Profesorul Ionică Sava de la Cândeşti, cunoscut în judeţul nostru, dar şi în ţară pentru proiectele sale indeite, a spus joi seara adio acestei lumi și a încheiat socotelile pe pământ. S-a stins din viață discret în casa lui din satul Cândești, comuna Dumbrăveni. Dacă mai trăia, în august ar fi împlinit 88 de ani, însă ața de pe mosorul vieții s-a terminat, iar sufletul nobil al dascălului s-a înălțat la ceruri. A slujit cu credință și pasiune meseria pe care a iubit-o la fel ca pe elevii pe care i-a îndrumat ani și ani la rând. A pornit în carieră ca și contabil la Cooperativa din Dumbrăveni, apoi la Uscătorul de Prune din satul Cândești, locul unde se află astăzi Mat-ul, apoi contabil șef la CAP.
Odată cu înființarea gimnaziului la Cândești, a venit profesor de biologie și chimie, însă a predat și matematică și muzică. Soția sa își amintește că profesor fiind, îl întâlnea de multe ori la Dumbrăveni când Ionică Sava era lector la învățământul politic, iar în școala de la Cândești făcuse un adevărat laborator viu al plantelor și copacilor, o adevărată bijuterie. Ionică Sava a reușit în viața de profesor un adevărat record mondial neomologat încă, plantând peste 5000 de nuci în localitatea Dumbrăveni, dar și cireși și alte specii de pomi. A creat Parcul European al Alunului, a realizat sute de picturi cu personalități ale României, a lăsat în urma sa biblioteca de argilă și numeroase cărți care astăzi îi poartă amprenta. „De trei ani a fost bolnav mai greu, dar se mișca. Am fost împreună la alegeri, însă de un an a căzut la pat. Am avut grijă de el așa cum se cuvine. Toată viața lui a fost un om dedicat, a vrut să facă numai bine. Avea o slăbiciune pentru copiii de la școală mai sărmani, pe care îi ducea la magazin și le cumpăra de îmbrăcat, de încălțat și ce le trebuia la școală. După ce a ieșit la pensie în anul 1990 s-a ocupat cu alune, cărți, picturi, statuete, ce nu făcea… Nu stătea o clipă, extraordinar de cumsecade era. A plantat cu copiii de la școală peste cinci mii de nuci, peste tot în localitate. Asta se întâmpla prin anii 1970-1980. El unde vedea un teren care nu era cultivat, planta nuci, nu mai zic de marginea drumurilor. A murit așa cum și-a dorit, deoarece spunea mereu că vrea să meargă la mama și la tatăl lui, însă nu oricum ci să le ducă și lor cireșe de mai. Iată că Dumnezeu i-a ascultat ruga și a murit acum când cireșele de mai sunt coapte. Dumnezeu să îl ierte!”, ne-a spus Ecaterina (Tutuța) Sava, soția fostului profesor.
Cei care vor să își ia rămas bun de la omul de aur Ionică Sava o pot face până sâmbătă 28 mai când va avea loc înmormântarea începând cu ora 12.30 la cimitirul din satul Cândești, locul unde își va regăsi familia, pe mama sa și pe tatăl său.
Sincere condoleațe familiei îndoliate! Dumnezeu să vă aibă în pază domnule profesor Ionică Sava, iar de acolo de sus din Împărăția Lui, să nu uitați să ne mai trimiteți celor de pe pământ sfaturi bune așa cum făceați de fiecare dată.