După nenumăratele atacuri ale câinilor comunitari asupra localnicilor din Panciu, autoritățile au încercat să ia problema „în mâini” și să delege gestiunea prin concesiune a Serviciului public pentru gestionarea câinilor fără stăpân din oraș. Era vorba despre un contract scos la licitație pe SEAP, a cărui valoare fusese estimată la 600.000 lei fără TVA, însă lucrurile nu au mers conform așteptărilor. Valoarea contractului fusese calculată după o estimare a numărului de câini – 100 pe an, și cum contractul urma să fie încheiat pe 5 ani, calculul era de 1.200 lei fără TVA/ câine. Contractul nu a fost atribuit deoarece „nu a fost depusă nicio ofertă – sau au fost depuse oferte care, deși pot fi luate în considerare, nu pot fi comparate datorită modului neuniform de abordare a soluțiilor tehnice și/sau financiare”, astfel că procedura a fost anulată. În martie, Consiliul Local din Panciu a aprobat studiul de oportunitate pentru fundamentarea și stabilirea condițiilor optime de delegare a gestiunii serviciului pentru gestionarea câinilor fără stăpân, însă rezultatele se lasă așteptate.
„Eficiența serviciului public de gestionare a câinilor fără stăpân influențează în mod direct mediul economic și social al unității administrativ-teritoriale. Calitatea acestuia ca serviciu comunitar poate determina în mod cert creșterea nivelului de siguranță la nivel local, protecția cetățenilor din unitatea administrativ teritorială unde funcționează, concomitent cu protecția animalelor fără stăpân conform principiilor europene de protejare a animalelor. (…) un sistem public de gestionare a câinilor fără stăpân deficitar impietează siguranța cetățenilor, conducând la disconfort și nesiguranță produs de prezența câinilor fără stăpân, influențând negativ menținerea condițiilor sanitare conform cu normele de igienă și sănătate publică în vigoare”, se recunoaște în studiul respectiv.
Contractul scos la licitație presupunea identificarea câinilor fără stăpân, evaluarea și estimarea numărului de câini fără stăpân aflați pe raza unității administrativ teritoriale, dar și întocmirea unui plan de acțiune cu privire la activitatea de prindere a acestora în vederea constituirii unei baze de date. Totodată, se urmărea și capturarea și transportul câinilor fără stăpân, identificarea, înregistrarea și raportarea acestora în vederea realizării unei baze de date și gestionarea ei, precum și cazarea, asigurarea hranei zilnice, adăparea în adăpost și curățenia adăposturilor, plus întreținerea sanitar-veterinară a câinilor. Autoritățile din Panciu doreau și ca cel care adjudeca contractul să se ocupe de operațiunile de sterilizare, îngrijirea post-operatorie după sterilizare, derularea de programe de informare și educație a cetățenilor, de revendicarea și adopția – inclusiv la distanță a câinilor, iar în ultimă instanță de eutanasia câinilor comunitari și neutralizarea cadavrelor.