Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

Ceremonie pentru comemorarea eroilor, astăzi, la Mărăști


Eroii Primului Război Mondial sunt comemorați, astăzi, în cadrul unui eveniment organizat la Mausoleul de la Mărăști. Evenimentul va începe la orele 18 când va fi oficiat serviciul religios. Vor urma depuneri de coroane, un recital al Corului „Pastorala”. În urmă cu 99 de ani, la 7/20 iulie 2017 a fost semnat ordinul de luptă pentru începerea operațiunilor de la Mărăști. Aici, în 11/24  iulie 1917, Armata a II -a Română, condusă de Mareșalul Averescu, a înfrânt armata germană în bătălia pentru satul Mărăști. A fost una dintre cele mai crunte bătălii din Primul Război Mondial, o victorie plătită cu sângele a 1.469 morți și 3.052 de răniți și distrugerea satului Mărăști. Victoria reputată de Armata a II-a a fost cea care a determinat succesul operațiunilor militare ulterioare de la 6 august 1917 – Mărășești. În memoria eroilor de la Mărăști, după terminarea Primului Război Mondial a fost construit un mausoleu unde au fost îngropați 5.342 soldați români, germani și ruși.
    Lupta a început în dimineața zilei de 9 / 22 iulie 1917, când Armata a 2-a română, Marele Cartier General al Armatei Române în colaborare cu Comandamentul forțelor ruse de pe frontul din Moldova, au elaborat un plan de ofensivă ce prevedea executarea a două lovituri: una în zona Nămoloasa și alta în zona Mărăști, ofensivă ce avea drept scop distrugerea Armatei a 9-a germane. Locurile unde au fost purtate luptele în urmă cu 99 de ani pot fi vizitate cu ajutorul unui  ghid turistic bilingv realizat de Primăria Răcoasa printr-un proiect care a vizat și amenajarea unui traseu turistic tematic, denumit „100 de ani de eroism la Mărăști”. Proiectul a constat în montarea unor panouri electronice de marcare/informare. Valoarea proiectului a fost de 150 de mii de lei, plus TVA, iar finanțarea a fost asigurată prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).
    Mausoleul de la Mărăști a fost reabilitat de Consiliul Județean prin proiectul de investiții „Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial”. Acest proiect a fost un pariu pe care inițiatorul lui, președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, l-a câștigat, deoarece nu foarte mulți erau cei care au crezut în viabilitatea și mai ales în finalitatea acestui proiect. De altfel, Oprișan este singurul om politic  vrâncean care a acordat o atenție deosebită mausoleelor vrâncene, ce amintesc de jertfele eroice ale poporului român, făcute în numele libertății, independenței și unității naționale.
    Proiectul de reabilitare a mausoleelor vrâncene, în valoare de aproximativ 7 milioane euro, a fost inițiat de Marian Oprișan, în anul 2007. Prin acest proiect, mausoleele de la Focșani, Mărăști, Mărășești și Soveja au fost restaurate, consolidate, reabilitate și introduse într-un circuit turistic, împreună cu alte monumente de factură istorică și religioasă aflate pe traseul „Drumului de glorie”. Acest traseu cuprinde localitățile Focșani, Mărășești, Panciu, Străoane, Varnița, Mărăști și Soveja. „Vrancea este un ținut încărcat de istorie, care merită ca obiectivele și monumentele istorice să fie reabilitate, pentru ca generațiile viitoare să poată afla cum înaintașii noștri au luptat pentru independență, pentru libertate, pentru reunificarea națională”, declara la finalizarea proiectului Marian Oprișan.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?