Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Spectacolul Perseidelor, la Observatorul astronomic din Bacău


Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” din Bacău invită pasionații de constelații cerești la Observatorul Astronomic „Victor Anestin”, intrat în circuitul public la finele lunii mai, pentru a participa la sesiuni de observații asupra Perseidelor, a Lunii și a planetei Saturn, de vineri și până duminică între orele 22.00 și 24.00. „Observațiile directe la meteori, ce se vor face din turnul muzeului, de unde se evită mai bine poluarea luminoasă urbană, vor fi însoțite de spectacole de sunet și lumină în Planetariu, care este dotat cu tehnologie de ultimă generație. Specialiști în astronomie din Bacău și București vor oferi explicații și vor povesti despre stele și spațiul cosmic”, a declarat pentru Agerpres Mihaela Gurău, directorul instituției.
    Denumit după numele constelației Perseu din care se pare că provine, curentul meteoric Perseide se compune din particulele de rocă expulzate de nucleul cometei care intră în atmosfera terestră cu viteză foarte mare și, ca urmare a frecării cu aerul, se aprind, lăsând pe cer o dâră luminoasă, care este denumită în popor stea căzătoare. Curentul meteoric Perseide este activ în perioada 17 iulie — 24 august, cu un vârf în noaptea de 12 spre 13 august. În fiecare an în această perioadă Pământul intersectează dâra de particule de rocă expulzate de cometa Swift-Tuttle.
    Observatorul astronomic din Bacău a fost inaugurat la finele lunii mai după realizarea unor lucrări de modernizare, valoarea proiectului ridicându-se la 2,2 milioane de euro, din care 1,5 milioane de euro din fonduri europene. „Bacăul dispune în prezent de un spațiu educațional ce reprezintă cea mai mare suprafață expozițională și de studiu în domeniul astronomiei din România, în care vizitatorul va avea acces la servicii culturale și show-uri mediatice, dispunând de tehnologii media moderne și interactive de ultimă generație”, a precizat pentru Agerpres Directoarea Complexului Muzeal „Ion Borcea”.
    Proiectul a fost fundamentat pe includerea în spațiul Observatorului a fostului castel de apă al Bacăului, precum și pe construirea unei clădiri noi. Pe lângă sălile expoziționale situate pe trei niveluri, a fost creată o sală multimedia pe cupola căreia, folosindu-se tehnologii în premieră în România, pot fi prezentate show-uri 3D ce întregesc senzația de călătorie în spațiu. A fost construită și o platformă circulabilă, unde s-a amenajat o sală acoperită cu o cupolă rabatabilă, dotată cu un telescop performant. De acolo, atât specialiștii, dar și publicul larg pot observa direct fenomenele astronomice.

Fenomenul Perseidelor va fi mai spectaculos în 2016 datorită numărului mare de meteori

    Spectacolul astronomic al Perseidelor se apropie și se spune că fenomenul va fi de această dată și mai impresionant datorită numărului mare de meteori. Perseidele se vor putea vedea până la 24 august. În fiecare lună august, cerul strălucește datorită Perseidelor. Bolta cerească se umple de dâre strălucitoare și efemere care se formează când mici particule de praf provenite de la cometa Swift-Tuttle intră în contact cu atmosfera. Aceste particule măsoară de obicei mai puțin de un milimetru și călătoresc cu viteze enorme, de aproape 214.000 kilometri pe oră, potrivit NASA. Ca în fiecare an, astronomii fac calcule complexe în încercarea de a afla intensitatea fenomenului. Problema este că fiecare corp care formează Sistemul Solar poate avea influență asupra acestui fenomen, fapt pentru care este foarte greu să se ajungă la o concluzie exactă. Cu toate acestea, potrivit NASA, Perseidele din 2016 vor fi cele mai abundente din 2009 încoace. „Anul acesta, vor putea depăși 150 sau chiar vor putea ajunge la 200 meteori pe oră”, a spus Bill Cooke, expert în meteoriți. Potrivit opiniei lui Miquel Serra-Ricart, numărul de meteori va fi în jur de 100 sau 150 pe oră, astfel că fiecare observator va putea vedea în medie un meteor la interval de două minute. CNN amintește, pentru comparație, că ploaia de meteori Aquaride Eta din luna mai a avut o medie de 10 meteori pe oră.
    Perseidele se văd mai bine când cerul nu este luminat, ca în parcurile naționale sau în zonele rurale. Pentru cei care nu pot scăpa de poluarea luminoasă, NASA oferă un streaming al evenimentului. Pentru a le vedea, se recomandă în primul rând răbdare, pentru că, potrivit CNN, ochii au nevoie de 45 de minute pentru a se obișnui cu întunericul. „Pentru a vedea Perseidele este destul să privim spre zenit, chiar deasupra capului nostru, și să așteptăm”, a explicat, pentru ABC, astrofízicianul Miquel Serra-Ricart, de la Institutul de Astrofizică din Canare (Instituto de Astrofísica de Canarias, IAC). „Le vom putea vedea în orice punct al boltei cerești, este doar o chestiune de răbdare”, a subliniat acesta.
    Numele Perseidelor provine de la constelația Perseu, pentru că de acolo par să apară când se privește cerul. Referitor la următoarele ploi de meteori, cotidianul spaniol menționează că în octombrie vor veni Orionidele, în noiembrie, Leonidele, iar în decembrie, Geminidele, dar observarea acestora din urmă va fi îngreunată de Luna plină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?