanent.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?