Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798
Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798

FOTO: Poveștile oamenilor în uniformă. Plutonier adjutant șef Costel Huhu – o viață dedicată binelui

Povestea pe care o vom afla astăzi este despre curaj, pasiune, determinare și dorința de a ajuta. Plutonier adjutant șef Costel Huhu este conducător autospeciale în cadrul Stației de Pompieri Vidra și omul care, în decursul celor 15 ani de activitate la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny‟ (ISU) al județului Vrancea, s-a asigurat că toți colegii alături de care pleacă la misiuni, se întorc teferi la unitate. Plt. adj. șef Costel Huhu s-a născut la Odobești și a copilărit în Bolotești, iar după absolvirea Liceului „Unirea‟ din Focșani, s-a înscris la o postliceală de proiectant îmbrăcăminte. 

Inițial, după liceu, voiam să dau la școala de poliție, însă nu am reușit să depun dosarul la timp, așa că am făcut o postliceală de proiectant îmbrăcăminte. Ulterior, m-am angajat la o fabrică de confecții din Focșani, unde am lucrat ca  proiectant îmbrăcăminte timp de 10 ani. Sincer, munca de birou mi se părea plictisitoare, așa că în 2007, când am auzit că s-au scos la concurs posturi de subofițer operativ în cadrul ISU Vrancea, am decis să particip și să-mi schimb meseria. Am promovat concursul și am fost repartizat pe postul de conducător autospeciale la Stația de Pompieri Vidra, unde lucrez și în prezent. Între timp, am urmat și Facultatea de Managementul situațiilor de urgență‟, spune plt. adj. șef Costel Huhu.

Vrânceanul spune că primele misiuni ca pompier au fost dificile. „Spre exemplu, îmi aduc aminte că prima misiune pe SMURD chiar m-a impresionat. În 2012, după o lună în care colegii de la Focșani ne-au pregătit pe partea de SMURD, am intervenit la un accdient rutier soldat cu rănirea gravă a unui bătrân lovit de un autoturism. A fost o imagine pe care cu greu am  reușit să o uit, dar, cu timpul, am învățat cum să-mi gestionez emoțiile‟, mai spune pompierul.

„Viteza, teribilismul și inconștiența la volan duc la accidente rutiere grave‟

În cei 10 ani de când lucrează pe ambulanța SMURD, plt. adj. Costel Huhu spune că a intervenit alături de colegii săi la multe accidente grave, cele mai multe fiind produse din cauza „vitezei, teribilismului și a inconștienței la volan‟. „Cele mai grave accidente sunt produse de tinerii cu mașini puternice care nu au experiență la volan. Îmi aduc aminte de un accident rutier care a avut loc la Vidra și în care au murit două persoane. Din câte știu, o bătrână și fiul ei au fost loviți de un tânăr șofer. În urma impactului, bătrâna a ajuns într-un șanț de scurgere, suferind leziuni incompatibile cu viața, fiul ei, la fel, iar singurul care a supraviețuit a fost nepotul bătrânei pe care tatăl a reușit să-l împingă din calea mașinii chiar înainte de impact. Șoferul a supraviețuit‟, povestește plt. adj. șef Costel Huhu.

În această profesie este nevoie de curaj și putere pentru a te deconecta de la emoțiile care te pot copleși uneori și să-ți poți îndeplini atribuțiile cu profesionalism și într-un timp cât mai scurt. Unele dintre cele mai solicitante emoțional misiuni sunt cele în care printre victime se află și copii. „Am avut și misiuni în care au fost implicați copii. Una dintre ele s-a petrecut la vreo 10 kilometri de subunitate. Am fost anunțați că un copil de 14 ani s-a înecat. Alături de alți copii, băiatul juca fotbal pe un ponton lângă Putna, moment în care mingea a sărit în apă. Băiatul s-a dus după minge și, pentru că era transpirat, la contactul cu apa a făcut stop cardiac. L-au scos imediat din apă, i s-a făcut resuscitare, însă nu a putut fi salvat. Deși este greu să participi la astfel de misiuni, am încercat ca atunci când ies pe poarta subunității și merg acasă, problemele de la serviciu să rămână în urmă, iar acasă să-mi văd de viața mea liniștită‟, mai spune plt. adj. șef Costel Huhu.

Pe lângă intervențiile la accidentele rutiere și cele specifice profesiei, plt. aj. șef Costel Huhu participă și la incendii, misiuni în care „obligația mea este să conduc autospeciala până la locul intervenției, să particip la intervenție pe toată durata ei. După lichidarea incendiului, strângem toate echipamentele folosite la intervenție, iar apoi trebuie să aduc înapoi către unitate atât echipajul, cât și mașina de intervenție, în siguranță‟. Pompierul spune că „noaptea este și mai fioros la incendii‟ pentru că „nu vezi decât flăcări‟. 

În urmă cu câțiva ani, prin apel la 112, am fost anunțați, la 03:00 dimineața, că arde o vilă la Lepșa. Distanța de la Vidra la Lepșa este destul de mare, iar casa ardea deja generalizat încă din momentul în care proprietarii au anunțat incendiul. Când am ajuns la locul intervenției, colegii au reușit să scoată din vilă trei butelii. Însă, în timp ce echipajul acționa din afara locuinței, s-a auzit o explozie puternică. Mai era o butelie rămasă  în vilă despre care nu știam. În momentul acela am văzut efectiv cum cad pereții ca un castel din cărți de joc. Norocul nostru a fost că nu s-a acționat din interior, având în vedere că era ardere generalizată. Colegii erau bine echipați și nu au fost victime, însă vila s-a transformat într-un morman de moloz‟, povestește plt. adj. șef Costel Huhu.

Plt. adj. șef Costel Huhu, pompierul lunii martie 2022

În luna martie a acestui an, plt. adj. șef. Costel Huhu a intervenit din timpul liber la un accident rutier produs pe drumul spre Onești. „Pe 11 martie a.c., trebuia să ajung alături de copii undeva în zona Onești. Pe drum, la jumătatea distanței dintre Adjud și Onești, am văzut în fața mea o mașină care a intrat pe contrasens. Șoferul a încercat să redreseze mașină, însă, probabil din cauza manevrei prea bruște, s-a răsturnat pe cupolă, într-un șanț. Am oprit mașina imediat, la fel procedând și alți participanți la trafic prezenți în zonă în acel moment, și am mers să ajutăm victimele. În primă instanță, am încercat să deschidem portierele, dar nu am reușit. Am observat că mâna șoferului era prinsă între cupola mașinii și stradă. Am reușit să intru în mașină prin ușa din spate, am rupt tetierele, am scos o bătrânică și alți doi pasageri. Erau patru persoane în mașina respectivă. În tot acest timp, șoferul era în continuare încarcerat. Împreună cu celelalte persoane care s-au oprit să dea o mână de ajutor, am reușit să ridicăm 2/3 centimetri mașina, în așa fel încât să-i deblocăm mâna șoferului, și să-l extragem în siguranță din mașină, fără să-i provocăm alte leziuni‟, spune plt. adj. șef Costel Huhu.

Fără să știe dacă a sunat cineva din persoanele prezente la 112, vrânceanul a sunat la numărul unic de urgență și le-a prezentat colegilor de la Bacău situația, solicitând ajutor. Până la sosirea colegilor, împreună cu „echipa de intervenție‟ civilă, „comandantul de echipaj‟ Costel Huhu a continuat să acționeze așa cum a învățat în cei 15 ani de activitate la ISU Vrancea. Pentru că dinspre Onești „veneau mașini cu viteză‟, vrânceanul a încercat să „balizeze zona cu o roată de rezervă, un sac de plastic albastru și un triunghi reflectorizant‟, astfel încât să le atragă atenția celorlați șoferi care se aflau în tranzit că în acea zonă a avut loc un accident. 

 Între timp, în zonă a ajuns o ambulanță de la Bacău care se ducea în localitatea alăturată la o gravidă. I-am făcut semn să oprească și, până la sosirea celorlalte echipaje, le-au acordat primul ajutor. Între timp, au venit și colegii pompieri cu SMURD-ul și două ambulanțe SAJ. Am rămas la fața locului, le-am prezent colegilor situația, însă lor nu le-am spus că sunt pompier. Unul dintre pompierii prezenți la intervenție m-a recunoscut pentru că am mers împreună la cursurile SMURD. Participanților la trafic care m-au ajutat să intervin le-am spus că sunt pompier astfel încât să aibă încredere că ceea ce le spun și fac este bine‟, a mai spus plt. adj. șef Costel Huhu. 

Când s-a întors la serviciu, vrânceanul nu a povestit nimănui despre cele întâmplate, considerând că „binele se face în liniște‟. Cu toate acestea, comandantul Stației de Pompieri Vidra a fost sunat de comandantul Detașamentului de Pompieri Bacău care l-a felicitat pentru „oamenii bine pregătiți din Vrancea‟. Astfel, comandantul de la Vidra a aflat despre toată intervenția și l-a chemat ulterior în birou pe plt. adj. șef. Costel Huhu. „Am rămas surprins când am văzut că domnul comandant știa ce se întâmplase. Nu am vrut niciodată să mă laud sau să se afle când am intervenit din timpul liber, pentru că binele se face în liniște‟, spune vrânceanul.

„În semn de recunoștință pentru rezultatele deosebite obținute în activitatea profesională‟, plt. adj. șef Costel Huhu a primit diploma „Pompierul lunii Martie 2022‟, distincție la care nu se aștepta, dar care-l onorează. „Este prima dată în cariera mea când primesc o diplomă. Le mulțumesc domnului comandant Paul Petruț Bîndar și domnului inspector șef col. Flaviu Chiscop pentru această diplomă. Tototdată, le mulțumesc tuturor colegilor mei pentru că tot ce am făcut la acel accident, am învățat aici, la ISU Vrancea. Dacă eram în afara instituției, poate că nu știam cum să acționez. În acea zi recunosc că mi-a lipsit sprijinul colegilor, dar Dumnezeu mi i-a scos în cale pe acei oameni care nu au trecut nepăsători pe lângă accident și au decis să dea o mână de ajutor‟, adaugă plt. adj. șef Costel Huhu.

Pompier, sportiv și tată

Încă de la debutul conflictului din Ucraina, plt. adj. șef Costel Huhu a acceptat fără să stea pe gânduri să vină în sprijinul refugiaților din Ucraina. „Am permis și de categoria D, iar ISU Vrancea acționează cu un microbuz de transport persoane în vama Costești-Stînca pentru transportul refugiaților ucraineni din vamă către centrele de primire. Am văzut oameni care au trecut prin diferite sentimente. Tineri speriați care încercau să fugă, femei în vârstă care efectiv plângeau când ajungeau la cort și vedeau că noi, românii, le dăm o cană cu apă, un ceai cald, o cafea sau un pachet cu biscuiți. De aceste lucruri se ocupau ONG-urile, noi, pompierii, îi transportam către locațiile libere pregătite pentru refugiați‟, povestește plt. adj. șef Costel Huhu.

Vrânceanul spune că profesia de pompier este pe cât de frumoasă, pe atât de riscantă, motiv pentru care îi sfătuiește pe cei care vor să devină pompieri să țină cont de aceste aspecte și să se gândească și la satisfacția pe care o vor avea după ce salvează cel puțin o viață. Plt. adj. șef Costel Huhu este căsătorit și are două fetițe. În timpul liber, vrânceanul merge la sală, acolo unde practică kickboxing, „sport descoperit încă din tinerețe‟. „Fac sport de performanță, mai precis kickboxing, din 1997. În 2011 am fost trimis de ISU Vrancea la București, la Centrul de pregătire al poliției pentru cursul de instructor de arte marțiale. Intenția mea era să arăt și altor colegi cât de benefic este să practici un sport. Mi-ar fi plăcut să fiu coordonator sportiv în cadrul unei unități. Sportul m-a învățat să fiu disciplinat și m-a ajutat să mă țin departe de vicii. În afara programului de la serviciu, am participat și la competiții sportive unde am câștigat diverse premii. Acum, m-am retras din competiții, merg la sală ca să mă mențin, iar atunci când mă duc, merg și fetițele mele. Fata cea mare, de 13 ani, este campioană la judo, iar fata cea mică, de 8 ani, practică judo și observ că are același potențial ca al surioarei ei‟, spune plt. adj. șef Costel Huhu.

Îl felicităm pe plt. adj. șef Costel Huhu pentru profesionalismul de care dă dovadă și-i dorim multă sănătate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?