Focșănenii se pot recenza la punctele fixe amenajate de administrația locală în sediul Primăriei Focșani dar și la sediul Direcției Județene de Statistică Vrancea de pe strada Prof. Gh. Longinescu. Punctele fixe de recenzare vor funcționa până la 17 iulie iar persoanele interesate vor fi recenzate de un recenzor. Programul de lucru al punctelor fixe de recenzare din municipiul Focșani este zilnic în intervalul orar 08,00-18,00. Reprezentanții Primăriei Focșani arată că decizia amenajării punctelor fixe de recenzare a fost luată ținând cont de ritmul scăzut al colectării datelor în teren prin intermediul recenzorilor și pentru a veni în sprijinul locuitorilor municipiului Focșani.
Reamintim că, în prima etapă a recensământului, cetățenii au avut posibilitatea să completeze chestionarele online, pentru a ușura procesul. Însă, în urma autorecenzării, multe chestionare au fost invalidate, cetățenii având o a doua șansă de a participa la recensământ datorită modalității mixte de desfășurare a acestuia. Datele colectate de recenzori pe teren vizează numărul clădirilor de locuit, locuințele și persoanele cu domiciliul obișnuit în aceasta, dar și toate spațiile colectice de locuit. Reprezentanții Primăriei arată că persoanelor care vor refuza să completeze chestionarele riscă amenzi între 1000 și 3000 lei. „Cetățenii trebuie să ofere acces la informațiile de care au nevoie recenzorii de teren, aceștia riscă aplicarea de sancțiuni în conformitate cu Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 19/2020. Ordonanța definește contravenții următoarele fapte: împiedicarea persoanelor implicate în acţiunea de recensământ pentru efectuarea înregistrărilor ce fac obiectul recensământului în conformitate cu prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă sau a desfăşurării, în orice mod, a lucrărilor recensământului; refuzul furnizării informaţiilor solicitate sau furnizarea de date eronate sau incomplete; Sancțiunile pe care le riscă cetățenii care săvârșesc faptele menționate la sunt amenzi între 1000 lei și 3000 lei”, se arată într-o informare a Primăriei Focșani.
De asemenea, administratorii spațiilor colective de locuit, de tipul cartierelor rezidențiale și a unităților de cazare turistică trebuie să coopereze cu personalul trimis pe teren și să permită accesul recenzorului în vederea efectuării recensământului. Ordonanța definește contravenție și împiedicarea accesului în interiorul complexurilor rezidenţiale aflate în proprietate privată, precum şi în cele aparţinând cultelor religioase a personalului de recensământ în vederea desfăşurării tuturor activităţilor aferente recensământului, sancțiunea fiind amenda de la 1500 lei la 5000 lei.
Sursa foto: observatornews.ro