Cei 17 angajați ai Căminului pentru persoane vârstnice „O Nouă Șansă” din Mărășești nu și-au primit salariile pe luna iunie, iar cei 44 de bătrâni pe care îi îngrijesc primesc hrană și servicii pe… datorie! Situația este extrem de gravă, Căminul având în acest moment datorii de peste 100 de mii de lei din care jumătate sunt numai pentru mâncare. Directorul instituției, Daniel Drăgan, spune că a bătut la toate ușile autorităților, a adus situația la cunoștința Ministerului Muncii și Ministerului Dezvoltării, precum și Sindicatului „Sanitas”. „În data de 31 octombrie 2015 s-a închis PIN-ul anterior. De atunci, Guvernul a dat o sumă din fondul de rezervă pentru funcționarea acestor cămine, dar numai pentru lunile noiembrie și decembrie 2015. De la 1 ianuarie 2016 nu s-a mai dat niciun ban! Așa că am funcționat din banii strânși în cont din contribuțiile beneficiarilor. A fost vorba de 3,5 milioane lei, bani din care a funcționat căminul până la data de 1 iunie 2016, când s-au terminat. Astfel, am ajuns în situația să nu mai luăm salariile pe luna iunie și să avem datorii de peste 100 de mii de lei, din care 50 de mii numai la mâncare. Salariații Căminului muncesc pe datorie, dar ce ne facem dacă într-o zi, furnizorul de hrană va spune că nu mai are posibilitatea de a da mâncarea? Căminul nu se poate închide, dar va acumula datorii pe care cineva va trebui într-un final să le plătească!”, a declarat Daniel Drăgan.
Directorul Căminului pentru persoane vârstnice din Mărășești a explicat că nici recentul aprobat Program de Interes Național (PIN) intitulat, culmea(!) „Creșterea calității vieții persoanelor vârstnice din căminele pentru persoane vârstnice”, nu aduce vreo îmbunătățire a situației. „Acest PIN nu vine în rezolvarea problemelor financiare ale căminelor pentru că e un program ce se derulează doar trei luni, adică septembrie, octombrie și noiembrie, și nu este viabil pentru că Normele de aplicare nu sunt corespunzătoare! Au cerințe foarte mari care nu pot fi îndeplinite! Spre exemplu, acest PIN finanțează pentru aceste trei luni doar 50% din cheltuieli (cealaltă jumătate fiind în responsabilitatea Consiliului Local) iar 30% din acești 50% trebuie să fie pentru salariile personalului de specialitate, atenție (!), nou angajat! Legiuitorul spune că poți angaja doar cu acordul primarului dar noi nu putem face nici asta. Avem 17 angajați din 22 de posturi, avem mare nevoie de două infirmiere pentru că două au plecat la pensie și pentru că nu putem angaja, nu putem respecta condițiile de igienizare”, a explicat directorul Drăgan.
„Am ajuns ca din pensiile beneficiarilor să plătim salariile!”
În momentul de față, cei 17 salariați ai Căminului pentru persoane vârstnice „O nouă Șansă” din Mărășești, deși nu și-au încasat lefurile pe luna iunie, se ocupă în continuare, cu responsabilitate, de cei 44 de bătrâni internați în instituție. Dar, dacă vârstnicilor li se asigură totuși hrana și întreținerea zilnică pe datorie, lor, angajaților, nu vine nimeni să le dea alimente, să le plătească facturile, ratele la bănci și să le asigure nevoile copiilor pe care îi au acasă! Este evident că oricâtă bunăvoință și omenie ar avea, aceștia nu vor rezista luni în șir fără salarii, iar directorul Daniel Drăgan spune că singura soluție este de a folosi banii proveniți din contribuțiile pe această lună ale bătrânilor, pentru a se plăti lefurile salariaților. „Culmea, am ajuns în situația ca din pensiile bătrânilor să plătim salariile! Contribuția, în momentul acesta, pentru persoanele vârstnice independente este de 500 de lei, pentru cele semi-dependente de 650 lei iar pentru persoanele dependente 800 de lei. Contribuția nu trebuie să depășească, conform legii, 60% din venitul lor. Avem și cinci beneficiari care nu plătesc nimic pentru că sunt cazuri sociale”, a explicat directorul Drăgan.
„Așteptăm strategii conforme cu realitatea din teren!”
În tot acest context, denumirea PIN-ului care acordă finanțare pentru doar trei luni unui cămin în agonie (și câte altele ca acesta, în întreaga țară!) pare de-a dreptul hilară: „Creșterea calității vieții persoanelor vârstnice din căminele pentru persoane vârstnice”! Metodologia de evaluare, selectare și finanțare prin acest PIN precizează că unul din principalele obiective naționale în domeniul îmbătrânirii active și protecției persoanelor vârstnice, potrivit Strategiei aprobată prin HG nr. 566/2015, este „obținerea unei independențe și a unei siguranțe mai mari pentru persoanele vârstnice cu necesități de îngrijire de lungă durată”. „În 2011 dezvoltau rețeaua de cămine! Acum vor îngrijiri la domiciliu! Dar cum îngrijești la domiciliu bătrânii imobilizați la pat, care nu mai au pe nimeni?! Așteptăm strategii, așa cum s-a făcut la nivel guvernamental Strategia de îmbătrânire activă, dar așteptăm strategii conforme cu realitatea din teren! Cum să faci strategii fără să cunoști cum stau lucrurile de fapt în cămine?!”, a spus, revoltat, directorul Daniel Drăgan.
Metodologia noului PIN, încă supusă dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Muncii, spune că obiectivul acestuia este „creșterea calității vieții persoanelor vârstnice din cămine prin menținerea/redobândirea unei vieți active și sănătoase și identificarea alternativelor de acordare a serviciilor de îngrijire personală pentru persoanele vârstnice aflate pe listele de așteptare în vederea internării în cămin”. Directorul Drăgan spune, însă, că acest obiectiv este de-a dreptul extraterestru în condițiile în care beneficiarii au ajuns să fie hrăniți și întreținuți pe datorie iar salariații neplătiți! Mai mult, obiectivul respectiv, spune legiuitorul, va fi atins, prin „asigurarea de resurse umane de specialitate”. „Prin acest PIN vom primi timp de 3 luni 50% din banii necesari din care 30% trebuie să îi alocăm angajării de specialiști. Să zicem că îi angajăm, primesc salariile trei luni și apoi ce facem, în condițiile în care noi avem datorii de peste 100 de mii de lei și deja nu mai putem plăti salariile?”, punctează directorul Daniel Drăgan.
Sponsorizările, ultima speranță!
Căminul „O Nouă Șansă” din Mărășești funcționează (încă) la capacitate maximă, având ocupate toate cele 44 de locuri. Pe lista de așteptare mai sunt cel puțin încă zece vârstnici. Toți aceștia nu știu mai nimic cu privire la situația disperată în care se află instituția în care locuiesc sau în care speră că vor locui, pentru că salariații, chiar și așa, neplătiți de-o lună, își văd mai departe de treabă cu responsabilitate. Directorul Daniel Drăgan spune, însă, că dacă hrana încă o mai poate asigura pe datorie, pentru celelalte lucruri absolut necesare îngrijirii vârstnicilor are mare nevoie de spijinul sponsorilor, mai ales pentru scutece (pamperși) pentru adulți. „Această instituție nu se poate desființa, iar solicitări pentru internare sunt foarte multe. Căminul nu se poate închide, asta este clar. Dacă nu se vor găsi soluții, va acumula în continuare datorii iar într-o zi, cineva va trebui să le plătească! Eu sper să se găsească o rezolvare cât mai urgentă. Oricum, eu nu pot lăsa bătrânii! Iar în cazul celui mai negru scenariu, eu voi fi cel care stinge lumina!”, a spus Daniel Drăgan, directorul Căminului pentru persoane vârstnice „O Nouă Șansă” din Mărășești. Un cămin care înseamnă „acasă” pentru 44 de suflete, 44 de oameni cărora guvernanții chiar au obligația de a le asigura cu adevărat, șansa unei bătrâneți decente!