Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Zeci de locuitori din Milcovul riscă amenzi de la Garda de Mediu după ce au refuzat să încheie contracte pentru canalizare

Zeci de locuitori din comuna Milcovul riscă amenzi usturătoare de la Garda de Mediu după ce au refuzat să încheie contracte cu operatorul CUP Focșani pentru racordarea la rețeaua de canalizare realizată cu ajutorul fondurilor europene. Este o situație singulară la nivelul județului, până acum fiind înregistrate doar cazuri izolate de persoane care refuzau, din diferite motive, să încheie contracte pentru deversarea apelor uzate în rețelele publice de canalizare. Însă legislația română impune obligativitatea racordării la rețeaua publică de canalizare. Principalul motiv este protejarea mediului, în special a pânzei freatice, de substanțele chimice rezultate în gospodării. Nu în ultimul rând, utilizarea unei rețele de canalizare și eliminarea WC-ului din fundul curții sau a fosei septice asigură condiții civilizate pentru locuitorii din mediul rural. Iar pentru aceasta sunt finanțări de sute de milioane de euro pentru construcția unor rețele publice de canalizare prin care să fie evitată poluarea cu apele uzate.

La obligația de racordare sunt prevăzute și excepții pentru cazurile sociale, familii cu venituri foarte mici și care nu au posibilitatea să construiască instalațiile interioare pentru deversarea apelor uzate. Sunt motive acceptate de CUP Focșani, care are liste primite, de exemplu de la Primăria Gologanu, cu asemenea cazuri sociale. În schimb, la Milcovul se pare că este un refuz generalizat de a plăti pentru serviciul de canalizare cu toate că aceste racorduri sunt utilizate. Dacă majoritatea familiilor au înțeles că trebuie încheiat un contract pentru canalizare, mai sunt câteva zeci de proprietari care refuză inclusiv să primească informările de la CUP.

O explicație pentru refuzul semnării unor contracte pentru serviciul de canalizare este obligația înregistrării și contorizării surselor proprii de apă. Conform procedurilor operatorilor de apă și canalizare, dacă apa din sursa proprie nu este folosită la irigații, atunci trebuie introdusă în factura de la canalizare. Inevitabil apar și disputele cu operatorul CUP Focșani referitoare la această obligație de a avea un contract.

În urma unei astfel de dispute cu operatorul CUP Focșani, Ioana Ș. a reclamat că părinții săi care locuiesc în comuna Milcovul au fost anunțați că se desființează branșamentul la apa potabilă și racordul la canalizare. „Au spus că ne alimentăm din două surse și trebuie să contorizăm apa de la irigații. Avem sursă proprie de apă, bazin pentru apa de ploaie. Când au venit pentru semnarea contractului, tatăl meu le-a spus că trebuie să vadă ce semnează. Au venit să semneze tata pe o tabletă cu ecran negru fără să știe ce semnează, așa că tata a refuzat, am cerut un contract fizic adică hârtii scrise negru pe alb și nu au vrut să ne dea. Dacă este obligație să ne racordăm la canalizare atunci să fie pentru toți, nu doar pentru mine”, ne-a spus Ioana Ș..

Reprezentanții CUP Focșani spun că acesta nu este un caz singular în comuna Milcovul, unde sunt înregistrate zeci de gospodării care au refuzat să încheie contracte. Aceasta deși, în filmările racordurilor la canalizare, se vede că acestea erau utilizate pentru deversarea apelor uzate. „La persoana respectivă a fost desființat branșamentul la apă și racordul la canalizare pentru că au refuzat semnarea contractului. Colegii mei au fost de două ori la familia respectivă, a doua oară chiar la solicitarea lor. De fiecare dată au refuzat să semneze contractul. Există filmare la racordul de canalizare în care se vede că a fost folosit. Acum se parcurg pașii legali, se transmit notificări către Primărie și către Garda de Mediu. Ulterior, dacă vor dori să încheie un contract vor trebui să achite refacerea branșamentului și a racordului la canalizare”, ne-a spus Flaviu Șerbu, șef Birou relații cu publicul la CUP Focșani, precizând că, pentru cei care au sursă proprie de apă, există proceduri clare pentru fiecare speță, cu contor pasant pentru apa folosită la irigat.

El a explicat că nu este singurul refuz de a semna contractul pentru canalizare în comuna Milcovul. Aceasta deși au fost transmise informări locuitorilor despre această obligație, inclusiv pentru cei care au doar sursă proprie de apă însă au racord la rețeaua publică de canalizare. Ulterior au fost transmise adrese către familiile din comună, însă multe dintre hârtii au fost returnate cu refuz de primire. Au fost și situații în care familii care, inițial, au refuzat să semneze contractele pentru canalizare, ulterior au revenit și au încheiat aceste contracte.

Amenda ajunge la 4000 lei

Reprezentantul CUP a explicat că obligativitatea racordării la sistemul de canalizare este prevăzută în articolul 31 din legea 241/2006, legea serviciului de alimentare cu apă și canalizare, așa cum a fost modificat în decembrie 2021. „Utilizatorii, persoane fizice sau juridice, inclusiv cei care au sisteme proprii de alimentare cu apă, au obligația de a se racorda la sistemele publice de canalizare existente sau nou-înființate”, se arată în actul normativ. Acesta prevede și sancțiuni usturătoare, de până la patru mii de lei, pentru cei care nu îndeplinesc această obligație. Conform legii, amenda este aplicată de comisarii Gărzii de Mediu. „Constituie contravenție nerespectarea de către utilizatori a prevederilor art. 31 alin. (14) și se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei”, se arată la articolul 39.

Comisarul șef al Gărzii de Mediu Vrancea, Aurel Cristian, ne-a spus că au fost mai multe sesizări din partea primăriilor pentru cazuri în care oamenii refuzau să se branșeze la rețeaua publică de canalizare, dar până acum nu a fost aplicată nicio sancțiune. În urma verificărilor, cei de la Garda de Mediu au constatat că în multe cazuri era vorba despre persoane care nu aveau venituri suficiente pentru a realiza instalațiile interioare și să se branșeze la rețeaua de canalizare. Însă multe persoane s-au racordat la rețeaua de canalizare după ce au primit vizita comisarilor Gărzii de Mediu. „Am avut sesizări din partea CUP și am discutat cu persoanele respective, le-am explicat riscurile pentru că amenda este foarte mare și au înțeles că trebuie să se racordeze. Dar au fost cazuri de persoane fără posibilități financiare, cazuri pe care le-am transmis primăriilor, care au competențe să îi ajute pe oameni. Am avut și situații în care soluțiile de racordare implicau costuri ridicate, cu bazin, pompă”, ne-a spus comisarul șef al Gărzii de Mediu, Aurel Cristian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?